Tips om zwanger te worden

Als je graag zwanger wil worden, ben je misschien op zoek naar tips en advies. Wat kun je doen om zo gezond mogelijk te leven? Hoe lang duurt zwanger worden?

Ik wil graag zwanger worden

Wat is belangrijk om te weten als je zwanger wil worden?

  • Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je seks hebt in de dagen voor je eisprong.
  • De eisprong is meestal 2 weken voordat je ongesteld worden.
  • Je kunt een app, ovulatietest of thermometer gebruiken om je eisprong nauwkeurig te bepalen
  • De meeste vrouwen zijn in 1 jaar zwanger.
  • Je kunt naar je huisarts gaan als je na 1 jaar nog niet zwanger bent.

 

Tips bij zwanger worden

Wat is nog meer belangrijk om op te letten, als je zwanger wil worden? We leggen je hieronder uit waarom deze tips belangrijk zijn.

  • Foliumzuur slikken
  • Stoppen met alcohol drinken, drugs en roken – jij én je partner
  • Probeer gezond te eten
  • Medicatie bespreken met (huis)arts
  • Check je werk en omgeving
  • Kinderwens spreekuur
foliumzuur slikken zwangerschap

Start met het slikken van foliumzuur

Begin het liefst 4 weken voor de bevruchting met het slikken van foliumzuur (≥ 400µg). Dit blijf je doen tot tien weken zwangerschap. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen van de ongeboren baby. Ook verkleint het voedingssupplement de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje of de kans op vroeggeboorte, een hazenlip en een laag geboortegewicht.

Stoppen met roken en drugs

Wil je graag zwanger worden? Dan is het belangrijk dat zowel jij als je partner stoppen met roken, omdat roken leidt tot verminderde vruchtbaarheid. Ook als je niet zelf rookt maar wel de rook van anderen binnen krijgt (‘meeroken’), kunnen er schadelijke stoffen bij jou of je ongeboren kindje komen. Vind je het moeilijk om te stoppen met roken, dan kun je hulp inschakelen. Je huisarts kan je hierover adviseren, of je kunt de gratis Stoplijn (0800 – 1995) bellen. Stoppen met roken is vaak makkelijker en beter vol te houden als je hulp krijgt van een professional.

Alcohol en zwanger worden

Wist je dat alcohol ervoor zorgt dat je minder vruchtbaar wordt? Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Probeer alcohol te mijden als je zwanger wilt worden, want alcoholgebruik is nadelig voor jullie vruchtbaarheid. Zelfs bij minimale hoeveelheden is alcohol schadelijk voor jouw kindje, zeker in de eerste weken van een zwangerschap. Probeer daarom alcohol helemaal te mijden als je zwanger wilt worden. Drugs en alcohol zijn ook van invloed op de kwaliteit van de zaadcellen van je partner.

kinderwens

Voeding en gezond gewicht

Wanneer je zwanger wilt worden, probeer dan zo gezond mogelijk te eten en drinken. Een gezond gewicht verhoogt de kans op zwanger worden en gezond zwanger zijn. Zowel ondergewicht als overgewicht verminderen de vruchtbaarheid. Wat is gezond? Dat bereken je door je Body Mass Index: een gezonde BMI valt tussen de 19 en 25.

Op de site van het Voedingscentrum kun je meer lezen over gezond eten. Groente en fruit zijn altijd goed, net zoals voedingsmiddelen als brood en volkorenproducten, peulvruchten en noten, zoete aardappelen, granen zoals basmati rijst, quinoa, en havermout. De ZwangerHap app geeft je tips over wat je het beste wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap.

Erfelijke aandoeningen in de familie

Komen er ziektes in jouw familie of de familie van je partner voor? Zijn er erfelijke aandoeningen? Een erfelijke aandoening kun je, ook zonder dat je dat weet, doorgeven aan je kindje. Neem contact op met je huisarts of vraag een gesprek aan bij een verloskundigenpraktijk voor een kinderwens- of preconceptie consult.

Gebruik je medicatie?

Slik je op het moment waarop je zwanger wilt worden medicijnen? Bijvoorbeeld antidepressiva of slaapmedicatie? Overleg bij het gebruik van (chronische) medicatie met je huisarts over eventuele veilige alternatieven.

Soa’s

Heb je een seksueel overdraagbare aandoening (soa) gehad? Sommige soa’s hebben een ongunstige invloed op de zwangerschap en de vruchtbaarheid. Belangrijk dus om aan te geven bij de huisarts of verloskundige, zij kunnen onderzoek (laten) doen naar chlamydia, gonorroe, hepatitis B en/of HIV bij jou of bij je partner.

Risico’s in jouw omgeving

Misschien sta je er niet bij stil, maar altijd goed om over na te denken; wat zijn de risico’s in je omgeving? Doe je zwaar fysiek werk? Of werk je met schadelijke stoffen op je werk? Probeer contact met schadelijke stoffen, zoals oplosmiddelen (in verf, bepaalde schoonmaakmiddelen, lak), gassen en bestrijdingsmiddelen te voorkomen. Draag handschoenen en probeer te voorkomen dat je schadelijke stoffen inademt, door goed te ventileren. Je hebt altijd recht op een gesprek met je bedrijfsarts om dit soort onderwerpen te bespreken. Jouw veiligheid en de veiligheid van je baby zijn belangrijk.

Leefstijl van je partner

De fysieke en mentale gezondheid van jouw partner is net zo belangrijk voor een gezonde zwangerschap. Ook de leefstijl van jouw partner draagt bij aan de gezondheid van jullie kindje. Roken, drinken en drugs beïnvloeden de kwaliteit van zijn sperma. Voordat je zwanger bent, is het dus belangrijk dat jouw eventuele partner ook op zijn leefstijl gaat letten.

Zijn (werk)omgeving en blootstelling aan schadelijke stoffen hebben invloed op het sperma. Medicatie en ziektes in de familie zijn ook van invloed. Bespreek dit met de huisarts wanneer jullie een kinderwens hebben.

Kinderwens spreekuur

Wil je meer weten over gezond leven en zwanger worden? Weet dan dat je gratis langs kunt komen bij het kinderwens spreekuur bij de verloskundige. Zij kan met jou of jullie meedenken over de kansen op een gezonde zwangerschap vergroten. Je of jullie kunnen bijvoorbeeld met de verloskundige praten over afvallen, gezond eten, stress of mentale klachten, medicijngebruik, en of je alcohol, sigaretten of drugs gebruikt. Ook kun je aandoeningen, ziektes of andere risicofactoren in de familie bespreken, of andere vragen waar je mee zit.

Mentaal in balans

Wanneer we het hebben over jouw gezondheid, gaat het niet alleen om de kilo’s op de weegschaal, het stoppen met roken of voldoende beweging. Het gaat er ook over of jij mentaal gezien goed in je vel zit. Welke zaken geven jou nu stress of spanning of zorgen voor onrust in jullie huis? Probeer deze stress- en spanningsfactoren op te lossen voordat je gaat proberen zwanger te worden. Misschien voelt dat nu makkelijker gezegd dan gedaan. Weet dat je hulp kunt vragen in je omgeving, via de huisarts, verloskundige (ook als je nog niet zwanger bent) of via de sociale dienst van de gemeente.

Ervaringen met zwanger worden

Frederieke schrijft: ‘Dit had ik graag willen weten voordat we gingen ‘proberen’ zwanger te worden.’

Yara: ‘Open zijn over onze onvervulde kinderwens brengt zoveel meer luchtigheid.’

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

De enige kinderwens en zwangerschaps-app die helemaal om JOU draait 📲