Zwanger raken als je onregelmatig ongesteld bent

De kans om zwanger te raken is groter indien je een regelmatige, maandelijkse cyclus hebt. Ongeveer 20% van de vrouwen heeft een onregelmatige menstruatiecyclus die elke maand een aantal dagen verschilt. Wanneer je onregelmatig ongesteld bent, kan het mogelijk langer duren om zwanger te raken. Daar vertellen we je in dit artikel meer over.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts bieden we jou betrouwbare informatie en advies geven in deze bijzondere fase van je leven.

Onregelmatig ongesteld

Er is sprake van een onregelmatige cyclus als:

  • je cyclus korter duurt dan 23 dagen of langer dan 35 dagen
  • of bij 2 of meer maanden tussen menstruaties

 

Bij regelmatige cyclus zitten er 23 tot 35 dagen tussen de eerste dag van elke ongesteldheid. Dat betekent dat de ene vrouw een cyclus van 25 dagen kan hebben, en een andere een cyclus van 32 dagen. De meeste vrouwen zijn 2 tot 8 dagen achter elkaar ongesteld. Ook kan je menstruatiecyclus veranderen tijdens je leven.

Vruchtbare dagen berekenen

Onregelmatig ongesteld zijn kan het wel lastiger maken om je vruchtbare dagen te berekenen. Als je onregelmatig of helemaal niet ongesteld wordt, heb je minder vaak en soms geen eisprong. Dit hoeft niet te betekenen dat je helemaal geen eisprong hebt, ook vrouwen die een lange cyclus hebben of bijna nooit ongesteld zijn kunnen toch sporadisch een eisprong hebben waar ze zwanger van kunnen worden.

Als jij onregelmatig ongesteld bent en een kinderwens hebt, dan is het allereerst aan te raden om dit te bespreken met jouw huisarts. Hij of zij kan jou adviseren en je hierin begeleiden.

zwanger onregelmatig ongesteld

Opwekken van een eisprong

Een onregelmatige cyclus kan als gevolg hebben dat je maar een paar keer per jaar een eisprong hebt. Of zelfs helemaal geen eisprong. Dan kan soms nodig zijn om een eisprong op te wekken met medicijnen. Dit noemen ze ook wel ovulatie-inductie. Hierdoor wordt de kans op een zwangerschap groter.

Voorafgaand aan zo’n ovulatie-inductie vindt er altijd een (hormoon)onderzoek plaats. Door de huisarts of het ziekenhuis wordt onderzocht wat de oorzaak is van minder of geen eisprongen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van PCOS, een vervroegde overgang of (genetische) afwijkingen.

Clomid

Er zijn verschillende manieren om met medicijnen een eisprong op te wekken. Door Clomid maak je meer FSH aan, een follikel stimulerend hormoon. Hierdoor gaan je eiblaasjes groeien. De werkzame stof in Clomid heet Clomifeen, wat een beetje lijkt op het natuurlijke hormoon oestrogeen. Tijdens de eerste cyclus waarbij je Clomid gebruikt, wordt er in het ziekenhuis een echo gemaakt om te zien of de eiblaasjes inderdaad goed groeien. 

Lees hier een aantal ervaringsverhalen van vrouwen die een behandeling met Clomid hebben gehad. Anne-Mar Zwart wil onvruchtbaarheid uit de taboesfeer halen en vertelt: “Via de huisarts werd ik doorgestuurd naar de gynaecoloog die een hormoonkuur voorstelde, clomid. Dat sloeg goed aan, want ik begon direct weer te menstrueren.”

Bij Kyra sloeg de behandeling met Clomid niet direct aan: “Een buik vol blauwe plekken, een lichaam dat giert van de hormonen”.

Wat kan ik doen als ik onregelmatig ongesteld ben?

Maak een afspraak bij je huisarts als je langere tijd niet regelmatig ongesteld bent en een kinderwens hebt. Bij zo’n 20-25% van de stellen met vruchtbaarheidsproblemen is het ontbreken van een eisprong de reden waarom zwanger worden nog niet lukt. 

Kiinderwens of zwanger? De How About Mom app is jouw gids 📲