bevalling begonnen
16/08/2022

Is de bevalling begonnen? Vijf signalen om in de gaten te houden

Auteur

Datum

Categorie

Share

‘En? Alles nog rustig daar? Is de bevalling begonnen?’ Arrrgh, je gooit je telefoon in de hoek van de bank en zoekt naar een houding waarin je je geen aangespoelde walvis voelt. De laatste loodjes van een zwangerschapJe kunt niet wachten om jullie kleintje eindelijk te ontmoeten en de lichamelijke ongemakken groeien met de dag.

Hoewel de start van een bevalling voor iedereen er anders uitziet, zijn er een paar vroege signalen die je in de gaten kunt houden. Maar don’t get your hopes up, want sommige signalen betekenen niet dat er direct iets gaat beginnen…

Nesteldrang

In de dagen of uren die voorafgaan aan de bevalling kan er soms een enorme nesteldrang optreden. Net als een moedervogel die haar nest klaarmaakt voor haar vogeltjes, kun jij je ook ineens heel erg druk maken over de voorbereidingen voor jouw kuikentje. Vergeet niet om voldoende rust te houden en goed te blijven eten en drinken, zodat je energie hebt voor de bevalling. En wees voorzichtig: ga geen ladders beklimmen om toch nog even die gordijnen te wisselen, asjeblieft.

‘Een lijstje voor de lijstjes die we moesten afwerken’: jullie gekste nesteldrang-acties

Verliezen van de slijmprop

Tijdens de zwangerschap zit er een klein bolletje slijm in je baarmoederhals om de baby te beschermen tegen bacteriën. Als je baarmoederhals zachter wordt ter voorbereiding op de bevalling, kan de slijmprop eruit vallen. Sommige vrouwen verliezen hun slijmprop al weken voor de bevalling, terwijl anderen hem pas verliezen als ze al aan het bevallen zijn. Het is dus geen teken dat je baby snel komt, maar het is wel een teken dat het in ieder geval de goede kant op gaat. Er kan overigens ook wat bloed bij de slijmprop zitten, vandaar dat het ook wel ‘bloody show‘ wordt genoemd. Dit is waarschijnlijk volkomen normaal, maar aarzel nooit om je verloskundige te bellen om je gerust te stellen.

Diarree

Wanneer jouw lichaam zich gaat voorbereiden op de bevalling, komt er een hormoon vrij dat prostaglandine heet. Prostaglandine helpt je baarmoederhals zachter en losser te maken, maaarrrr het maakt ook je darmen losser. Met andere woorden: je kunt er diarree door krijgen en/of vaker naar het toilet moeten gaan. Heb jij hier last van? Let erop dat je goed gehydrateerd blijft, want door diarree verlies je veel vocht.

Vliezen breken

Hoewel in films alle bevallingen lijken te starten met vruchtwater dat langs de benen stroomt, start in de praktijk slechts 10% van de bevallingen met gebroken vliezen. Dit kan een grote plens vocht betekenen of een klein stroompje, waardoor je misschien twijfelt of je niet gewoon per ongeluk wat urine verliest… Als je vliezen breken is het belangrijk om je verloskundige hiervan op hoogte te stellen. Zij zal vragen of je kunt proberen het vruchtwater op te vangen (bijvoorbeeld in een bakje of maandverband), zodat beoordeeld kan worden of het inderdaad vruchtwater is en of jouw kleintje mogelijk in het vruchtwater heeft gepoept. Meestal beval je binnen 24 uur na het breken van de vliezen. Als je meer dan 24 uur gebroken vliezen hebt, is het protocol dat de bevalling in het ziekenhuis gaat plaatsvinden.

Krampen en buikpijn

Sommige vrouwen hebben al een paar weken last van harde buiken. Die samentrekkingen van je baarmoeder kunnen een vervelend gevoel zijn, maar het zijn nog geen (voor)weeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.

Volgens De Verloskundige duiden deze tekenen tekenen erop dat de bevalling nog niet begonnen is:

  • De harde buiken komen onregelmatig – ze kunnen lang zijn of heel kort
  • De harde buiken worden niet steeds sterker en komen niet steeds sneller op elkaar
  • Lopen maakt harde buiken niet sterker
  • De harde buiken verdwijnen als je gaat liggen
  • De harde buiken voel je meestal bovenin je baarmoeder

Wanneer je echte weeën krijgt, is dit een ander verhaal. De meeste bevallingen beginnen met weeën. Dit noem je de vroege weeën, die ervoor zorgen dat je baarmoederhals zicht gaat ontsluiten. Meestal zijn deze eerste weeën in het begin kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Vaak kun je gewoon doorgaan met waarmee je bezig bent en zul je hooguit af en toe even moeten stilstaan omdat je iets voelt.

Als je weeën begint te krijgen die niet weggaan, bel dan je verloskundige om haar op de hoogte te stellen en samen te bepalen wat jij fijn vindt en nodig hebt. Twijfel je over het soort weeën, bel dan altijd de verloskundige om te overleggen.

Meer lezen?
Het begin van de bevalling? Vrouwen delen hoe de bevalling bij hen startte
Zo verloopt een tweede bevalling: moeders delen hun ervaring

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief