Ik ben zwanger en duizelig

Ben je zwanger en heb je last van duizeligheid? Je kunt je duizelig voelen als je te snel opstaat, in een te warme ruimte bent, of niet genoeg hebt gegeten. De duizeligheid kan gepaard gaan met moeheid, zweten, bleekheid en misselijkheid.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Duizeligheid kan voorkomen in de vorm van licht in het hoofd zijn, het gevoel hebben flauw te vallen of draaierigheid. Ook kun je een wankel gevoel hebben of het moeilijk vinden om je evenwicht te bewaren.

Je duizeligheid kan gepaard gaan met andere zwangerschapskwalen zoals moeheid, zweten, bleekheid en misselijkheid.

Oorzaken van duizeligheid tijdens de zwangerschap

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Duizeligheid kan ontstaan door een te lage bloeddruk. In de zwangerschap kan de bloeddruk vooral in het tweede trimester lager zijn. Als je vóór je zwangerschap al een lage bloeddruk had, kun je dan last krijgen van duizeligheid. De duizeligheid kan ook ontstaan bij abrupte bewegingen, zoals ineens opstaan of omdraaien in bed.

Hormonen

Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap veel progesteron aan. Dit hormoon kan er ook voor zorgen dat je klachten kunt hebben van een te lage bloeddruk.

Bloedarmoede

Een andere mogelijke oorzaak van duizeligheid is bloedarmoede. Door bloedarmoede kun je je moe voelen, duizelig zijn, het gevoel hebben dat je flauwvalt of snel kortademig worden. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een tekort aan ijzer. Ook dit komt in de zwangerschap en zeker in de kraamperiode regelmatig voor. Je hebt bij de bevalling (veel) bloed verloren. Om te bepalen of je bloedarmoede hebt, wordt gekeken naar de waarde van het hemoglobine (Hb) in het bloed. Dit gebeurt door een bloedonderzoek via de verloskundige of bij de huisarts.

Laag suikergehalte

Ook kun je duizelig zijn door een laag suikergehalte. Als je niet genoeg eet, kan je suikerspiegel dalen, met duizeligheid en een trillerig gevoel als gevolg. Als je zwanger bent gebeurd dit sneller dan normaal, en ook in de postpartum periode kun je dit ervaren. Probeer daarom regelmatig een gezond tussendoortje te eten om te voorkomen dat je suikerspiegel te veel daalt. Zeker als je borstvoeding geeft, is voldoende voeding en vocht binnen krijgen belangrijk.

Angst of spanning

Misschien heb je tijdens of na de zwangerschap last van angst of spanning. Daardoor kun je snel en oppervlakkig gaan ademen of hyperventileren. Dit kan ook tot duizeligheid leiden.

Duizeligheid tijdens zwangerschap

Wat kun je doen bij duizeligheid?

Drink voldoende water en vocht, dit kan bijdragen aan vermindering van de klachten. Eet tijdens je zwangerschap en in de kraamperiode regelmatig, gevarieerd en gezond. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om zwanger te zijn en te kunnen herstellen na de bevalling.

Als je last hebt van duizeligheid, probeer abrupte bewegingen te vermijden. Probeer rustig op te gaan staan, niet direct en snel rechtop te gaan zitten of staan.

Door een bloedonderzoek via de verloskundige of de huisarts kun je erachter komen of je bloedarmoede hebt.

Tips van andere moeders

Ook nog een aantal tips van moeders die ook last hebben van duizeligheid tijdens of na de zwangerschap:

  • Goed ontbijten en vitaminepillen slikken
  • Ik deed het voeteneind van mijn bed omhoog. Hierdoor stroomt er meer bloed naar je hoofd.
  • Ik heb standaard een zakje drop bij me in m’n tas, als ik me een beetje flauw begon te voelen.

Wanneer trek je aan de bel?

Blijf je last houden van duizeligheid na de bevalling? Wordt het niet minder? Bespreek je klachten met de verloskundige of met je eigen huisarts. Zij kunnen, indien nodig, onderzoek doen of geneesmiddelen voorschrijven.

Bespreek hyperventilatie of gevoelens van spanning of angst na de bevalling met je verloskundige, de gynaecoloog of met de huisarts. Je kunt ook terecht (via het ziekenhuis) bij maatschappelijk werk of het consultatiebureau.

Duizeligheid en meer zwangerschapskwalen

Wil je meer weten over je lichaam tijdens en na de zwangerschap? Download dan de How About Mom app met een handige symptomenchecker, advies van ons expert team, video en audio-oefeningen, en ontspanningsoefeningen.

How About Mom is dé app om jou door je eerste jaar als moeder heen te leiden. Met ons team van 40 medische professionals voorzien we je van alle informatie die je in deze bijzondere periode nodig hebt.