02/09/2020

Ondersteuning bij de opvoeding met Home Start

Een kind opvoeden is niet niks. Los van alle leuke en bijzondere kanten van deze grote verantwoordelijkheid, komt er ook veel kijken bij het opvoeden van kinderen. Hoe zorg je dat je kinderen goed eten, niet teveel achter schermen zitten en goed luisteren? Hoe zorg je dat je zelf consequent bent als ouder? Zeker als je spanning of stress ervaart – bijvoorbeeld door een drukke baan, financiële zorgen of problemen in de familie – kan opvoeden een uitdaging zijn.

Soms kan het best fijn zijn om wat hulp te krijgen bij de opvoeding. Misschien lukt het om problemen zelf op te lossen, of kunnen mensen om je heen je ondersteunen. Maar wist je dat je ook terecht kunt bij deze organisatie, Humanitas Home-Start?

Misschien komt de naam Humanitas je bekend voor. Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie waar zo’n 19.000 vrijwilligers werken die mensen helpen met problemen op het gebied van opvoeden, administratie, rouw, detentie of eenzaamheid. Eén van de programma’s van Humanitas is Home-Start. Binnen Home-Start werken vrijwilligers die speciaal getraind zijn om zwangere vrouwen en ouders met opgroeiende kinderen tot en met 18 jaar te helpen en ondersteunen.

Ervaring met opvoeden

De vrijwilligers van Home-Start zijn ervaren ouders of opvoeders. En dat betekent dat ze uit eigen ervaring weten dat opvoeden en een gezin draaiende houden vaak niet zo eenvoudig is. Die ervaring en inzichten delen ze graag met andere ouders. Vergelijk het met je eigen ouders: soms kan het fijn zijn om een ouder, wijzer iemand advies te vragen.

De vragen waarmee ouders bij Home-Start terecht komen draaien met name om ondersteuning bij de opvoeding, het opvoeden van een ‘pittig’ kind, aandacht geven aan het kind, praktische hulp bij verzorging van het kind of praktische hulp bij het organiseren van het huishouden. Ook kunnen vrijwilligers een gevoel van eenzaamheid doorbreken, als (jonge) ouders in een sociaal isolement dreigen te raken en eenzaam worden.

Hulp aan de keukentafel

Veel ouders die stress ervaren doordat de opvoeding niet loopt zoals gewend of verwacht, willen in eerste instantie graag hun verhaal kwijt. Ze willen gezien en gehoord worden. Weten dat je niet de enige bent die iets op een bepaalde manier ervaart, kan vaak al een deel van de stress bij jou doen verminderen.

Bij gezinnen die mee doen met Home-Start komt een vrijwilliger wekelijks een paar uur langs bij jou thuis. In die tijd is er de ruimte om samen te praten over jouw zorgen, en na te denken over mogelijke oplossingen. Een vrijwilliger kan meedenken en met adviezen of tips komen. Vanzelfsprekend altijd binnen de wensen, waarden en normen van jullie gezin. Meestal worden gezinnen ergens tussen de 3 en 12 maanden ondersteund. 

Home-Start: gratis en laagdrempelig

Via de website van Home-Start kun je je als ouders zelf aanmelden. Daarvoor heb je geen verwijzing van de huisarts of indicatie nodig. Zo wil Humanitas zorg zo laagdrempelig mogelijk maken. De ondersteuning is voor jullie als ouders kosteloos. Op de Home-Start website kun je onder ‘locaties’ alle gemeenten zien die Home-Start aanbieden. Ook de meeste consultatiebureaus, jeugdteams en wijkteams van gemeentes zijn op de hoogte van Home-Start en kunnen je helpen met de aanmelding.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen