Na de bevalling

Dit wil je weten over de periode na de bevalling:

Hoewel je er vaak niet bij stilstaat tijdens die 9 maanden zwangerschap, breekt er na de bevalling ook een bijzondere periode aan. De kraamtijd, ook wel de postpartum periode genoemd, is een bijzondere en intense periode. Die eerste weken van het moederschap kunnen soms best overweldigend zijn. We praten over herstellen en ontzwangerenkraamtranen en hoe je lichaam eruit ziet na de bevalling. Onze tip: een kraamplan schrijven helpt je om goed voor te bereiden op de kraamtijd.

De eerste zes weken na de bevalling heet de kraamtijd. Moeders delen hun tips voor een fijne kraamtijd.

Wat kun je verwachten van herstel na de bevalling? Wat zijn typisch ontzwangeren kwalen?

Een zwangerschap, bevalling en kraamtijd hebben veel invloed op jouw lichaam. We vertellen je alles wat je kunt verwachten over jouw lichaam na de bevalling

Bij 1 op de 10 vrouwen ontstaat in de weken tot maanden na de bevalling een depressie. Hoe herken je een postnatale depressie of postpartum depressie?

Experts over de postpartum periode:

Dorien Yassa

Dorien Yassa

GZ-psycholoog

Desirée Domacassé

Desirée Domacassé

Orthomoleculair therapeut

Marloes Reijman

Marloes Reijman

Bekken fysiotherapeut

Meer lezen over de postpartum fase:

kraamtijd na bevalling

Kraamtijd

De eerste zes weken na de bevalling heet de kraamtijd. Het is een herstelperiode voor jou en het moment om te wennen aan de nieuwe situatie met je pasgeboren baby. Wat zijn comfortabele outfits in de kraamtijd? En welk eten draagt bij aan jouw herstel?

kraamtranen na bevalling

Kraamtranen

Tussen de derde en vijfde dag na de bevalling ervaren veel nieuwe mama’s een periode waarin ze last hebben van huilbuien, plotselinge stemmingswisselingen en sombere gevoelens. Dat wordt ook wel kraamtranen of baby blues genoemd. Wanneer voel je je somber en wanneer kan er sprake zijn van een postnatale depressie?

Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor een baby. De eerste vorm van borstvoeding (colostrum) wordt het vloeibare goud genoemd. En wist je dat borstvoeding niet alleen jouw baby maar ook jou als vrouw bescherming biedt? We helpen je voorbereiden op het geven van borstvoeding.

Lichaam na de bevalling

Lichaam na de bevalling

Jouw lichaam heeft een topprestatie geleverd tijdens de zwangerschap, de bevalling en in de periode daarna. We hopen dat je met liefde en compassie naar je lichaam kijkt. Zie waar het tot in staat is geweest: het groeien en baren van een kindje. Jouw kindje.

postnatale depressie

Postnatale depressie

Bij 1 op de 10 vrouwen ontstaat in de weken tot maanden na de bevalling een postnatale of postpartum depressie. Het is daarmee een van de meest voorkomende aandoeningen bij nieuwe moeders.

ontzwangeren

Herstellen en ontzwangeren

We vergelijken bevallen weleens met een marathon lopen: je lichaam moet herstellen van zo’n zware en bijzondere prestatie. Wat kun je verwachten van herstel na de bevalling? Wat zijn typisch ontzwangeren kwalen?

Vierde trimester borstvoeding

Mijn vierde trimester

Het vierde trimester, de eerste 3 maanden met jouw baby. Een fase in je leven die de meeste vrouwen omschrijven als een rollercoaster aan emoties. Deze vrouwen delen hoe zij het vierde trimester hebben ervaren.