Waarom knuffelen met je baby zo belangrijk is
26/11/2021

Mijn baby of kindje kan niet alleen slapen

Baby’s, kinderen en slapen… Het is niet altijd een gouden formule. Wanneer je dan te maken hebt met een baby of kindje dat weigert om uit zichzelf te gaan slapen en dit pas wil/kan doen als jij in de kamer blijft, kan dat heel vermoeiend zijn. We vragen kinderslaapcoach Ewelina om advies.

In de eerste maanden met een nieuwe baby is het vooral belangrijk dat je je baby dichtbij je houdt, veel huid-op-huid contact hebt en op die manier de veilige hechting stimuleert. Baby’s kunnen zichzelf in de eerste zes maanden nog niet kalmeren of troosten en hebben jou daarvoor nodig. Laat je baby dan ook vooral niet huilen, ook al krijg je dit misschien vaak als advies. Het kan schadelijk zijn voor je kindje en het kan een negatief effect hebben op die eerder genoemde veilige hechting, een ongelofelijk belangrijke basis voor de rest van het leven van je kindje.

Na ongeveer zes maanden kun je proberen om je kindje zelfstandig in slaap te laten vallen. Bij sommige baby’s gaat dit direct goed, andere baby’s en kindjes hebben jouw nabijheid nodig net zolang totdat ze slapen. Die behoefte is overigens heel normaal en zal naarmate je kindje ouder wordt vanzelf afnemen. Maar wanneer jouw kindje direct wakker wordt zodra jij weggaat en het proces weer opnieuw kan beginnen, dan bestaat de kans dat er een gewoonte ontstaat.

Baby of kindje wennen aan alleen slapen

Als er eenmaal zo’n patroon is ontstaan bij jouw baby of kindje, dan is het lastig om dit te doorbreken, vertelt Ewelina. “Wij adviseren om dit geleidelijk en daarmee respectvol naar de behoefte van je kind te veranderen. Ben je gewend om echt naast je kindje te zitten of liggen in bed? Probeer dan eerst eens om op de grond naast je kindje te gaan zitten. Probeer daarnaast wat je doet en wat je zegt af te bouwen totdat je zo min mogelijk contact te maken en hem of haar niet teveel aan te raken.

Hou dit een paar dagen vol en neem dan steeds wat meer afstand. Verplaats jezelf dan eens naar een stoel in dezelfde ruimte. Als dit gaat, kun je proberen om de stoel verder weg te zitten, in de richting van de deur. Daarna kun je de stoel zelfs buiten de deur zetten, of op dezelfde verdieping van je kindje blijven rommelen met de deur open, en daarna dicht. Je kindje went op deze manier langzaam aan meer afstand tijdens het slapen, maar het voelt nog steeds veilig.

Ewelina: “Besef dat als je iets anders gaat doen dit altijd weerstand bij je kindje kan oproepen. Dit komt doordat je anders doet of reageert dan je kindje gewend is. Je kindje heeft ook tijd en ruimte nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Dat kan gepaard gaan met emoties, maar als jij rustig en voorspelbaar blijft zal dat je kindje helpen om sneller aan de situatie en afstand te wennen.”

Rust bewaren tijdens het avondritueel

Het is niet altijd eenvoudig om als ouder de rust te bewaren tijdens het slaapritueel. Als je zelf moe bent, of honger hebt, of weet dat er beneden nog een ontplofte keuken op je staat te wachten, kan je lontje nog korter zijn. Besef alleen dat je kindje deze emotie bij jou opmerkt en hierop kan reageren. Misschien kan het nodig zijn om eerst zelf een korte meditatie (bijvoorbeeld de pitstop mini-meditatie in de How About Mom app) te doen, zodat je met iets meer rust en ontspanning de tijd kan nemen die je kindje nodig heeft. Vergeet ook niet dat voor baby’s en kinderen vaste patronen binnen het slaapritueel belangrijk zijn. Herhaling in het slaapritueel geeft je kindje houvast en rust. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een vast slaapritueel minder weerstand bieden bij bedtijd en sneller in slaap vallen.

Een laatste tip: bij baby’s en kinderen ouder dan zes maanden kan een knuffeltje helpen om papa of mama zijn los te laten. Een knuffel draagt enerzijds bij aan de slaapassociatie, maar kan ook fijn zijn om vast te houden, mee te friemelen of aan te ruiken. Je kunt bijvoorbeeld proberen om het knuffeltje voor het slapengaan een tijdje bij je te dragen, zodat het een beetje naar jou ruikt.

Meer lezen?

“Mijn kinderen in bed stoppen vind ik soms ongelofelijk lastig en stom”

Wat je moet weten over de slaap van je baby (wat niemand vertelt)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen