Zwangerschap

Alles over jouw zwangerschap

Of je nu weken, maanden of al jaren aan het proberen bent, het is gelukt: je bent zwanger. Gefeliciteerd met je zwangerschap! Een spannende tijd breekt aan. We vertellen je wat fijn is om te weten en wat je kunt doen nu je weet dat je zwanger bent. Van een positieve zwangerschapstest tot hoe je om kunt gaan met zwangerschapskwaaltjes, van foliumzuur slikken tot zwangerschapskleding uitzoeken.

Uitgelichte artikelen:

Met deze checklist heb je een handig overzicht om per maand te zien wat je kunt regelen nu je weet dat je zwanger bent.

Als je zwanger bent of zwanger wil worden, begin dan zo snel mogelijk met foliumzuur slikken. Die zijn gewoon te koop bij de drogist.

Welke medische onderzoeken krijg je allemaal tijdens je zwangerschap? Van de eerste keer het hartje horen kloppen tot een groeiecho: lees hier alles over echo’s tijdens je zwangerschap.

Jij denkt aan de baby, wij denken aan jou. Onze app is jouw gids in het aanstaande moederschap. Met de gratis app (iOS of Android) krijg je iedere dag motivatie, een quote of advies van ons expert team.

Experts over de zwangerschap:

Picture of Irene Sonneveld

Irene Sonneveld

Verloskundige

Picture of Claire Stramrood

Claire Stramrood

Gynaecoloog

Picture of Sanne Ravensbergen

Sanne Ravensbergen

Doula

Picture of Nathalie Bonte

Nathalie Bonte

Klinisch verloskundige

Alles over jouw zwangerschap:

Ben ik zwanger?

Zwanger willen worden is vaak een spannende tijd. De vraag ‘ben ik zwanger?’ kan door je hoofd gaan. Wanneer kun je een zwangerschapstest doen? En wat zijn de eerste symptomen van een zwangerschap?

Zwanger en nu?

Door een menstruatie die uit blijft, een zwangerschapstest of de eerste kwaaltjes is duidelijk: je bent zwanger. Gefeliciteerd! Als eerste zoek en bel je een verloskundige. Dit moet je regelen als je zwanger bent.

Zwangerschapskwaaltjes

Door de zwangerschapshormonen die door je lijf gieren kan je meer last krijgen van kwalen. Denk aan misselijkheid, buikpijn, vermoeidheid, jeuk of hoofdpijn. Heb je al een gekke zwangerschapscraving gehad? 

Zwangerschapskleding

Tijd om dat mooie groeiende buikje te laten zien in een flared zwangerschapsbroek, een mooi zwangerschapsjurkje of juist lekker een comfortabele joggingsbroek aan te trekken. Tips voor mooie zwangerschapskleding vind je hier.

Baby uitzet

Wat heeft je baby echt nodig? Bekijk onze baby uitzetlijst: wat is nu écht handig voor je baby. Van babykamer inspiratie tot de fijnste slaapzak, van kinderwagen tot must haves in de bevaltas. Je vindt hier alles voor je baby uitzet.

Zwanger? Download deze app

Met onze gratis app, ontwikkeld met een team van 50 experts, boeken en online cursussen hebben we één missie: jou zo goed mogelijk voorbereiden op het aanstaande moederschap.

Gezondheid

Stress vermijden, alcohol laten staan, foliumzuur, vitamines… Wat kun je doen om zo gezond mogelijk te leven als je weet dat je zwanger bent?

Miskraam

Soms lukt het wel om zwanger te worden maar niet om zwanger te blijven. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen maakt een miskraam mee. Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis.

zwanger mag ik nog

Mag ik nog…

‘Mag ik nog…’ vraag je je geregeld af nu je zwanger bent. Hoeveel koffie mag je? Hoe zit het met geneesmiddelen als paracetamol? En welk eten en drinken mag je wel en niet?

Medische zwangerschap

We hopen natuurlijk dat je zwangerschap goed verloopt. Maar het kan ook anders lopen dan je verwachtte. Een zwangerschap is een prachtig, natuurlijk fenomeen, waarbij je nooit alles in de hand hebt. Hoe graag je dat misschien ook zou willen.

Echo's en prenatale screening

De 13 weken echo en de 20 weken echo lijken veel op elkaar. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat hoe je kindje groeit en of er lichamelijke afwijkingen zijn. Wat kun je verwachten van echo’s en prenatale screening tijdens de zwangerschap?

Geboortekaartjes

Een geboortekaartje is de manier waarop de wereld kennismaakt met jouw kleintje. Natuurlijk wil je daar een bijzondere introductie van maken! Alles over geboortekaartjes en leuke, originele manieren om de geboorte van jouw baby aan te kondigen.

Uitgerekende datum

De uitgerekende datum geeft aan wanneer je verwacht te bevallen. Wist je dat minder dan vijf procent van alle vrouwen precies op deze datum bevalt? De meeste vrouwen bevallen  tussen 37 en 42 weken.
zwanger en werk

Zwanger en werk

Wanneer moet je je werkgever vertellen dat je zwanger bent? Krijg je een uitkering als je zwanger bent en wanneer ga je met zwangerschapsverlof? Lees meer over zwanger en werken: