23/04/2020

Zwangerschap en ramadan

Auteur

Datum

Categorie

Share

Vandaag start de ramadan. In deze vastenmaand, die duurt tot zaterdag 23 mei, wordt tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten of gedronken. Maar hoe zit dat eigenlijk als je zwanger bent?

Moslims die geestelijk en lichamelijk gezond zijn, zijn vanuit hun geloof verplicht om te vasten tijdens de ramadan. Wel geeft de Koran ook aan dat er uitzonderingen zijn, en dat je in bepaalde situaties vrijstelling kan krijgen om niet mee te vasten. Je kunt ‘tijdelijke’ vrijstelling krijgen als vrouw als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Tijdelijke vrijstelling betekent dat je het vasten later kunt inhalen, na de zwangerschap of als je stopt met borstvoeding. Ook al doe je niet mee met het vasten, dan nog zijn er veel manieren iets voor je geloof en medemensen te kunnen doen, bijvoorbeeld door geld of voeding te doneren.

Meedoen met vasten

De ramadan is voor veel moslims een belangrijke maand, zowel vanuit een spiritueel als vanuit sociaal opzicht. Daarom kiezen veel vrouwen er toch voor om mee te doen met het vasten, ook als ze zwanger zijn. Heb je twijfels over het wel of niet meedoen aan het vasten? Overleg dan met je verloskundige of de huisarts over jouw gezondheidssituatie en eventuele medische bezwaren.

De eerste 12 weken van de zwangerschap zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. In deze kwetsbare periode worden alle organen aangelegd van het kindje dat in jouw buik groeit. Dat betekent dat de baby alle nodige voedingstoffen en energie van jou neemt, die jij binnenkrijgt. Mocht je door het vasten minder voedingsmiddelen binnenkrijgen, probeer dan wat extra rust te nemen en er goed op te dat je voldoende voedingstoffen en vocht binnen krijgt op de momenten dat je wel kunt eten.

Wil je meer weten over gezondheidsadvies tijdens de ramadan? Lees deze uitgebreide blog van verloskundige in opleiding Aziema Fatima, of lees meer op Thuisarts.nl.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief