baby hazenslaapjes
09/02/2023

Wat als jouw baby alleen maar hazenslaapjes doet overdag?

De eerste weken slapen de meeste baby wel twintig uur per dag. Ze worden wakker om wat te drinken, krijgen een schone luier en snurken rustig verder. Heerlijk. En dan ineens is dit sprookje voorbij. Je baby is onrustiger, huilt vaker en doet overwegend mini-dutjes van maximaal drie kwartier. Hoe komt dat? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over hazenslaapjes.

Het klinkt schattig, een hazenslaapje, maar als ouder is het behoorlijk frustrerend als jouw baby alweer wakker is terwijl jij nét een kop warme koffie voor jezelf hebt gezet. Met hazenslaapjes bedoelen we slaapjes die korter zijn dan 40 tot 45 minuten. Die 40 tot 45 minuten is de lengte van één slaapcyclus van een baby. Zo’n cyclus bestaat uit verschillende fases, net zoals bij volwassenen. Sommige baby’s kunnen de verschillende fases van slaap nog niet goed aan elkaar ‘koppelen’ waardoor ze tussen de cycli wakker kunnen worden.

Hazenslaapjes zijn normaal

Het is goed om te beseffen dat dit soort hazenslaapjes heel normaal gedrag is voor een baby. Slapen is nu eenmaal een vaardigheid, die net als brabbelen, eten of spelen, wordt aangeleerd. Als jouw baby die 40 tot 45 minuten heeft geslapen, dan heeft jouw kindje in ieder geval wel een volledige herstellende slaapcyclus gehad. Dat is een fijn idee. Weet dat hazenslaapjes in de eerste zes maanden er echt bij horen (en weet ook dat andere moeders dit soms erg frustrerend vinden, you are not alone…) en dat ze tijdens de welbekende slaapregressie terug kunnen komen. Vaak worden de hazenslaapjes vanzelf langer na die eerste zes maanden.

Zijn hazenslaapjes slecht?

Het simpele antwoord op deze vraag is ‘nee’. Veel baby’s doen hazenslaapjes en dit is een normaal onderdeel van hun slaappatroon en ontwikkeling. Vergeet vooral niet om te kijken naar jouw baby. Is hij na een minuut of dertig al wakker, maar ziet hij uitgeslapen uit en is ‘ie vrolijk? Dan kan jouw kindje net wat minder slaap gebruiken. Wordt jouw baby na dertig minuten huilend wakker en is het duidelijk dat ze nog niet genoeg geslapen heeft? Dan zijn er een aantal tips die je kunt volgen.

Zorg allereerst voor een fijne slaapomgeving. Een donkere, rustige kamer kan goed helpen. Als er veel lawaai is in huis, vanaf buiten of door oudere broers of zusjes, dan kan white-noise ook helpen bij het langer doorslapen.

Je kunt jouw baby ook helpen bij het langer slapen. Hou jouw kindje lekker in een draagzak bij je of maak buiten een wandeling in de kinderwagen als hij of zij daar goed bij slaapt. Een rondje in de auto doet soms wonderen, maar een speentje kan ook helpen. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je jouw baby ‘verpest’ door hem of haar op nu op een bepaalde manier in slaap te brengen of houden. De zogeheten ‘negatieve slaapassociaties’ spelen nu nog niet.

Als jouw baby gedurende de dag een hazenslaapje, of meerdere, heeft gedaan, dan kan het misschien wel nodig zijn om hem of haar een extra dutje te laten doen aan het einde van de dag.

Online slaapcursus

Het is goed om te onthouden dat iedere baby uniek is en dat hun slaappatroon vanzelf verandert naarmate ze ouder worden. Als jij je toch zorgen maakt over het slaappatroon van jouw kindje, dan kun je natuurlijk wel advies inwinnen bij een gecertificeerde baby- en kinderslaapcoach.

In onze online slaapcursus vertelt slaapcoach Simone je alles over het slaapritme van baby’s en kinderen. Over slaapsprongen, slaapritmes en wakkertijden, het bevorderen van slaap, hulp bij veelvoorkomende slaapproblemen en praktische demo’s om jouw kindje te helpen beter te gaan slapen.

Meer lezen?
Online slaapcoach cursus: jouw baby beter laten slapen (0-6 maanden)
Geluiden om baby beter te laten slapen: van de vaatwasser tot klassieke muziek
Mijn baby of kindje kan niet alleen slapen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen