Zwangerschapskwaaltjes

Zwanger zijn brengt hopelijk veel gelukkige momenten, maar daarnaast ook zwangerschapskwaaltjes. Van misselijkheid tot bandenpijn, van brandend maagzuur tot bekkenpijn: de lijst met kwalen en klachten is lang en divers.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Zwangerschapskwalen per trimester

Waarbij de ene vrouw in de eerste weken al zwangerschapskwaaltjes ervaart, kan dit bij de andere vrouw langer op zich laten wachten. In dit artikel vertellen we meer over kwaaltjes waar je tijdens de zwangerschap last van kunt hebben.

Zwangerschapskwaaltjes eerste trimester

In de eerste weken van de zwangerschap, ook wel het eerste trimester genoemd, hebben veel vrouwen last van misselijkheid. Dit kan variëren van lichte ochtendmisselijkheid tot een stevige misselijkheid die de hele dag aanhoudt. Tot voor kort was onbekend waardoor misselijkheid tijdens je zwangerschap ontstaat. De boosdoener is een zwangerschapshormoon dat door de foetus en placenta wordt geproduceerd. Dit hormoon werkt in op de hersenen van de vrouw en zorgt ervoor dat zij zich misselijk voelt en moet overgeven.

Zwangerschapshormonen zijn verantwoordelijk zwangerschapskwaaltjes die vaak voorkomen in het eerste trimester, zoals buikpijn, vermoeidheid, duizeligheid, pijnlijke borsten, zwangerschapsacné en stemmingswisselingen. Deze symptomen variëren van vrouw tot vrouw. De meeste van deze kwaaltjes zijn tijdelijk en verdwijnen naarmate je zwangerschap vordert. Er zijn ook zwangerschapskwaaltjes die meestal starten in het eerste trimester maar minder vaak voorkomen, zoals een metaalsmaak in je mond, bloedend tandvlees of slechter zicht.

zwangerschapkwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes tweede trimester

Het tweede trimester wordt vaak omschreven als het trimester waarin de zwangerschapskwaaltjes tijdelijk minder aanwezig zijn. De meeste zwangeren merken dat hun energie terugkomt en dat ochtendmisselijkheid is afgenomen.

Tegelijkertijd kunnen er in deze periode ook nieuwe kwaaltjes verschijnen. Bijvoorbeeld rugpijn, brandend maagzuur, meer afscheiding, of die fijne vergeetachtigheid… Tussen het tweede en derde trimester kun je last krijgen van een zwangerschapsmasker, dit zijn pigmentvlekken in je gezicht. Hier kun je helaas niet veel aan doen, behalve jezelf goed beschermen tegen de zon.

Vanaf het tweede trimester tot en met de laatste dagen voor je bevalling kun je striae op jouw lijf krijgen, bijvoorbeeld op je buik, maar ook op je borsten, boven binnen of billen. Ook daar doe je helemaal niets aan, ook al laten dure striae crèmes je graag anders geloven.

Het mooie nieuws is wel dat bij de meeste vrouwen hun buik echt zichtbaar wordt in het tweede trimester en je de baby waarschijnlijk voor het eerst voelt bewegen. Langzaam wordt het allemaal steeds echter…

zwangerschapskwaaltjes geslacht

Zwangerschapskwaaltjes derde trimester

De laatste maanden van je zwangerschap, het derde trimester, kunnen weer eigen uitdagingen met zich meebrengen. Doordat jouw buik verder groeit, kun je meer last krijgen van rugpijn of bekkenpijn. Je zult merken dat slapen soms lastiger gaat en je er vaker ‘s nachts uit moet om te plassen.

In deze laatste fase kun je ook last krijgen van voorweeën. Deze samentrekkingen bereiden de baarmoeder voor op de bevalling, maar ze zijn meestal niet pijnlijk en onregelmatig. Andere zwangerschapskwaaltjes in het derde trimester zijn vocht vasthouden, spataderen of het carpale tunnel syndroom. Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van aambeien. Dit kan worden veroorzaakt door obstipatie, maar ook doordat de druk op de anus toeneemt naarmate de baby groeit. 

Kunnen zwangerschapskwaaltjes geslacht voorspellen?

Er zijn talloze mythes en bakerpraatjes over het voorspellen van het geslacht van de baby op basis van zwangerschapskwaaltjes. Wetenschappelijk gezien is er geen betrouwbaar bewijs dat deze kwaaltjes en symptomen iets zeggen over het geslacht van de baby.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲