Moe tijdens je zwangerschap: dit is de reden

Ik wist niet wat me overkwam, die intense vermoeidheid in de eerste paar weken zwangerschap. Ik kon letterlijk tijdens een vergadering in slaap vallen. Rechtop zittend aan tafel met een pen in mijn hand. Hoe komt het dat we zo ontzettend moe kunnen zijn tijdens de zwangerschap?

Picture of How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Voor sommige vrouwen is het een van de eerste zwangerschapskwaaltjes: vermoeidheid. Dit is in het eerste trimester een veelvoorkomend verschijnsel.

Wat is de oorzaak van vermoeidheid?

De oorzaak van die vermoeidheid ligt onder andere bij de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Specifiek bij de toename van het progesteron gehalte, een hormoon dat jouw energieniveau kan beïnvloeden.

Daarnaast werkt je lichaam ontzettend hard om de groei en ontwikkeling van de baby in jouw buik te ondersteunen. Ga maar eens na wat een gigantisch proces er op dat moment in jouw lijf plaatsvindt. Niet heel gek dat je moe bent, met al die lichamelijke veranderingen.

Moe tijdens de zwangerschap

Uiteraard kunnen ook andere factoren, zoals stress, slaapgebrek en slechte voeding het energieniveau tijdens de zwangerschap beïnvloeden. Dat slechte slapen kan bijvoorbeeld weer worden veroorzaakt door brandend maagzuur, pijnlijke borsten of vaak moeten plassen.

Tweede trimester

Veel vrouwen ervaren in het tweede trimester weer een nieuwe boost aan energie. De ernstige vermoeidheid neemt dan vaak af. Maar helaas, zo rond dat derde trimester komt de vermoeidheid meestal gewoon weer terug. Vaak heeft dit te maken met slechtere nachten slaap, door een in de weg zittende buik of verhoogd aantal toiletbezoekjes.

moe zwangerschap

Vermoeidheid: wanneer trek je aan de bel?

Als je naast (ernstige) vermoeidheid ook last hebt van klachten als duizeligheid, flauwvallen of kortademigheid dan is het goed om je huisarts of verloskundige in te lichten om samen na te kijken of er meer aan de hand is.

Eerste hulp bij vermoeidheid

Hoewel het niet altijd handig is, kun je er weinig aan doen en zul je de vermoeidheid moeten accepteren. Uiteraard kun je wel dingen doen om je lijf te ondersteunen.

Dat kun je doen door voldoende te rusten en te slapen, maar ook door voedzaam te eten, voldoende water te drinken, naar buiten te gaan en aan lichaamsbeweging te doen, bijvoorbeeld zwangerschapsyoga.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲