07/10/2021

Zwangere vrouwen mogen gratis griepprik halen

Auteur

Datum

Categorie

Share

De Gezondheidsraad heeft een nieuw advies uitgebracht rondom de griepprik. Volgens het nieuwe Gezondheidsraadadvies hebben ook gezonde zwangere vrouwen baat bij de griepprik. Voorheen gold dit alleen voor zwangere vrouwen met bepaalde medische indicatie. Dit betekent dat vrouwen die tussen 1 oktober en 1 december 22 of meer weken zwanger zijn gratis de griepprik mogen halen. Je kunt je hiervoor zelf melden bij de huisarts tussen 1 oktober en 1 november.

Wat is het doel van de griepprik?

Het doel van de griepprik is het voorkomen van griep en de gevolgen daarvan bij pasgeborenen. Zij kunnen immers nog niet zelf worden gevaccineerd, maar wel (ernstig) ziek worden. Meestal verloopt de griep mild, maar baby’s hebben bij een griepinfectie wel een risico op ademhalingsproblemen of een ziekenhuisopname. Daarnaast wordt door de griepprik ook de moeder beter beschermd tegen de griep. Door de griepprik te geven tijdens de zwangerschap maakt de moeder antistoffen tegen het griepvirus die via de placenta ook bij de baby komen. Op die manier is de baby in de eerste periode na de geboorte beschermd. De baby kan nog wel de griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner. Als de baby toch griep krijgt zijn de gevolgen vaak minder ernstig. 

De Gezondheidsraad heeft op 20 september 2021 geadviseerd om alle zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschapsduur een gratis griepprik aan te bieden. Dat gold voorheen alleen voor zwangere vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten). Er is nog niet besloten of gezonde zwangere vrouwen ook in de toekomst een gratis griepprik krijgen en daar een uitnodiging voor zullen ontvangen.

Op deze pagina van het RIVM vind je meer informatie over de griepprik bij zwangeren.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief