Uitgerekende datum

De uitgerekende datum. Een magische mijlpaal voor veel aanstaande moeders. Hoe bereken je de uitgerekende datum? En bevallen veel vrouwen uiteindelijk op die datum? Daar vertellen we je in dit artikel alles over.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Vaak hoor je bij jouw eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog wat jouw uitgerekende datum is. Met een echo kijkt jouw zorgverlener hoe groot het vruchtje in jouw baarmoeder is. Jij zult een aantal vragen krijgen over je cyclus en laatste menstruatie. Op basis daarvan wordt bepaald hoe lang je al zwanger bent en kan jouw uitgerekende datum worden berekend.

Uitgerekende datum berekenen

Je kunt natuurlijk ook zelf een inschatting maken van jouw uitgerekende datum. Daarnaast moet je weten wanneer de bevruchting ongeveer plaats heeft gevonden. Als je dit weet, dan tel je hier 266 dagen (of 38 weken) bij op en je hebt jouw verwachte bevaldatum te pakken.

Weet je niet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden? Tel dan 280 dagen (of 40 weken) op bij de eerste dag van je laatste menstruatiecyclus. Dit geeft je een schatting van de dag waarop je baby waarschijnlijk wordt geboren. Stel jouw laatste menstruatie begon op 1 januari, dan zal jouw kindje waarschijnlijk rond 8 oktober (1 januari + 280 dagen) geboren worden.

Als jij een cyclus hebt die korter is dan 28 dagen, dan trek je iedere dag die jouw cyclus korter is een dag af van je uitgerekende datum. Heb je een langere cyclus, dan tel je juist een dag bij de verwachte bevaldatum.

uitgerekende datum

Is de uitgerekende datum betrouwbaar?

Goed om te weten: de meeste zwangerschappen duren niet precies 280 dagen. Slechts 5% van de vrouwen bevalt daadwerkelijk op haar uitgerekende datum. De meerderheid van de zwangere vrouwen bevalt binnen een periode van twee weken voor (38 weken) of na (42 weken) de uitgerekende datum.

Waarom is de uitgerekende datum belangrijk?

De uitgerekende datum is meer dan alleen een getal op een kalender. Het is een belangrijk referentiepunt voor jou en jouw verloskundige of gynaecoloog om de voortgang van je zwangerschap te volgen.

De uitgerekende datum stelt artsen in staat om de ontwikkeling van jouw baby en om jouw gezondheid in de gaten te houden. Als je zwangerschap langer duurt dan twee weken na je uitgerekende datum, kunnen er aanvullende onderzoeken en controles worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alles goed gaat met jouw baby en met jou.

Hoewel wij ook heel goed begrijpen dat die uitgerekende datum een fijne houvast is, zul je ook moeten accepteren dat het slechts een schatting is. Het is dus verstandig om flexibel te zijn. En op tijd te beginnen met jouw voorbereiding, bijvoorbeeld door het klaarzetten van jouw bevaltas en het maken van een bevalplan.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲