nieuwe moeder
16/04/2024

Lieve nieuwe mama, je hoeft aan niemand iets te bewijzen

Lieve nieuwe mama, je gaat fouten maken. Dat is nu eenmaal onvermijdelijk en – geloof het of niet – het is goed. Door fouten te maken groeien we. We worden er sterker van. En we leren om voortaan altijd een reserve baby outfit in je luiertas te bewaren 🙂

Maar er is één fout die jij hopelijk kunt voorkomen. Probeer niks te bewijzen aan de buitenwereld tijdens die eerste dagen en weken na de geboorte. Hoe verleidelijk het misschien ook is om te bewijzen dat je dezelfde persoon bent, alleen nu met een baby: doe het niet. Er is tijd genoeg om jezelf straks terug te vinden. Dat hoeft nu niet. Waardeer nu vooral de rust en traagheid van deze fase in je leven. Dit tempo komt namelijk nooit meer terug, hoeveel newborns er nog zullen volgen in jullie gezin.

Misschien herken jij ook dat je zo graag wilt laten zien dat je nog steeds meedoet in de wereld. Dat niet plotseling alles om jouw kindje draait. Terwijl dit wel zo mag zijn. De tijd gaat namelijk zo ontzettend snel. Er zijn maar zoveel dagen dat je zolang kunt uitslapen als jouw baby’tje dat toelaat, zonder zelf een wekker te hoeven zetten. Er zijn maar zoveel dagen dat je jouw kleine een hele dag in de draagzak tegen je aan draagt. Er zijn maar zoveel dagen dat je zijn of haar gezichtje uren achter elkaar kunt bewonderen. Er zijn maar zoveel dagen dat jullie ongestoord in bed kunnen liggen, zonder enige andere verplichting in jouw dag.

Lieve mama, je zult er geen spijt van krijgen dat je veel tijd hebt genomen om samen in dit rustige tempo te blijven. Dat je urenlang met jouw ontblote lichaam tegen het ontblote lijfje van jouw baby hebt gelegen om zoveel mogelijk huid-op-huid contact te hebben. Dat je dagenlang in een oud huispak hebt rondgelopen, omdat je focus lag op jouw mini-me en niet op een fraaie verschijning zijn voor het kraambezoek. Dat je hebt gewacht met afspraken buiten de deur toen je daar voor je gevoel nog niet klaar voor was.

De rest van de wereld mag én kan wachten en je hebt aan niemand iets te bewijzen. Okay? X

Meer lezen?
Een brief aan een nieuwe mama
Waarom jouw postpartum herstel over zoveel meer gaat dan gewichtsverlies

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen