Bloedverlies na de bevalling

Hoe lang heb je nog bloedverlies na de bevalling? Dat verschilt van vrouw tot vrouw. Of je nu een vaginale bevalling of een keizersnede hebt gehad, je zult vaak wel een paar dagen of weken blijven vloeien. Dit kun je verwachten van bloedverlies na de bevalling.

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Op de plek waar eerst de placenta zat, ontstaat een grote wond die dichtgaat na de bevalling. Deze wond in de baarmoeder zorgt voor bloedverlies, of je nu met een keizersnede of vaginaal bent bevallen.

Bloedverlies en stolsels

Bloedverlies na de bevalling is vaak niet vergelijkbaar met bloedverlies tijdens je menstruatie. De meeste vrouwen verliezen na een bevalling veel meer bloed dan tijdens hun ongesteldheid, maar dit is volkomen normaal.

Rood of bruinrood bloedverlies

In de eerste paar dagen kun je rood of bruinrood bloedverlies verwachten.

Stolsels

Vaak gaat dit bloedverlies gepaard met stolsels. Dit zijn grotere klonten bloed. Je kunt er best van schrikken als je ineens een groot stolsel in de toilet, in je kraamverband of douche ziet liggen.

Hoewel je het misschien niet zult verwachten, kun je in die eerste dagen makkelijk binnen een paar uur door een groot maxi kraamverband lekken.

Bruine of bruinroze afscheiding

Als je na je kraamtijd langzaam wat meer in beweging komt, kun je ook merken dat je ineens weer wat meer bloedverlies hebt. Zo’n 7 tot 10 dagen na de bevalling zal je afscheiding een meer bruine of bruinroze kleur krijgen en vaak wat wateriger worden.

Dit type afscheiding kan makkelijk nog een paar weken doorgaan. Na een paar weken, variërend van zo’n 5 tot 8 weken, neemt het vloeien af. Bij sommige vrouwen is het bloedverlies al binnen een paar dagen gestopt, bij andere vrouwen gaat het langer door.

Wanneer is er te veel bloedverlies?

Als regel houdt de verloskundige of kraamverzorgende aan dat de bloedstolsels niet groter mogen zijn dan een vuist. Ook als je zoveel bloed verliest dat je binnen een half uur één kraamverband vol hebt, is het belangrijk om je verloskundige te bellen.

bloedverlies na bevalling

Bloedverlies moet afnemen

Hoewel het dus per persoon verschilt of je veel of weinig bloedverlies hebt, geldt wel voor iedere vrouw: het bloedverlies of vloeien moet gaan afnemen na de bevalling. Mocht je hier twijfels of vragen over hebben, dan is de 6 weken nacontrole bij je verloskundige een goed moment. Natuurlijk kun je ook eerder aan de bel trekken als je je zorgen maakt.

Bloedverlies na weken of maanden

Blijf je langer dan zes weken na de bevalling vloeien of bloedverlies hebben? Dan kan er sprake zijn van een placentarest: een achtergebleven stukje placenta waardoor je blijft bloeden na de bevalling.

Bloedverlies en borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, kun je na het voeden extra vloeien. Dit heeft ermee te maken dat tijdens het voeden onder invloed van oxytocine de baarmoeder samentrekt.

Kraamverband of maandverband?

Wanneer je klaar bent met het kraamverband en over kunt stoppen op normaal maandverband, kies dan voor maandverband gemaakt van 100% katoen en zonder plastic. Het wordt afgeraden om in de periode dat je nog bloed verliest in bad te gaan of een tampon te dragen, beide vanwege het risico op een infectie.

Meer lezen over bloedverlies

Yvonne moest met spoed naar de OK vanwege extreem bloedverlies na de bevalling.

Laura: ‘Ik hield maandenlang bloedverlies vanwege placentaresten in mijn baarmoeder.’

Jouw gids in het eerste jaar moederschap: How About Mom 📲