De boterham is verkeerd gesneden en deze sokken zijn stom. Ik wilde de hond als eerste aaien en pap lust ik niet. Waarom mag ik geen regenlaarzen aan en ik wilde het ZELF doen! Goedemorgen, is de ochtendspits bij jullie thuis ook niet altijd even gezellig *kuch*? We vroegen advies aan Nicolette Albada, eigenaresse van Proud Bear en expert op het gebied van communicatie met kinderen. Hoe krijgen we toch wat minder strijd in de ochtend met onze kinderen?
Eén schrale troost: dat er op een moment wat drama is op de dagen dat jullie allemaal ‘s ochtends op tijd de deur uit moeten, is voor vrijwel alle ouders herkenbaar.
Het zou alleen zo fijn zijn als het wat minder vaak of minder snel tot een echte ontploffing komt. Hoe kun je dat aanpakken? Probeer er eerst eens achter te komen welk ding, moment of handeling meestal voor issues zorgt. Gaat het om de kleding, het ontbijt, de plek aan tafel, de plek in de bakfiets, wie het eerst de hond mag aaien? Deze dingen kunnen voor jou als ouder heel klein of onbenullig lijken, maar kunnen voor jouw kind wel belangrijk zijn. Daar kom ik later op terug.Â
Hoe voorkomen we iedere ochtend strijd?
Nu je weet wat de trigger is in de ochtend, ga je dit op een fijne manier met jouw kind of kinderen bespreken. Doe dit niet in the heat of the moment, maar juist op een ontspannen moment. Ga op een zaterdagmiddag samen aan tafel zitten en zeg iets in deze richting: ‘Willen jullie eens met mij meedenken? Het valt me op dat we best vaak ruzie hebben in de ochtend over wie waar mag zitten in de bakfiets. Hoe zouden we dat kunnen oplossen?’ Of: ‘Het is niet altijd gezellig ‘s ochtends als we bezig zijn met aankleden, zouden we dat anders kunnen doen?’
Vanaf 3 jaar samen nadenken
Vanaf een jaar of drie zijn kinderen vaak best in staat om al met je mee te denken. Door het op deze manier te benaderen spreek je de autonomie van je kinderen aan, een heel waardevol gegeven. Je ziet jouw kind niet als het probleem, maar als de oplosser. Dat vinden kinderen heel fijn en leuk. Onderschat niet dat ieder kind wil bijdragen als onderdeel van het gezin, ook al voelt dat tijdens zo’n enorme tantrum in de ochtend misschien niet zo 🙂
Wat je met deze afspraken ook creëert is voorspelbaarheid, iets wat voor kleine kinderen ook belangrijk is. Bijvoorbeeld door af te spreken dat de regenlaarzen aan mogen op dagen dat het regent. ‘Jij mag ‘s ochtends even buiten voelen of het regent. Als het regent mogen de laarzen aan, anders de gewone schoenen.’ Of door af te spreken dat kind 1 op maandag in het midden mag zitten in de auto en kind 2 op dinsdag. Of dat er wel iedere ochtend een boterham gegeten wordt, maar dat zij mogen kiezen uit 2 soorten beleg.
Meer lezen? ‘Doe ik het wel goed als ouder?’ Waarom opvoeden niet perfect hoeft
Positieve benadering
Als je dit gesprek met je kind(eren) voert, is jouw toon heel belangrijk. Als jij begint met: ‘We gaan het er eens even over hebben, want dit kan écht niet meer’, dan wordt het geen leuk overleg. Als je zegt: ‘Volgens mij willen we allemaal ‘s ochtends blij de deur uit gaan, hoe kunnen we dat samen gaan oplossen?’, dan heb je direct een heel ander gevoel te pakken.
Kortom, kies voor een positieve benadering. Natuurlijk hou jij als ouder de rol om de grenzen te bewaken. Jij geeft aan binnen welke kaders er keuzes gemaakt kunnen worden.
Erkennen van het gevoel – ook tijdens de strijd
Is het probleem hiermee voorgoed opgelost? Dat zou mooi zijn, maar is niet realistisch. Daarom wil ik je graag nog een handvat meegeven. De manier waarop jij als ouder reageert op een grote of kleine emotionele uitbarsting van jouw kind, kan namelijk heel bepalend zijn voor hoe de rest van de ochtend samen verloopt. Je hoort het jezelf misschien zo zeggen: ‘Pff, zit je nu weer te zeuren om die broek? Stel je even niet zo aan, morgen mag jij weer als eerste naar beneden. De boterham gaat in je buik ook kapot.’ Wij stappen er snel overheen of proberen ons kind af te leiden. We willen eigenlijk zo snel mogelijk dat het ‘gezeur’ of ‘gepiep’ voorbij is.
Daarmee maken we alleen de fout het gevoel van jouw kindje op dat moment niet te erkennen. Je geeft daarmee eigenlijk aan: die emotie van jou mag er nu niet zijn. Terwijl het erkennen van de emotie en hier goed op reageren, vaak de angel er direct uithaalt en de verdere escalatie voorkomt. Hoe pak je dit aan? Hou een rustige, neutrale grondhouding aan. Ga bij je kind staan of zitten of neem hem of haar op schoot. Luister rustig en aandachtig naar wat ze tegen je zeggen. Erken het gevoel door te reageren met ‘ohh’, ‘hmmm’ of ‘ja ja..’. Benoem vervolgens het gevoel. ‘Het maakt je verdrietig’ of ‘Je voelt je verdrietig omdat jij….’. Vervolgens verwoord je het verlangen van jouw kind. ‘Wat zou het fijn zijn als jij morgen wel als eerste de hond een dikke knuffel mag geven’Â
Ik weet dat dit veel vraagt als ouder. Dat het jou moeite kan kosten om op zo’n moment op een rustige, neutrale manier te reageren. Zeker als jij zelf ook moe, gestresst, geprikkeld of getriggerd bent. Maar hier zit 9 van de 10 keer wel de sleutel. Als je een paar keer het succes van het erkennen van dit gevoel ervaart en merkt dat het veel tijd oplevert, dan zul je het vanzelf vaker en makkelijker inzetten.
Let op voor de hongerklop
Nog een laatste kleine tip: sommige kinderen moeten ‘s ochtends gewoon even eerst iets eten. Daar wordt de strijd simpelweg veroorzaakt doordat ze hangry zijn! Misschien betekent dat loslaten van de volgorde die jij praktisch vindt – eerst aankleden en dan pas ontbijten – en aanpassen aan wat jouw kindje nodig heeft. Met een volle buik ziet de ochtend er ineens een stuk gezelliger uit!
Meer tips om te communiceren met jouw kids?
Nicolette (Proud Bear) stuurt wekelijks een nieuwsbrief met tips en inspiratie voor ouders van kids tussen de 0 en 4 jaar oud. Meld je hier gratis aan en ontvang de eerste tips over het opruimen van speelgoed vandaag nog.