02/02/2022

Van overspannen naar ontspannen: Anne over de zoektocht naar de balans tussen moederschap en zichzelf

Tijd voor je kind én tijd voor jezelf: voor veel moeders is het vinden van een fijne balans tussen moederschap en je eigen mentale en fysieke gezondheid een behoorlijke uitdaging. Zo ook voor Anne (’88), moeder van de acht weken oude Laila. Ze kampte een tijdje geleden met een burn-out, maar inmiddels leert ze steeds beter hoe ze ook aan zichzelf blijft denken.

Aan How About Mom vertelt Anne over haar zoektocht naar de balans tussen moederschap en zichzelf en hoe ze daar steeds meer haar weg in vindt.

Een slag in de rondte werken

Jarenlang werkte Anne zich een slag in de rondte en deed dat meestal ook met plezier. ‘Ik ben arts en heb een aantal jaar promotieonderzoek gedaan’, aldus Anne. ‘Ik mocht vanwege het onderzoek naar de meest te gekke landen afreizen en hoewel dat ontzettend gaaf was, heeft me dat achteraf gezien ook genekt. Het continu aan het werk zijn en over de wereld reizen was zwaar, maar dat toegeven? Dat deed ik absoluut niet. Ik vond vooral dat ik niet mocht klagen, want wat ik deed was toch vooral heel gaaf?’

Er gaan dan ook jaren voorbij dat Anne continu over haar grenzen heengaat. Ze heeft het idee dat het harde werken er nou eenmaal bij hoort en dat ze maar blij moet zijn met haar baan. Ze vertelt: ‘Ik denk ook wel dat dat een mentaliteit is die heerst, vooral onder artsen. Dat hard werken en je baan op nummer één zetten erbij hoort en dat je vooral niet moet laten merken dat je moe of opgebrand bent.’

Opgebrand

Terwijl Anne druk bezig was met haar promotieonderzoek en werk, merkte ze dat ze steeds meer lichamelijke klachten kreeg. ‘Ik was op en besloot in 2019 naar de huisarts te gaan om m’n klachten te bespreken’, aldus Anne. ‘Zij zei uiteindelijk dat ik een burn-out had en toen dacht ik alleen maar: ‘Hoe kun je dit nou zeggen?’ Het toegeven dat je opgebrand bent is verschrikkelijk moeilijk, maar uiteindelijk heb ik dat toch gedaan.’

Uiteindelijk zat Anne zes maanden thuis en heeft ze in die maanden veel geleerd over zichzelf en over hoe ze haar grenzen beter kan bewaken. ‘Ik merkte dat het steeds beter met me ging en ook de wens voor een kindje werd toen steeds groter’, aldus Anne. ‘In 2020 besloten m’n man en ik dan ook voor een baby te gaan. Helaas kreeg ik toen een miskraam, wat een ontzettende klap was. Als ik er nu op terugkijk denk ik dat m’n lichaam er toch nog niet klaar voor was. Dat ik nog een jaartje nodig had om aan te sterken en daar ben ik ook wel ergens dankbaar voor.’

Zorgen

In 2021 raakt Anne opnieuw in verwachting en inmiddels is dochter Laila geboren. ‘Mijn zwangerschap was geweldig, ik had nauwelijks klachten en voelde me goed. Wel maakte ik me zorgen over het bewaken van m’n grenzen en of ik daar niet continu overheen zou gaan als ik eenmaal in kindje in m’n armen zou hebben’, vertelt Anne. ‘Ik ben nou eenmaal een persoon dat gevoelig is voor stress, dus dat vond ik wel heel spannend.’

En hoewel Anne zich af en toe zorgde maakte, wist ze een ding zeker: ze was klaar voor het moederschap. ‘Ik had er ook echt wel vertrouwen in dat het helemaal goed zou komen en dat blijkt ook wel. Moeder zijn is het mooiste wat er is en juist doordat ik nu zo bewust ben van mijn eigen grenzen en gedrag, merk ik dat ik er ook beter mee kan omgaan’, aldus Anne. ‘Door mijn burn-out heb ik geleerd dingen los te laten en goed voor mezelf te zorgen.’

De zoektocht naar balans

Inmiddels is Laila acht weken oud en Anne dus acht weken moeder. En hoewel de zoektocht naar een balans tussen moederschap, werk en tijd voor jezelf oneindig is, heeft Anne inmiddels wel een manier gevonden om – naast voor Laila – ook zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen. ‘En dat betekent echt niet dat ik nooit over m’n grenzen heen ga hoor. Dat doe ik juist nog regelmatig, maar daar ben ik me dan bewust van waardoor ik er uiteindelijk alleen maar m’n les uit kan halen.’

Er is dan ook een mantra die Anne zichzelf iedere dag weer vertelt: ‘Dat Laila uiteindelijk het meeste baat heeft bij een ontspannen moeder die lekker in haar vel zit’, aldus Anne. ‘En daarom probeer ik niet te streng voor mezelf te zijn en dingen vooral niet te serieus neem. Zo kwam ik laatst thuis van sporten, helemaal bezweet en wilde ik heel graag douchen. Maar Laila huilde heel hard omdat ze trek had. Vroeger zou ik dan alsnog eerst gaan douchen en nu dacht ik: ‘Het is wat het is, zij heeft nu honger, dan drinkt ze maar uit borsten die bezweet zijn.’ Go with the flow.’

Anne en Laila:

Tips voor de balans

Hoewel Anne pas acht weken moeder is en nog volop in de zoektocht naar een juiste balans zit, heeft ze in de loop van de jaren wel een aantal handvatten verzamelt waardoor ze ook aan zichzelf blijft denken. Ze wil andere moeders dan ook meegeven dat het oké is om hulp te vragen als je daar behoefte aan hebt. ‘Je kunt niet voor een baby zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt’, aldus Anne. ‘Dus volg je eigen gevoel, doe wat goed voelt en probeer situaties te relativeren. Zorg dat je je bewust bent van je eigen grenzen en op tijd op de rem trapt als je denkt er structureel overheen te gaan. Dat vind ik zelf ook onwijs lastig hoor en doe ik lang niet iedere dag, maar ik probeer het wel.’

Daarnaast heeft Anne nog een aantal andere rituelen die ze toepast in haar leven waardoor ze de juiste balans tussen moederschap en zichzelf zo goed mogelijk probeert in te richten, namelijk:

  • ‘Ik schrijf iedere dag drie dingen op waar ik dankbaar voor ben zodat ik de dag positief begin.’
  • ‘Iedere dag probeer ik ook eventjes te mediteren. Soms zijn m’n gedachten overal, soms lukt het goed.’
  • ‘Ik probeer ook heel bewust soms niks te doen. Dan ga ik op de bank zitten, leg ik m’n telefoon weg en staar ik voor me uit.’
  • ‘Tijdens m’n kraamperiode heb ik het bezoek heel erg beperkt, waardoor ik ook tijd voor mezelf had en echt heel bewust de eerste weken van het moederschap heb meegemaakt.’

Wil je Anne en haar zoektocht naar balans volgen? Dat kan hier.

Meer lezen?
Waarom je als moeder óók zeker voor jezelf moet zorgen (+ tips hoe je dat doet)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen