Het is misschien niet het meest charmante kwaaltje (*kuch*), maar ‘t is wel iets waar veel vrouwen last van hebben tijdens hun zwangerschap: een verhoogde hoeveelheid vaginale afscheiding.
Die verhoogde hoeveelheid vaginale afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, heeft een oorzaak én een belangrijke functie. De oorzaak is het zwangerschapshormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt dat de bloedtoevoer naar je bekkengebied toeneemt, waardoor de slijmvliezen in je vagina harder gaan werken. Die extra afscheiding beschermt het geboortekanaal tegen mogelijke infecties.
Hoe zit ‘normale’ afscheiding eruit?
- Geen sterke geur
- Wittig van kleur
- Vloeibaar
- Slijmerig
Er zijn verschillende redenen waardoor jouw afscheiding tijdens de zwangerschap kan afwijken en waardoor je meer vaginale afscheiding kunt hebben. We bespreken met verloskundige en How About Mom expert Irene Sonneveld de meest voorkomende afwijkingen en de verklaring hiervoor.
Roze of bruine afscheiding tijdens de zwangerschap
Je kunt ervan schrikken als je ineens een roze of bruine kleur afscheiding hebt, maar gelukkig is dit meestal onschuldig. Een licht roze of bruinige kleur betekent dat er een (klein) beetje bloed bij je afscheiding zit. Aan het begin van je zwangerschap kan deze kleur worden veroorzaakt door het beetje bloed dat vrij kan komen tijdens de innesteling, ook wel een innestelingsbloeding genoemd. Meestal verdwijnt dit na een paar dagen en keert daarna de witte kleur weer terug. Mocht deze kleur niet na een paar dagen verdwijnen of mocht je hier later in je zwangerschap ineens last van hebben, dan is het altijd raadzaam om dit even met je verloskundige te bespreken.
Brokkelige afscheiding tijdens de zwangerschap
Wanneer jouw afscheiding niet vloeibaar maar juist dik of brokkelig is, dan is de kans groot dat je een vaginale schimmelinfectie (candida) hebt. Mogelijke andere klachten die je kunt ervaren zijn een branderig of jeukend gevoel bij je vagina, een vagina die er rood of geïrriteerd uitziet of pijn tijdens het plassen of tijdens de seks. Twijfel je of je een schimmelinfectie hebt, dan is het goed om even langs de huisarts te gaan en of je verloskundige hiervan op de hoogte te stellen.
Gele of groene afscheiding tijdens de zwangerschap
Witte afscheiding die opdroogt kan snel wat gelig worden, maar wanneer de afscheiding direct geel of zelfs groen van kleur is, dan is het belangrijk om even te bellen naar de huisarts. Een groene of gele kleur wijst in veel gevallen namelijk op een ontsteking of een soa.
Stinkende afscheiding tijdens de zwangerschap
Vaginale afscheiding mag een lichte geur hebben, maar moet zeker niet stinken. Wanneer dat wel het geval is, doe je er ook verstandig aan even te bellen met de huisarts om een eventuele vervolgstap te bespreken. Stinkende vaginale afscheiding kan ook duiden op een (schimmel)infectie of soa.
Afscheiding of vruchtwater?
Aan het einde van je zwangerschap is het goed om er alert op te zijn dat de afscheiding die je verliest geen vruchtwater is. Soms kan het wel lastig zijn om die twee uit elkaar te halen omdat ze veel gelijkenissen vertonen. De geur is een duidelijk onderscheid, want vruchtwater heeft een hele zoete geur en jouw afscheiding meestal niet.
Daarnaast is vruchtwater (als het goed is) helder met alleen af en toe witte vlokjes erin. Afscheiding kan ook waterig zijn, maar is meer wit van kleur. Tenslotte is vruchtwater niet plakkerig, terwijl afscheiding vaak wel een beetje slijmerig is. Als je twijfelt kun je altijd proberen om er iets van op te vangen (bijvoorbeeld met een maandverband) zodat je kunt overleggen met je verloskundige.
Wat kun je zelf doen als je last hebt van (meer) afscheiding tijdens de zwangerschap?
- Wassen met alleen lauwwarm water, dus geen zeep of vaginale wasemulsies
- Katoenen ondergoed dragen
- Niet teveel strak zittende kleding dragen
- Zonder ondergoed aan slapen en je vagina zo laten luchten
- Niet teveel snelle koolhydraten of suikers eten, want dat is ‘voer’ voor schimmels
‘Bij normale, maar wel meer vaginale afscheiding tijdens je zwangerschap zou ik je adviseren juist geen inlegkruisje gebruiken. Dat gaat namelijk broeien en dat vinden schimmels juist fijn waardoor ze harder gaan groeien. Je kunt wel een opgevouwen hydrofiele washandje in je ondergoed dragen’, zegt verloskundige Irene.
Meer lezen?
Houd je vagina gezond
Hoe herken je een vaginale schimmelinfectie?