Voeding tijdens zwangerschap
Wat je beter wel en niet kunt eten
Home » Zwangerschap » Voeding tijdens de zwangerschap
Een zwangerschap kan niet alleen veranderingen in je lichaam veroorzaken, maar ook in je voedingsbehoeften. We geven je in dit artikel een aantal voedingsmiddelen en vitaminen waar je extra op kunt letten tijdens de zwangerschap. En geven antwoord op de vraag welk eten en drinken je beter wel/niet kunt eten.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Mag ik nog… eten?
Binnenkort vind je hier een serie artikelen die antwoord geven op de vraag: mag ik nog … eten nu ik zwanger ben?
- Mag je carpaccio eten als je zwanger bent?
- Mag je zalm eten als je zwanger bent?
- Mag je burrata eten als je zwanger bent?
- Mag je mozerella eten als je zwanger bent?
- Mag je haring tijdens je zwangerschap?
Zo eet je gezond tijdens je zwangerschap
We geven in deze artikelen antwoord op je vragen over gezonde voeding en cravings tijdens je zwangerschap:
- Cravings tijdens je zwangerschap
- Dit zijn de gevolgen van alcohol tijdens je zwangerschap
- Vitamines tijdens je zwangerschap
- Kan het eten van dadels zorgen voor een vlotte bevalling?
- Zwanger en vasten
Thee en koffie tijdens zwangerschap
Deze voedingsmiddelen, vitamines en mineralen zijn belangrijk
Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je zwanger bent. Wel is het goed om je te realiseren dat alles wat jij eet en drinkt, indirect ook bij jouw baby terechtkomt. Waar kun je als zwangere op letten, als het om eten en drinken gaat? Welke vitamines en mineralen zijn belangrijk?
Foliumzuur
Het slikken van foliumzuur is belangrijk als je zwanger wil worden en tijdens je zwangerschap. Het duurt ongeveer 4 weken voordat foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom liefst al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Foliumzuur zit ook in groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, in bonen, citrusvruchten en volkorengranen.
Calcium
Je groeiende baby heeft calcium nodig voor de ontwikkeling van botten en tanden. Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn rijk aan calcium. Als je veganistisch eet, kun je kiezen voor plantaardige melk met extra calcium, tofu en donkergroene bladgroenten.
IJzerrijke voeding
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam extra bloed aan. Omdat het bloedvolume toeneemt in je lijf, betekent het dat je meer ijzer nodig hebt om bloedarmoede te voorkomen. Rood vlees, gevogelte, peulvruchten, donkergroene bladgroenten en volkorengranen zijn goede bronnen van ijzer.
Gezonde vetten: omega-3 vetzuren
Omega-3 vetzuren, met name DHA, zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby. Vette vis zoals zalm, sardines en makreel zijn goede bronnen van omega-3 vetzuren. Als je geen vis eet, kun je overwegen om supplementen te nemen of te kiezen voor algenolie.
Eiwitten
Eiwitten zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je baby, en ook voor de groei van je eigen lichaamsweefsel. Magere eiwitten zoals mager vlees, eieren, vis, zuivelproducten, gevolgte, tofu, bonen en linzen zijn goede en gezonde keuzes.
Vezelrijke voeding
Nog een belangrijke om op te letten: vezels! Verstopping of constipatie is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. Vezelrijk voedsel zoals volkorengranen, pruimen, fruit, groenten, bonen en peulvruchten kan helpen om verstopping te verminderen of voorkomen.
Vergeet niet: voldoende vocht
Vergeet niet om voldoende water en vocht te drinken nu je zwanger bent. Water helpt niet alleen bij het voorkomen van uitdroging, maar een goede circulatie in je lichaam helpt ook om alle voedingsstoffen naar je baby te brengen.
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲