Voorbereiden op de bevalling
Jouw bevalling komt er binnenkort aan. Hoe kun jij je het beste voorbereiden op deze bijzondere, grote en life changing gebeurtenis? Daar vertellen we je graag meer over, om jou een gevoel van vertrouwen en controle te geven. Jij kan dit!
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Betrouwbare informatie over bevallen
Kies ik voor een ziekenhuisbevalling of een thuisbevalling? Welke vormen van pijnstilling zijn er en hoe werkt natuurlijke pijnstilling?
Hoe weet ik of de bevalling begint en uit welke fases bestaat een bevalling eigenlijk? Wat gebeurt er in jouw lijf tijdens de bevalling en wat is de rol van hormonen?
Het zijn nog maar een paar van de vele vragen die jij als zwangere vrouw kunt hebben over jouw aanstaande bevalling. Stel deze vragen aan jouw verloskundige of gynaecoloog, bezoek een informatieavond tijdens het ziekenhuis en lees je vooral (online) in. Betrek daarbij ook jouw (beval)partner, zodat jullie samen weten wat er straks komen gaat en weloverwogen keuzes kunnen maken over de geboorte van jullie kind.
Geboorteplan
Al jouw wensen of plannen rondom de bevalling kun je opschrijven in een geboorteplan. Zo’n plan biedt niet alleen jou een fijn middel om van te voren over de bevalling na te denken, maar is ook een houvast voor jouw bevalpartners en de zorgverleners die straks bij de bevalling aanwezig zijn.
Wat we jou als tip willen meegeven, is om ook na te denken over andere scenario’s, zoals een ongeplande keizersnede. Stel dit is bij jou het geval, wat is er voor jou dan belangrijk? Wil je dat jullie kindje zo snel mogelijk huid-op-huid contact met jouw partner heeft? Wil jij wel heel graag borstvoeding geven? Het is misschien niet leuk om over andere scenario’s na te denken, maar als je in ieder geval een keer met elkaar besproken hebt wat jullie wensen in ieder scenario zijn kun je het daarna loslaten.
Wie is er bij de bevalling aanwezig?
Wie wil jij bij de bevalling erbij hebben om jou te ondersteunen? Dat is een keuze die 100% bij jou ligt. Alleen jouw partner, of ook jouw moeder, zus, een beste vriendin. Lijkt het je fijn om een doula erbij te hebben? Ook dit is een keuze om van te voren goed over na te denken.
Is dit niet jullie eerste kindje, dan is het ook verstandig om vast een plan te maken wie jullie oudere kind(eren) opvangt als de bevalling straks gaat beginnen. Geloof ons: dat gaat je straks een boel stress besparen 🙂
Thuisbevalling
Als je hoopt om thuis te gaan bevallen, dan is fijn om te weten hoe een thuisbevalling precies werkt. Maar ook: wat heb jij in huis nodig voor een thuisbevalling?
Kraamhulpmiddelen huren
In de voorbereiding op de bevalling, zul je ook kraamhulpmiddelen gaan huren. Waaronder klossen zodat jouw bed op de juiste (en verplichte!) hoogte staat voor de kraamverzorgende en verloskundige in de kraamperiode. Wanneer bestel je die klossen en hoe hoog moet je bed precies zijn? Daar vertellen we je in dit artikel over bedverhogers alles over.
Bevaltas inpakken
Of je nu thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen, het is nodig en verstandig om een bevaltas in te pakken zodat je overal op bent voorbereid. In deze tas, die ook wel vluchtkoffer wordt genoemd, zitten alle spulletjes die jij voor jezelf en straks voor de nieuwe baby nodig hebt. We vertellen je in dit artikel alles over het inpakken van de bevaltas inclusief onze absolute must haves.
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲