Starten met anticonceptie na de bevalling

Tijdens het laatste bezoekje van de verloskundige vraagt ze op je al gedacht hebt aan anticonceptie na de bevalling. Op het moment dat jouw verloskundige je deze vraag stelt, is de kans groot dat jij op een stapel kraamverband zit en je afvraagt of je straks nog op kunt staan zonder dat je vajajay eruit komt vallen. Seks? Nee bedankt! Toch is het belangrijk om alvast over anticonceptie na de bevalling na te denken.

How About Mom:
How About Mom:

Met ons team van 50 experts bieden we jou betrouwbare informatie en advies geven in deze bijzondere fase van je leven.

Neem van ons aan: tijd heelt alle wonden – ook al voelt het op dat moment absoluut niet zo – en de zin om met elkaar te vrijen keert als het goed is op den duur ook weer terug (als dat nog even op zich laat wachten is dat ook normaal). Zodra de zin om weer met elkaar naar bed te gaan terug is, wil je er waarschijnlijk wel zeker van zijn dat jullie niet direct weer zwanger zijn. Tenzij 2 kids in 1 jaar op je planning staat natuurlijk.

Onbeschermde seks

Dus komt anticonceptie om de hoek kijken. Het geven van borstvoeding kan werken als een vorm van anticonceptie, maar weet dat dit alleen geldt als je heel regelmatig (minimaal iedere vier uur) voedt en uitsluitend borstvoeding geeft, en je kindje jonger is dan zes maanden. Dit is dus geen betrouwbare vorm van anticonceptie!

Menstruatie na de zwangerschap

Gemiddeld gezien kun je ergens na 6 tot 12 maanden na de bevalling je eerste menstruatie verwachten. Voor sommige vrouwen is dit eerder, anderen worden pas na 1 jaar ongesteld. Beiden is normaal.

Als je borstvoeding geeft kan de menstruatie langer op zich laten wachten. Je kunt pas weer ongesteld worden als je afbouwt of stopt met borstvoeding geven, maar vergis je niet: je kunt al wel weer vruchtbaar zijn. Met andere woorden: niet ongesteld worden is dus geen garantie dat je niet zwanger kunt raken.

ovulatie thermometer anticonceptie

Anticonceptie en borstvoeding

Als je borstvoeding geeft wordt het aangeraden om pas te starten met anticonceptie op basis van oestrogeen (bijvoorbeeld NuvaRing of de minipil) als je baby ouder is dan 6 weken en op z’n minst de helft van de voedingen via fles krijgt, omdat het invloed kan hebben op je melkproductie.

Anticonceptiemethoden zonder oestrogeen zijn de mini-pil (cerazette), de prikpil, het anticonceptiestaafje, een hormoonspiraal en natuurlijk condooms.

Naast persoonlijke voorkeuren (hoe sta je tegenover hormonen, wil je iets moeten slikken iedere dag, hoe lang wil je beschermd zijn etc.) kan de keuze uit anticonceptie ook afhangen van het moment waarop je wilt starten met anticonceptie. Met de minipil kun je 6 weken na de bevalling starten, net als het plaatsen van een prikpil.

Het plaatsen van een spiraal, zowel de koper- als de hormoonspiraal, kan pas als je baarmoeder weer geslonken is tot haar normale grootte en mag niet eerder gebeuren dan 6 weken na de bevalling. Vaak wordt aangeraden om tot 3 maanden na de bevalling te wachten. Veel vrouwen ervaren dat het plaatsen van een spiraal een stuk minder gevoelig of pijnlijk is na een zwangerschap en bevalling.

Het anticonceptiestaafje wordt aangeraden om te plaatsen tussen de 21e en 28e dag na de bevalling.

Keuze uit anticonceptie als je geen borstvoeding geeft

Als je geen borstvoeding (meer) geeft, kun je alle vormen van anticonceptie gebruiken, maar zul je moeten kijken welke vorm het beste bij jou past en wanneer je wilt starten met het gebruik.

Starten met de combinatiepil wordt bijvoorbeeld aangeraden tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. De prikpil kun je, afhankelijk van het merk, al starten enkele dagen na de bevalling. Als je kiest voor de NuvaRing raden veel huisartsen aan om hiermee pas te starten als je een eerste spontane menstruatie hebt gehad. De anticonceptiepleister kun je starten 4 weken na de bevalling.

Wil je meer weten over anticonceptie na de bevalling? Bespreek met je verloskundige of huisarts wat opties voor jou zijn.

Jouw gids in het eerste jaar als moeder: de How About Mom app 📲