26/05/2021

Zwangere vrouwen krijgen mogelijk toch voorrang bij coronavaccinatie

Auteur

Datum

Categorie

Share

Momenteel zwanger? Dan is de kans aanwezig dat je binnenkort een uitnodiging krijgt om je te laten vaccineren tegen het coronavirus. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft het RIVM gevraagd te onderzoeken of zwangere vrouwen meer risico lopen op ernstig verloop van een corona besmetting.

Mocht het RIVM inderdaad concluderen dat zwangeren meer risico lopen, dan wil de Jonge ook weten via welke weg zij dan zo snel mogelijk met voorrang gevaccineerd kunnen worden. 

Vaccinatie zwangeren 

Momenteel hebben zwangere vrouwen geen voorrangspositie met het oog op een coronavaccinatie. Net als iedereen krijgen zwangeren een uitnodiging op basis van hun leeftijd, onderliggende aandoening of baan. Het RIVM heeft al eerder erkend dat zwangere vrouwen een hoger risico lopen op een ernstige corona besmetting, maar een vaccinatievoorrang bleef uit. Verwacht wordt dat het RIVM nu wel met een voorrangsregeling voor zwangeren komt. Wanneer ze dat besluit nemen is nog onduidelijk.

Hoger risico 

De vraag van de Jonge aan het RIVM komt nadat uit Nederlands onderzoek is gebleken dat zwangeren, wanneer zij besmet zijn met het coronavirus, twee tot drie keer zoveel kans hebben om op de intensive care (IC) te belanden. Het risico is nog groter voor vrouwen met overgewicht of een onderliggende aandoening. In Nederland hebben tot nu toe 9000 zwangere vrouwen het coronavirus opgelopen. Van die 9000 vrouwen werden 417 opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 36 op de ic belandden. Naar aanleiding van die cijfers pleit de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) nu ook voor een voorrangspositie voor vrouwen bij een coronavaccin.

Bron: de Volkskrant, AD, NOS

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief