Anticonceptie

Er bestaan verschillende soorten anticonceptie: van de (prik)pil en het spiraaltje tot anticonceptie zonder hormonen. Welke anticonceptiemethode bij je past hangt af van wat je wensen zijn en wat jouw situatie is.

Wat is jouw situatie?

Kinderwens: stoppen met anticonceptie

Ik zoek natuurlijke, hormoonvrije anticonceptie

Anticonceptie na de bevalling

Welke anticonceptie past bij jou?

Op de website van Thuisarts en anticonceptie.nl lees je over de verschillende anticonceptiemethoden en vind je een handige keuzehulp.

Wat houdt anticonceptie in?

Anticonceptie is een verzamelnaam voor alle methoden en middelen die je beschermen tegen zwangerschap. Anticonceptiemethoden worden ook wel voorbehoedsmiddelen genoemd.

  • Anticonceptie of een voorbehoedmiddel voorkomt dat je zwanger wordt.
  • Veelgebruike voorbehoedmiddelen zijn de pil, het spiraaltje en het condoom.
  • Andere anticonceptie zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.
  • Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt. Bespreek het met je huisarts of de verloskundige.
  • Sterilisatie kun je kiezen als je zeker weet dat je geen kind meer wilt.
  • Anticonceptie beschermt niet direct tegen soa’s. Gebruik ook condooms voor bescherming tegen soa’s.
ovulatie thermometer anticonceptie

Verschillende soorten anticonceptie

Condooms

Het condoom is de enige anticonceptiemethode die je ook beschermt tegen SOA’s. Ook bestaat het vrouwencondoom of pessarium. Of je een condoom kan vertrouwen als anticonceptie, hangt sterk af van het juiste gebruik.

Spiraaltje

Een spiraaltje beschermt je jarenlang tegen zwangerschap. Er bestaan 2 soorten: het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Het koperspiraaltje kan 5 tot 10 jaar in je lijf blijven. Het hormoonspiraaltje zorgt voor 5 tot 8 jaar bescherming.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil slik je dagelijks en is een veelgebruikte methode in Nederland. Elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip neem je deze pil om zwangerschap te voorkomen. De pil is er zonder oestrogeen en met synthetische of lichaamseigen hormonen.

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister plak je op je huid en verwissel je één keer per week. De pleister is een uitkomst als je niet elke dag aan je anticonceptie wilt denken, maar wél je menstruatie wilt uitstellen als dat je beter uitkomt.

Anticonceptiering

Met de anticonceptiering hoef je maar één keer per maand aan je anticonceptie te denken. Je houd zelf de controle over jouw menstruatie. Het is een zachte en flexibele ring die in je vagina plaatst. Net zoals een tampon. Dankzij het slimme ontwerp kan de ring er niet zomaar uitvallen.

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje beschermt je 3 jaar tegen zwangerschap. Het staafje wordt door een arts in je bovenarm geplaatst. Daar zie je verder niks van. Het staafje geeft steeds een lage dosis hormonen af, zonder pieken of dalen. Je kunt je menstruatie zelf niet meer beïnvloeden.

Prikpil

De prikpil is een prik die je arts om de 12 weken geeft. Met toestemming kun je dit later zelf doen. Je kan kiezen uit een prik in je spieren of een prik onder je huid. In beide gevallen heb je geen invloed meer op je menstruatie. Goed om te weten, het terugkeren van je vruchtbaarheid kan na het gebruik van de prikpil een 6 tot 12 maanden duren.

Sterilisatie

Sterilisatie is een definitievere vorm van anticonceptie en pas je meestal alleen toe als je geen kinderen (meer) wilt. Na het steriliseren ben je in principe blijvend onvruchtbaar. Een anticonceptie waar je dan ook goed over moet nadenken, voordat je een beslissing neemt. We geven je graag meer informatie.

Periodieke onthouding

Hij staat in dit lijstje van anticonceptie, maar let op: dit is geen officiële anticonceptiemethode. Periodieke onthouding is een anticonceptiemethode waarbij je uitgaat van je eigen menstruatiecyclus. Je hebt dan geen seks tijdens jouw vruchtbare periode. Elke maand heb je namelijk vruchtbare en niet vruchtbare dagen.

Op de website anticonceptie.nl lees je over de verschillende anticonceptiemethoden en vind je een handige keuzehulp.

Foto van How About Mom:
How About Mom:

Met ons team van 50 experts bieden we jou betrouwbare informatie en advies geven in deze bijzondere fase van je leven.

How About Mom: de kinderwens & zwangerschap app die helemaal om JOU draait 📲