Zwanger worden

Wat gebeurt er in je hoofd en je lichaam als je besluit dat je graag zwanger wil worden? Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent? En hoe ga je om met eventuele spanning die bij deze fase kan horen? Je leest hier over je vruchtbaarheid, je vruchtbare dagen bereken, ovulatietest en zwangerschaptest, tips om zwanger te worden en omgaan met een kinderwens.

Uitgelichte artikelen over zwanger worden

Wanneer kun je zwanger worden? Zo bereken je jouw vruchtbare dagen berekenen.

Van ‘in één keer raak’ tot een jaar proberen: hoe lang duurt het om zwanger te worden?

Jolijn Huisman, werkzaam als fertiliteitsarts in het Diakonessenhuis, geeft je de feiten en fabels over zwanger worden.

Waar kun je op letten als je zwanger wil worden? En wat kan je partner doen? Wist je dat drugs en alcohol van invloed zijn op de kwaliteit van jouw eicellen en zijn zaadcellen?

Experts over zwanger worden en kinderwens:

Picture of Jolijn Huisman

Jolijn Huisman

Fertiliteitsarts

Picture of Astrid Kremers

Astrid Kremers

Seksuoloog

Picture of Marjolein Brandenburg

Marjolein Brandenburg

GZ-psycholoog

Picture of Koen Deurloo

Koen Deurloo

Gynaecoloog

Alles over zwanger worden

vruchtbare dagen

Vruchtbare dagen

Wanneer kan je zwanger worden? Wanneer ben je het meest vruchtbaar? Lees hoe je jouw vruchtbare dagen kunt berekenen. Die vruchtbare dagen zijn belangrijk, want alleen in de dagen voor je ovulatie (eisprong) tot een aantal uur na je ovulatie ben je vruchtbaar.

zwanger worden

Zwanger worden

Tips als je zwanger wil worden. Zo vonden andere vrouwen het om zwanger te worden. En waar moet je op letten qua gezondheid?

Miskraam

Soms lukt het wel om zwanger te worden maar niet om zwanger te blijven. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen maakt een miskraam mee. Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis.

Zwanger worden lukt (nog) niet

Bij 1 op de 6 stellen duurt het langer dan een jaar om zwanger te worden. Hoe kun je daar mee omgaan?

Kinderwens

Jij hebt een kinderwens. Maar misschien denkt je partner daar anders over. Of heb je geen partner. Hoe ga je om met een kinderwens? En wanneer ben je eigen ‘klaar’ voor een kindje?

zwanger worden gezondheid

Gezondheid

Stress vermijden, alcohol laten staan, foliumzuur, vitamines… Wat kun je doen om zo gezond mogelijk te leven als je graag zwanger wil worden? Wist je dat het ook belangrijk is dat je partner gezond leeft?

Vruchtbaarheid behandelingen

Wat als een zwangerschap niet vanzelfsprekend is? Als een gewenste zwangerschap uitblijft, zijn verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen mogelijk. Lees de ervaringen van andere vrouwen en stellen.

Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Fotografe Sacha Janssen en How About Mom willen met het fotoproject ‘Als het niet vanzelf gaat’ de vele gezichten en verhalen van (on)vruchtbaarheid laten zien. Eerlijke verhalen over een kinderwens.