Bevallen
Home » Bevallen
Alles wat je wil weten over bevallen
Je weet vooraf nooit hoe je bevalling precies gaat verlopen. Je kunt je wel voorbereiden. In een geboorteplan zet je jouw wensen voor pijnstilling, bevalhoudingen en waar je wilt bevallen: thuis, in een geboortecentrum of het ziekenhuis. Heb je ook al nagedacht over de periode na de bevalling, de kraamtijd? De kraamtijd is een bijzondere én intense periode.
Uitgelichte artikelen over bevallen:
Warm water verzacht de pijn en zorgt voor een ontspannen gevoel. Bevallen in bad wordt steeds populairder wordt. Lees meer over de badbevalling.
Kun je een bevalling helpen opwekken? Verloskundige Irene deelt feiten en fabels over de bevalling opwekken.
Krijg tijdens je zwangerschap iedere dag een quote, motivatie en advies van ons expert team met de How About Mom app.
Wist je dat je minder pijn ervaart wanneer je regelmatig van houding wisselt tijdens de bevalling? Dit zijn fijne bevalhoudingen.
Experts over de bevalling:
Koen Deurloo
Gynaecoloog
Irene Zonneveld
Verloskundige
Sanne Ravensbergen
Doula
Nathalie Bonte
Klinisch verloskundige
Voorbereiden op de bevalling
Je weet vooraf nooit hoe je bevalling precies gaat verlopen. Je kunt je wel voorbereiden, door je te verdiepen in pijnstilling, waar je wil bevallen, en te leren over de rol van je hormonen, ademhaling en bevalhoudingen. Tip: schrijf je wensen voor jouw bevalling op in een geboorteplan.
Zo verloopt een bevalling
Wat kun je verwachten als je gaat bevallen? Een bevalling bestaat uit verschillende fasen en duurt gemiddeld zo’n 10 tot 12 uur bij een eerste zwangerschap.
Wanneer begint de bevalling?
Wist je dat maar 10% van de bevallingen starten met gebroken vliezen? Is de bevalling begonnen? Dit zijn signalen om in de gaten te houden.
Geboorteplan
Een geboorteplan of bevalplan is een hulpmiddel om na te denken over jouw wensen voor de bevalling. Waar wil je bevallen? Lijkt een bevalbad je fijn? Hoe denk je over pijnstilling?
Bevallingsverhalen
Bevallingsvlogs, ervaringen en verhalen. Moeders delen hun eerlijke, realistische bevallingsverhalen. Zodat jij daar kracht, inspiratie en motivatie uit kan halen.
Pijnstilling
Er zijn veel verschillende soorten pijnstilling om de pijn bij de bevalling wat draaglijker te maken of zelfs weg te nemen. Zo zijn er ontspanningstechnieken en pijnstillingsmethoden zonder medicijnen, en er is pijnstilling in de vorm van medicatie.
Ligging van de baby
Naar het einde van de zwangerschap gaan de meeste baby’s in hoofdligging. Ze liggen dan met het hoofdje naar beneden, richting het geboortekanaal. Als je baby in stuit ligt, dan kan met een uitwendige versie geprobeerd worden de baby te draaien naar een hoofdligging.
Een keizersnede
Bij een keizersnede wordt de baby met een operatie via de buikwand geboren. Een keizersnede wordt ook wel sectio genoemd. Je kunt een geplande keizersnede of een ongeplande keizersnede (spoedkeizersnede) hebben. Wat kun je verwachten bij een geplande keizersnede? En hoe kun je herstellen van een keizersnede?
Uitgerekende datum
Wist je dat minder dan vijf procent van alle vrouwen precies op de uitgerekende datum bevalt? De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken. Wanneer ben je overtijd en wat houdt inleiden van de bevalling in?
Na de bevalling
Hoewel je er vaak niet bij stilstaat tijdens die 9 maanden zwangerschap, breekt er na de bevalling ook een bijzondere periode aan. De kraamtijd, ook wel de postpartum periode genoemd, is een bijzondere en intense periode. Die eerste weken van het moederschap kunnen soms best overweldigend zijn. We praten over herstellen en ontzwangeren, kraamtranen en hoe je lichaam eruit ziet na de bevalling. Onze tip: een kraamplan schrijven helpt je om goed voor te bereiden op de kraamtijd.
Kraamtijd
De eerste zes weken na de bevalling heet de kraamtijd. Het is een herstelperiode voor jou en het moment om te wennen aan de nieuwe situatie met je pasgeboren baby. Wat zijn comfortabele outfits in de kraamtijd? En welk eten draagt bij aan jouw herstel?
Kraamtranen
Tussen dag 3 en dag 5 na de bevalling ervaren veel nieuwe mama’s een periode waarin ze last hebben van huilbuien en sombere gevoelens. Dat wordt ook wel kraamtranen of baby blues genoemd. Wanneer voel je je somber en wanneer kan er sprake zijn van een postnatale depressie?
Herstellen en ontzwangeren
We vergelijken bevallen weleens met een marathon lopen: je lichaam moet herstellen van zo’n zware en bijzondere prestatie. Wat kun je verwachten van herstel na de bevalling? Wat zijn typisch ontzwangeren kwalen?
Lichaam na de bevalling
Jouw lichaam heeft een topprestatie geleverd tijdens de zwangerschap, de bevalling en in de periode daarna. We hopen dat je met liefde en compassie naar je lichaam kijkt. Zie waar het tot in staat is geweest: het groeien en baren van een kindje. Jouw kindje.
Postnatale depressie
Een postnatale depressie is hetzelfde als postpartum depressie. Postpartum betekent ‘na de bevalling’. Bij 1 op de 10 vrouwen ontstaat in de weken tot maanden na de bevalling een depressie. Het is daarmee een van de meest voorkomende aandoeningen bij nieuwe moeders.