10/06/2020

Zwangerschapsdiscriminatie: 43% van de vrouwen maakt dit mee op de werkvloer

Je contract dat niet wordt verlengd. Discriminerende of vervelende opmerkingen van collega’s. Geen begrip voor als je ziek bent tijdens je zwangerschap, of geen ruimte voor aangepaste werktijden. Zo’n 43% van alle Nederlandse moeders krijgt te maken met discriminatie vanwege een zwangerschap of het moederschap, ook wel zwangerschapsdiscriminatie genoemd. Zwangerschapsdiscriminatie op het werk is nog steeds een groot probleem.

Julia van Alff is verloskundige in opleiding aan de Verloskunde Academie in Rotterdam, en raakte geïnteresseerd in het thema zwangerschapsdiscriminatie, dat ondanks richtlijnen en wetten nog steeds vaak voorkomt. Julia vroeg zich af hoe de ervaring is voor vrouwen én wat verloskundigen kunnen bijdragen.

De impact van zwangerschapsdiscriminatie is groot, zowel voor jou als moeder als voor je (ongeboren) baby. De negatieve emoties en financiële onzekerheden, bijvoorbeeld als je contract niet wordt verlengd, leiden tot stress, en dat wil je als zwangere juist vermijden.

Ervaringen van vrouwen

Julia interviewde vrouwen over hun ervaringen op de werkvloer. Dit zijn ervaringen van vrouwen die ze hoorde:

“Ik was zes maanden zwanger toen ik flauw viel in het kantoor van mijn baas. Hij belde zijn assistente en zei: ‘Kun je haar even uit mijn kantoor slepen, want ik heb zo een meeting.’”

“Het was een drukke periode op mijn werk toen ik een miskraam kreeg. De reactie van mijn baas: ‘Kun je niet tot na de Kerstdagen wachten met de curettage?'”

“Ik wilde graag borstvoedingspauzes op mijn werk. Maar de reactie van mijn baas was: ‘Nee, het is al erg genoeg dat je zwanger bent geraakt terwijl je hier nog maar net werkte. Dit kun je niet ook nog eens vragen.’”

Waar kan je terecht?

Vrouwen met negatieve ervaringen op hun werk weten meestal niet wat hun rechten zijn en waar ze terecht kunnen met vragen, zegt Ina Heijnen, bedrijfsdoula en opdrachtgever van het onderzoek. De vrouwen die Julia sprak voor haar onderzoek gaven aan dat ze het fijn hadden gevonden wanneer de verloskundige zou vragen naar hun werk tijdens de controle-afspraken. Ook had de verloskundige bijvoorbeeld meer informatie kunnen geven, bijvoorbeeld een folder over rechten op het werk tijdens en na de zwangerschap. Ina: “Ervaar je problemen op je werk of discriminatie vanwege een zwangerschap of het moederschap? Probeer dit dan aan te kaarten bij je leidinggevende, de HR-manager of personeelszaken, of de bedrijfsarts. De bedrijfsarts heeft een beroepsgeheim en mag jouw ervaring niet delen met je baas of manager.”

Julia hoopt dat het onderwerp zwangerschapsdiscriminatie bekender wordt onder verloskundigen in opleiding. “Als student Verloskunde leer je niets over zwangerschapsdiscriminatie. De verhalen die ik hoorde tijdens de interviews vond ik daarom heftig, met veel consequenties. Als verloskundige kan ik discriminatie niet oplossen, maar ik wil wel een positieve bijdrage leveren.”

Wil je meer lezen over (terug naar) werk als moeder? Download de How about mom app: we geven je tips, artikelen en informatie van experts op het gebied van werk, carrière en het vinden van een privé-werk balans.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen