zwanger zonder roze wolk
04/05/2023

Elke dag aandacht voor mama’s die niet op een roze wolk zitten

Auteur

Datum

Categorie

Share

Het is deze week wereldwijd Maternal Mental Health Awareness Week: een week die draait om de mentale gezondheid voor, tijdens en na de zwangerschap. Een onderwerp waar we met How About Mom dagelijks aandacht voor hebben in de vorm van artikelen of interviews op de website, content in onze app of ons eerlijke moeder-boek. Omdat we het ongelofelijk belangrijk vinden dat álle (aanstaande) mama’s zich gezien en gehoord voelen, ook als die roze wolk achterblijft.

Het is ook een onderwerp waar postpartumtherapeut én How About Mom expert Tilda Klumpenaar dagelijks mee te maken heeft. Ter ere van World Maternal Mental Health Day vandaag schreef ze een blog voor How About Mom.

Het zou elke dag de dag van de geen roze wolk mama moeten zijn

Op 4 mei is het World Maternal Mental Health Day. Deze dag is wat mij betreft de belangrijkste dag van het jaar als het gaat om het moederschap. Omdat moeders die geen roze wolk ervaren, even die extra steun en begrip ontvangen. Maar, eigenlijk vind ik dat het elke dag de dag van de geen roze wolk mama zou moeten zijn. Helaas rust er nog steeds een enorm taboe op dit onderwerp. Ik zie wekelijks moeders in mijn praktijk die aan alle kanten hebben geprobeerd hulp te zoeken of te krijgen, maar de deksel op hun neus kregen.

De cijfers zijn gekleurd

De cijfers zeggen dat een op de tien moeders niet op een roze wolk zit na de bevaling. Mijns inziens zijn deze cijfers gekleurd omdat veel moeders het niet delen of aan de bel trekken.

Maar, er zijn ook veel mama’s die het niet durven te delen of om hulp durven te vragen. Uit angst voor de stempel “slechte moeder.” Of uit angst dat ze hun kindje(s) verliest. Zo schrijnend, want deze mama’s hebben alle hulp nodig die ze kunnen krijgen. Toch blijkt vaak dat zorgprofessionals de zorgen, gedachten een emoties van geen roze wolk mama’s bagatelliseren. Hierdoor durven ze hierna geen hulp meer te zoeken. Ik probeer door mijn werk als postpartum specialist het taboe te doorbreken door bijvoorbeeld op mijn Instagram-account veel te delen en deze mama’s te ondersteunen waar ik kan.

Eenzaamheid onder moeders

Veel moeders ervaren veel eenzaamheid als ze tijdens de zwangerschap of na de bevalling niet op een roze wolk zitten. Daarom is het ondersteunen van deze moeders, op welke manier dan ook zo belangrijk. Ik merk dan ook dat er tijdens de groepssessies die ik organiseer, maar ook onder mijn social media posts veel connectie ontstaat tussen moeders. Ze vinden eindelijk die herkenning die ze al zo lang zoeken. Veel mama’s voelen zich hierdoor minder alleen. Het doorbreken van dat isolement is zo belangrijk. Want geen enkele moeder zou dit alleen hoeven doorstaan. Echt niet!

Zwanger zonder roze wolk

Ook zwanger zijn zonder roze wolk is helaas nog steeds een enorm taboe onderwerp. Terwijl: er zoveel mama’s zijn die hier last van hebben. Sommigen hebben een langdurig fertiliteitstraject achter de rug, een andere mama ervaart een HG zwangerschap. Weer een andere moeder verliest een dierbare in de zwangerschap, en alles daar tussen in.

Deze mama’s voelen zich alles behalve happy. Veel van deze vrouwen voelen zich vervolgens enorm schuldig, omdat ze niet op die roze wolk zitten of zelfs heel erg depressief zijn. Want ik wilde dit kindje toch zo graag? Je hebt hier niet voor gekozen, lieve mama. Sterker nog: als dit een keuze was geweest had je waarschijnlijk een heel ander scenario gekozen. Wees dus lief voor jezelf en vraag om hulp als je er niet meer uit komt, lieve mama.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en zit je ook niet op een roze wolk tijdens of na de zwangerschap? Stuur mij een mailtje. Ik begrijp je als geen ander, want ook ik zat niet op die roze wolk. Ik ga je hiermee helpen.’

Meer lezen?
Robin toont eerlijke foto’s van zichzelf, want… ‘Het moederschap is niet enkel een roze wolk’
Ask Tilda: ‘Ik voel me schuldig dat ik niet mijn zwangerschap niet altijd leuk vind’
Op een donkergrijze wolk na je bevalling: ‘Niemand wist precies wat ik doormaakte’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief