26/06/2022

Hoeveel koffie drinken tijdens de zwangerschap?

Auteur

Datum

Categorie

Share

Het kan lastig zijn voor die hard koffie-fans: minder koffie tijdens de zwangerschap. Cafeïne, een van de stofjes in koffie, is minder goed is voor de ongeboren baby. Nieuw onderzoek stelt zwangeren gerust: er werd geen verband gevonden tussen matige hoeveelheden koffie tijdens de zwangerschap en negatieve zwangerschapsuitkomsten zoals miskramen of doodgeboorten.

Hoeveel koffie mag je drinken tijdens je zwangerschap?

Het advies van het Voedingscentrum en van veel verloskundigen is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie per dag te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.

Twee koppen koffie komt neer op ongeveer 200 milligram cafeïne op een dag.

Wat zegt de wetenschap over koffie en zwangerschap?

Al jaren is er discussie over hoeveel cafeïne veilig is om te consumeren tijdens de zwangerschap. Koffie is de meest voorkomende bron van cafeïne, maar ook in bepaalde soorten thee, energiedrankjes, cola en chocolade zit cafeïne.

Het lastige met onderzoek naar cafeïne en zwangerschap is dat er niet één duidelijke studie is om een harde conclusie te trekken. Maar uit voorzorg is het advies aan zwangeren om niet meer dan 2 koppen koffie te drinken op een dag.

Miskraam en cafeïneconsumptie

Een nieuwe Amerikaanse studie toont nu aan dat het drinken van matige hoeveelheden koffie tijdens de zwangerschap waarschijnlijk niet bijdraagt aan slechte zwangerschapsuitkomsten zoals een miskraam of vroeggeboorte. De onderzoekers wilden weten of cafeïneconsumptie negatieve zwangerschapsuitkomsten veroorzaakt, zoals een vroeggeboorte. Ze onderzochten specifiek de relatie tussen koffieconsumptie tijdens de zwangerschap en de kans op een miskraam, doodgeboorte, vroeggeboorte. Ook onderzochten ze de zwangerschapsduur en het geboortegewicht van de baby.

De onderzoekers schrijven dat het lastig was om twee groep vergelijkbare groepen te vinden voor de studie. Alle vrouwen en hun zwangerschappen zijn anders, en dus probeerden ze met data-analyse enkel te kijken naar cafeïne-inname en uitkomsten van de zwangerschap.

Matige consumptie: maximaal 2 kopjes

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat matige consumptie van koffie waarschijnlijk niet bijdraagt ​​aan miskramen, doodgeboorten, een kortere zwangerschapsduur of vroeggeboorte. Dat kan zwangere vrouwen wellicht wat geruststellen: het drinken van matige hoeveelheden koffie tijdens de zwangerschap is ongevaarlijk.

“Deze studie bij aan groeiend bewijs dat zwangeren zich niet al te veel zorgen hoeven te maken over matige koffie-inname tijdens de zwangerschap”, concludeert dr. Brian Power. Die twee kopjes koffie of cappuccino per dag kun je dus gerust drinken.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief