Echo's tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijg je 3 echo’s: een termijnecho, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Wat is het verschil tussen deze echo’s? Wij zetten op een rij wat belangrijk is om te weten over een echo tijdens je zwangerschap.

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Tijdens de zwangerschap krijg je 3 echo’s aangeboden:

 

Daarnaast kan je verloskundige of gynaecoloog ook nog een extra echo voorstellen. Dit zijn de:

  • Vroege echo: rond de 6 – 7 weken zwangerschap
  • Groeiecho: om de groei baby te meten
  • Liggingsecho: om de ligging van de baby te bepalen

 

Termijnecho

Rond de 10 weken tot 13 weken van de zwangerschap krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Dit heet de termijnecho. Tijdens deze echo wordt je uitgerekende datum bepaald. Dit is belangrijk te weten, omdat de verloskundige zo een schatting kan maken in welke periode jouw baby geboren zal worden.

13 weken echo

In de twaalfde tot en met veertiende week van je zwangerschap kan de 13 weken echo plaatsvinden. Met de 13 weken echo kun je laten onderzoeken of de baby in je buik zich goed ontwikkelt.

20 weken echo

Tussen de 19 en 21 weken de 20 weken echo gepland. Dit is een uitgebreide medische echo waarbij wordt gekeken of de baby mogelijk aangeboren afwijkingen heeft. De 20 weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd.

zwangerschap echo

Andere echo’s tijdens zwangerschap

Daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van een extra echo. Dit zijn diagnose echo’s die veel voorkomen: een vroege echo, een groeiecho en een liggingsecho.

Vroege echo

Een vroege echo is, zoals de naam al zegt, een echo vroeg in de zwangerschap. Soms stelt de verloskundige voor om vroeg in de zwangerschap (bij 6 – 7 weken) een extra echo te maken. Bijvoorbeeld als er sprake is van bloedverlies in het begin van de zwangerschap of om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten.

Groeiecho

Met groeiecho wordt de groei van je baby gecontroleerd. Met een echo meet de echoscopiste het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte van je kleintje. Zo wordt duidelijk of je baby volgens verwachting groeit.

Liggingsecho

Aan het eind van de zwangerschap, vanaf 32 weken gaan de meeste baby’s met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte. In de laatste weken van je zwangerschap kan de verloskundige voorstellen om een liggingsecho te doen. Zo wordt bepaald hoe jouw baby ligt in de baarmoeder.

Is een echo veilig voor de baby?

Een echo tijdens je zwangerschap is en blijft een bijzonder moment. Of dat nou de eerste keer is dat je je baby (nog zo klein als een aardbei) in beeld ziet tijdens de termijnecho of al tegen het einde van de zwangerschap met een liggingsecho. Mocht je het je afvragen: echo-onderzoeken zijn veilig en hebben geen risico’s voor jou en je kind.

Ook wordt je goed begeleid door de verloskundige. Of je de 13-weken echo en de 20-wekenecho wil, bepaal je zelf. Van tevoren heb je een uitgebreid gesprek met je verloskundige of gynaecoloog. In dit gesprek krijg je meer informatie over de echo. Zo weet je precies wat de echo is, hoe het onderzoek wordt uitgevoerd, waar de echoscopist allemaal naar kijkt en wat je opties zijn als er afwijkingen gevonden worden.

Zijn echo’s tijdens de zwangerschap vergoed?

De eerste termijnecho, de 13 weken echo en de 20 weken echo worden vergoed door de basis zorgverzekering. Wanneer de huisarts, gynaecoloog of verloskundige een echo voorschrijft, valt dit niet onder het eigen risico.

Als je op eigen initiatief een echo wil laten doen (pretecho) of een extra echo wil, wordt dit niet vergoed door de basis zorgverzekering. Je betaalt hier zelf voor. De kosten voor een pretecho lopen uiteen van 45 tot 120 euro.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲