Ik ben zwanger en misselijk

Misselijk zijn en overgeven is een bekende zwangerschapskwaal. Ongeveer 7 op de 10 zwangeren heeft last van misselijkheid tijdens haar zwangerschap.

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Is misselijk zijn normaal als je zwanger bent?

De meeste vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Soms moet je ook overgeven. Vaak is de misselijkheid het ergst rond week 9 van je zwangerschap. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend. Dit verschilt per vrouw.

Sommige zwangeren hebben vooral last van veel speeksel. Bij de meeste zwangeren zijn de misselijkheidsklachten vervelend, maar niet ernstig. De misselijkheid gaat meestal vanzelf weer over als je 12 weken zwanger bent.

Geef je veel over? Kijk dan bij extreme zwangerschapsmisselijkheid (hyperemesis gravidarum).

Wat helpt als je misselijk bent tijdens de zwangerschap?

Misselijkheid is erg vervelend. Wat kan helpen als je misselijk bent tijdens de zwangerschap of moet overgeven? Tips bij misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap:

  • Eet ‘s ochtends als je wakker bent een cracker. Leg ze bijvoorbeeld op je nachtkastje.
  • Probeer niet te veel tegelijk te eten en drinken, maar eet en drink in kleine beetjes
  • Verse gember in de thee of in je eten kan helpen om de misselijkheid verminderen. Drink thee met stukjes gember of doe gember door het eten.
  • Er zijn ook gemberpillen te koop. Zorg dan dat je totaal 1 gram per dag neemt, dus bijvoorbeeld 4 keer per dag een pil van 250 milligram. Gemberpillen kun je kopen bij de drogist.
  • Probeer om genoeg rust te nemen. Moeheid kan de misselijkheid namelijk erger maken.
  • Heb je veel last van de misselijkheid? Via je huisarts of gynaecoloog kun je medicijnen krijgen tegen overgeven.
misselijk overgeven misselijkheid tijdens de zwangerschap

De oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid

Ongeveer 7 op de 10 zwangeren heeft last van misselijkheid tijdens de zwangerschap. Onderzoekers hebben nu ontdekt wat de oorzaak is van misselijkheid tijdens de zwangerschap. De baby die in de baarmoeder groeit, produceert een hormoon op een niveau waar de moeder niet aan gewend is. Hoe gevoeliger ze is voor dit hormoon, hoe zieker ze zal worden.

Tot voor kort was onbekend waardoor misselijkheid tijdens je zwangerschap ontstaat. De boosdoener is een hormoon dat door de foetus en placenta wordt geproduceerd. Dit zwangerschapshormoon werkt in op de hersenen van de vrouw en zorgt ervoor dat zij zich misselijk voelt en of gaat overgeven.

‘Misselijkheid is een serieuze aandoening’

Klinisch verloskundige Sophie Rodenburg zegt dat meer bekendheid over de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid een belangrijke stap is: ‘Deze ontdekking betekent ook erkenning.’

Sophie: ‘Misselijkheid in de zwangerschap is niet vanzelfsprekend iets dat ‘erbij hoort’, waar een vrouw er maar even doorheen moet of ‘aanstellerij’. Misselijkheid, zeker in ernstige mate, is een serieuze aandoening waarvoor de juiste aandacht en goede behandeling nodig is.’