zwanger hakken dragen
07/06/2022

Hakken dragen tijdens je zwangerschap: wel of geen goed idee?

Auteur

Datum

Categorie

Share

Voor de ene vrouw is haar zwangerschap een vrijbrief om vooral zo comfortabel mogelijk door het leven te gaan (🙋🏽‍♀️), de ander vindt het fijn om zo lang mogelijk haar eigen kleding te blijven dragen. Bijvoorbeeld de hakken die jij standaard naar je werk draagt. Wij vroegen ons af: hakken dragen tijdens je zwangerschap, kan het kwaad?

Op de vraag of er een medisch voorschrift is voor het dragen van hakken tijdens je zwangerschap kunnen we kort zijn: nee. Maar het is wel goed om met bepaalde zaken rekening te houden als je hakken wilt blijvend dragen tijdens je zwangerschap.

Met hakken kun je moeilijker evenwicht houden

Door de zwangerschap en de groei van jouw buik, verandert jouw zogeheten zwaartepunt. Het komt een stuk meer naar voren te liggen. Ook worden je gewrichten en banden soepeler én kun je sneller duizelig worden of een licht gevoel in je hoofd krijgen. Al deze dingen samen kunnen ervoor zorgen dat het lastiger kan zijn om je evenwicht te bewaren, met alle gevolgen van dien.

Bekken en rugklachten

Wanneer je last hebt van een onstabiel gevoel in je bekken, een welbekende zwangerschapskwaal, wordt het dragen van (hoge) hakken afgeraden. Daarnaast worden de spieren in je onderbenen door hormonen slapper. Dit heeft als effect dat je voeten groter en breder kunnen worden, maar ook dat de kracht in je engels vermindert. Als je hakken draagt in je zwangerschap kun je als effect daarvan meer (spier)pijn in je onderrug krijgen.

Passen ze nog wel?

Bij veel vrouwen worden hun voeten (tijdelijk) groter tijdens hun zwangerschap. Zeker als je zwanger bent in een warme periode en het derde trimester is aangebroken, kun je veel meer vocht vasthouden. Je bent zeker niet de enige als je in die laatste paar weken – maar soms zelfs al eerder – alleen nog maar slippers of de 3 maten grotere sportschoenen van je partner aan kan. Niks zo vervelend als een knellende pump, dus doe het jezelf vooral niet aan.

Nogmaals: het is van vrouw tot vrouw verschillend wat ze fijn vindt om (nog) te dragen en wat past bij haar lichaam en eventuele klachten. Zoals bij alles geldt: luister naar jouw lijf en doe vooral wat werkt voor jou.

Meer lezen?
Jullie ultieme momhacks: maak het jezelf als moeder nét iets gemakkelijker
Moeder worden brengt een identiteitscrisis: zo omarm je ‘de nieuwe jij’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief