Zwangerschapsacne
08/03/2022

Hoe ontstaat zwangerschapsacne en wat kun je ertegen doen?

Auteur

Datum

Categorie

Share


De hormoonhuishouding in je lichaam verandert door een zwangerschap. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap een onrustige huid, met puistjes op hun gezicht, borst en decolleté, armen, rug of benen. Vaak verminderen of verdwijnen de zwangerschapsacne klachten na de bevalling, maar sommige vrouwen houden na de zwangerschap nog last van een vlekkerige, onrustige en overgevoelige huid.

In dit artikel vertellen we hoe zwangerschapsacne ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

De oorzaak van zwangerschapsacne

Acne tijdens de zwangerschap wordt onder andere veroorzaakt door zwangerschapshormonen en dan vooral door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de talgklieren in de huid meer talg produceren. Ontstekingen, zoals puistjes, ontstaan als de poriën verstopt raken door een verhoogde talgproductie. Talg is een nuttige stof voor de huid – het beschermt de huid tegen vochtverlies – maar een verhoogde talgproductie kan ervoor dat je huid ontstoken raakt en dat er puistjes ontstaan.

Behandeling

Probeer je huid altijd te reinigen voor het slapen. Zweet, milieuvervuiling en make-up kunnen de poriën verstoppen en zorgen voor puistjes. Zorg ook dat je de huid niet uitdroogt, dit stimuleert namelijk juist de aanmaak van talg.

Bij een heftige uitbraak van acne kun je contact opnemen met je huisarts, of een dermatoloog. Als je toch iets tegen de puistjes wilt doen – niet uitknijpen! – kun je het beste langs een schoonheidsspecialist voor advies of een speciale acne-behandeling.

Meer lezen?
Van tiger stripes tot pigment: dit gebeurt er met je huid tijdens de zwangerschap

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief