How about mom bed intiem seks
18/12/2019

Hoe ziet de kraamtijd na een keizersnede eruit?

Geschreven door Marie-Claire

Op mijn babyshower kreeg ik van mijn beste vriendin een pakket met allemaal handige spulletjes voor de kraamtijd die je alleen van een ervaringsdeskundige zou kunnen krijgen. Een van die dingen was een maatbeker met daarop de tekst “Voor op de WC” en “Don’t worry, ook dit gaat over. Echt.” Ik kreeg een spoedkeizersnede dus die maatbeker gebruik ik nu om brood mee te bakken.

Hoe ziet de kraamtijd eruit na een keizersnede? Hoe lang je na de geboorte van jouw kleintje in het ziekenhuis moet blijven, is afhankelijk van jouw situatie. Gemiddeld blijf je als kraamvrouw na een keizersnede 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis. Vaak mag je partner een nacht blijven slapen, maar dit verschilt per ziekenhuis.

Een paar dagen in het ziekenhuis blijven klinkt misschien saai maar is een drukte van jewelste. Behalve dat men binnenkomt om te vragen wat je wilt eten, wat je wilt drinken, het vervolgens te brengen, en weer op te ruimen, moet de baby natuurlijk ook om de drie uur gevoed en verschoond worden. Daarnaast worden bij jou de controles uitgevoerd, waaronder temperatuur en bloeddruk, krijg je eventueel pijnstillers en wordt je gewassen door de verpleging. Als het geven van borstvoeding niet goed lukt, kan er eventueel ook een lactatiekundige of borstvoedingscoach langskomen. Denk je alles te hebben gehad, dan hoor je het voorzichtige klopje van de eerste kraamvisite op de deur! Daar had je misschien aanvankelijk naar uitgekeken, maar de kans is groot dat je daar inmiddels stiekem geen puf meer voor hebt.

Alles voelt uit z’n verband

De dagen na de operatie lig je vooral nog in bed. Als je onder narcose bent geweest, kun je nog wat bibberig en misselijk zijn. Je hebt in het begin een katheter in (deze is bij de operatie of misschien al daarvoor ingebracht). Je kunt je plas dus lekker laten lopen (een hele opluchting, nadat je blaas een paar maanden in het gedrang is geweest!). Na één of twee dagen probeer je zelf – maar onder begeleiding of toezicht – naar de wc te lopen. De eerste keer dat je zelf rechtop gaat zitten en proberen te staan, kan heel raar voelen. Alles voelt uit z’n verband. Een keizersnede is een grote buikoperatie met meerdere wondlagen – meerdere lagen met hechtingen – waardoor je pijn kunt ervaren.

Zorg dat er voor dat er altijd iemand in de buurt is als je gaat douchen voor het geval je je misselijk of duizelig gaat voelen. Zelf plassen kan in het begin pijnlijk zijn. Probeer te ontspannen en alles in één keer uit te plassen. Wieg naderhand even je bekken, zoals je misschien ook wel tijdens je zwangerschap hebt gedaan, om te zorgen dat je blaas écht helemaal leeg is. Je zult waarschijnlijk merken dat je darmen weer even op gang moeten komen. Houd in ieder geval je rug bol en geef eventueel wat tegendruk met je handen tegen je buik.

Opgeblazen gevoel

Veel vrouwen ervaren een opgeblazen gevoel en hebben veel last winderigheid in de eerste dagen na de bevalling. Tijdens de operatie zijn je organen letterlijk allemaal aan de kant geschoven en is er meer lucht in je buik gekomen, dus dat moet er ook weer uit. Ik had de eerste dag zo’n heftige kramp in mijn buik, dat ik niet durfde te bewegen. Ik durfde zelfs niet te praten. Mijn vriend heeft dus mijn ouders gebeld om te vertellen dat ons kindje was geboren. Ik dacht toen dat het kwam door de weeënopwekkers die ik kreeg, maar achteraf bleek dat het waarschijnlijk kwam omdat heel veel lucht in mijn darmen had.

Eenmaal thuis neemt de kraamzorg de zorg voor jou en de baby over. Ze zal jou eraan herinneren dat je zoveel mogelijk rust moet nemen, je temperatuur monitoren, je wond en algehele herstel in de gaten houden en een luisterend oor zijn. Het zal niet iedere moeder even gemakkelijk afgaan, dat rustig aan doen, maar het is wel ontzettend belangrijk voor je lichamelijke herstel. Vermijd traplopen in die eerste dagen en probeer zoveel mogelijk de verzorging van je baby zittend te doen.

Wat zijn veel voorkomende klachten na een keizersnede?

  • Lachen, niezen, hoesten: zelfs deze dagelijkse handelingen kunnen in het begin pijnlijk zijn. Geef met je handen steun aan je buik en draag stevig ondergoed.
  • De wond kan naderhand nog pijn doen en eventueel nog wat na bloeden in de eerste twee tot drie dagen. De hoeveelheid is een relatief begrip: het moet er niet uitdruppelen, maar er mag echt wel wat bloed op de pleister zitten. Na drie dagen moet het bloeden zijn gestopt. Het wondvocht mag daarentegen wel langer aanhouden. Je kunt je kleding beschermen met een gaasje.
  • Na een paar dagen kan de wond wat gaan jeuken en kunnen de hechtingen wat gaan trekken. Je kunt de wond spoelen onder de douche en daarna goed drogen. Zorg dat je de wond regelmatig gaat luchten, deze zit namelijk in een huidplooi en kan daardoor makkelijk gaan ontsmetten.
  • Naast de oppervlakkige pijn aan de wond, kun je ook dieper in je buik pijn of een trekkend gevoel naast de randen van de wond hebben. Na ongeveer zes weken is de wond dicht. Toch kan de huid rondom de wond nog een hele tijd raar aanvoelen, omdat ook zenuwen tijdens de operatie zijn doorgesneden en weer moeten herstellen.
  • Hoewel bloedverlies na een keizersnede in mindere mate voorkomt dan bij een vaginale bevalling – de wond van de placenta is namelijk schoongemaakt tijdens operatie – zul je er rekening mee moeten houden dat je nog een aantal dagen zult vloeien ofwel bloeden.
  • Doordat je in het ziekenhuis een katheter hebt gekregen, heb je een verhoogd risico op een blaasontsteking. Het is belangrijk om alert te zijn op klachten. Veelvoorkomende klachten zijn pijn bij het plassen, steeds alleen kleine beetjes kunnen plassen, pijn in je onderbuik. Als je (een van) deze klachten ervaart, trek op tijd aan de bel.
  • Als gevolg van de ruggenprik kun je hoofdpijn ervaren. Dit zou vanzelf af moeten nemen, maar bespreek deze klacht wel met je kraamzorg of in het ziekenhuis.

 

Neem contact op met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog als je hele erge hoofdpijn hebt, meer dan 38,5 graden koorts hebt, veel buikpijn hebt, veel bloedverlies hebt of dat het bloedverlies weer begint of toeneemt nadat het al was gestopt.

Volgende week delen we op How about mom een artikel over het mentale herstel na een keizersnede.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen