Zo werkt een zwangerschapsdagboek

Een zwangerschapsdagboek is een dagboek of journal om de mooie momenten en bijzondere gebeurtenissen tijdens je zwangerschap vast te leggen. Met een zwangerschapsdagboek maak je een bijzondere herinnering voor later, om nog eens terug te lezen hoe die negen maanden waren.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven. Het blijft een wonder, hoe een eicel en zaadcel samensmelten en uitgroeien tot een embryo, en later een foetus en baby. Negen maanden lang staat jouw lichaam in het teken van het groeien van een mens.

Waarom een zwangerschapsdagboek bijhouden?

Met een zwangerschapsdagboek maak je een tastbare herinnering voor later, zodat je na de zwangerschap opnieuw deze bijzondere periode kan beleven. In een zwangerschapsdagboek kun je bijzondere eerste keren opschrijven, zoals het eerste bezoek aan de verloskundige, de eerste echo, of de eerste trapjes van jouw kleintje.

Wij vinden dat een dagboek ook een plek mag zijn waar je soms even van je af kan schrijven, of even lekker kunt klagen. Dat lucht op! Het Duizend dagen dagboek biedt je alle ruimte om zowel de mooie, onvergetelijke momenten op te schrijven, als de momenten waarop je het soms he-le-maal gehad hebt met de zwangerschap, opmerkingen van andere mensen of die misselijkheid. Schrijf in een zwangerschapsdagboek of zwangerschapinvulboek alle mooie én uitdagende momenten die je voelde of meemaakte tijdens je zwangerschap.

dagboek schrijven

Tijd om even stil te staan bij het ‘nu’

Tijd is relatief. Sommige momenten gaan snel voorbij, soms lijken de dagen eindeloos te duren. Juist door in een zwangerschapsdagboek te schrijven, kun je wat meer afstand nemen en beschrijven hoe deze bijzondere tijd voor jou voelt. Hoe waren bijvoorbeeld de eerste dagen en weken, toen je net wist dat je zwanger was? Hoe verliepen het eerste, tweede en derde trimester?

De eerste weken of het eerste trimester van je zwangerschap kunnen tergend traag voorbijgaan, zeker als je veel last hebt van zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en moeheid. Is het je tweede of derde kindje, dan kan de tijd juist voor je gevoel veel sneller voorbijgaan. Met een baby of dreumes in huis komt je zwangerschap er ‘bij’ in je drukke leven. En die laatste weken of dagen voor de uitgerekende dagen? Die kunnen soms eindeloos lijken… Door een zwangerschapsdagboek bij te houden beschrijf je hoe deze bijzondere tijd voor jou is.

Wat kun je in een zwangerschapsdagboek opschrijven?

Veel zwangerschapsdagboeken of zwangerschap invulboeken geven je de ruimte om van week tot week op te schrijven wat je meemaakt. Het Duizend dagen dagboek bevat bijvoorbeeld:

  • Weekoverzichten: tips en advies van experts van week tot week
  • Ruimte voor je eigen notities
  • Informatie per trimester
  • Een plek voor foto’s
  • Tips voor het maken van een geboorteplan
  • Tips voor het maken van een kraamplan
  • Een brief aan je ongeboren kindje: heel bijzonder voor je kind om later nog eens terug te lezen
  • Een checklist voor de kraamtijd: wat heb je nodig voor je baby én voor jezelf?

Duizend dagen dagboek liggend (witte achtergrond)

Vaak zit er een negen maanden kalender in het boek, met een overzicht wat je allemaal kunt regelen als je in verwachting bent. Echo’s, een bezoek aan de verloskundigenpraktijk, kraamzorg en kinderopvang regelen. Helemaal niet vreemd als je een beetje overweldigd bent door alles wat er op je af komt. Het helpt om te bedenken dat je echt nog een aantal maanden hebt om alles op je gemak te regelen. Het komt goed met die to-do list. Goed op jezelf letten en voor jezelf zorgen, is het allerbelangrijkste.

Tips voor het bijhouden van je zwangerschapsdagboek

Het helpt om een zwangerschapsdagboek of journal te kiezen die je echt uitnodigt om wekelijks of regelmatig te schrijven. Bijvoorbeeld omdat er handige tips in staan waar je echt wat aan hebt, of met quotes die je een goed gevoel geven of even lekker laten lachen. En het helpt als je zwangerschapsdagboek of journal ook een plek biedt waar je jouw eerlijke ervaringen kunt opschrijven. Soms is zwanger zijn ook echt niet leuk of uitdagend.

Vaak beginnen we vol goede moed aan een dagboek, maar verwatert onze aandacht. Hier een aantal tips om te schrijven in je zwangerschapsdagboek:

  • Digitaal of op papier: kies een zwangerschapsdagboek dat bij je past.
  • Kies een vast moment op de dag of in de week om in je dagboek te schrijven. Je kunt zelfs een reminder in je telefoon zetten. Beschouw het als een moment voor jezelf en voor je ongeboren baby, om even stil te staan bij je zwangerschap.
  • Leg je dagboek in het zicht. Het helpt als je een herinnering hebt doordat jouw zwangerschapsdagboek op de kast of op de salontafel ligt. Des te makkelijker is het om het zwangerschaps-invulboek er even bij te pakken. Ons Duizend dagen dagboek is ontworpen zodat het prachtig op tafel kan blijven liggen 😊
  • Moeders hebben het druk. Ook aanstaande moeders. Maak je dus geen zorgen als het een keertje niet lukt om te schrijven. Schrijf de week daarop wat extra’s, of vul de lege plekken tijdens je zwangerschapsverlof in.

Zwangerschapsdagboek cadeau geven

Een zwangerschapsdagboek of zwangerschap invulboek is natuurlijk ook een super leuk cadeau om aan je (schoon)zus, beste vriendin of collega te geven die net zwanger is. Juist voor een (aanstaande) moeder is het Duizend dagen dagboek een prachtig en persoonlijk kraamcadeautje.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲