bedverhogers
13/05/2024

Hoe hoog, wanneer en hoeveel: alles wat je wilt weten over bedverhogers

Klossen… Het is een woord dat pas aan je vocabulair wordt toegevoegd zodra je zwanger bent en je bezig gaat houden met alle voorbereidingen op je bevalling en kraamtijd. Ergens tussen week 15 en 20 vindt een intake met jouw kraamzorgbureau plaats. In dit gesprek – fysiek of telefonisch – zullen jullie bespreken wat jij in huis moet halen voor je bevalling en de kraamtijd. Bedverhogers (ook wel klossen of bedklossen genoemd dus) staan in ieder geval op dat lijstje. Maar hoe hoog moet je bed dan eigenlijk zijn? En wanneer moet je die verhogers uiterlijk in huis hebben?

Mocht je nog helemaal nieuw zijn in dit onderwerp, dan benoemen we eerst het belangrijkste. Bedklossen hoef je zeker niet te kopen, maar kun je heel fijn tijdelijk huren. Bijvoorbeeld bij Medipoint. Zij bezorgen de klossen (en andere kraamzorghulpmiddelen) een paar weken voor je uitgerekende datum thuis en halen deze na de kraamtijd weer op. Handig!

Hoe hoog moet mijn bed zijn?

Het is wettelijk verplicht vanuit de Arbowet dat jouw bed een hoogte heeft van ten minstens 80 centimeter wanneer een verloskundige of kraamzorg jou komt verzorgen. Die 80 centimeter is gemeten vanaf de vloer tot aan de bovenkant van je matras. Als je weet hoe hoog je bed is, kun je de hoogte van bedverhogers kiezen.

Bedverhogers klossen
De hoogte van je bedDe maat van de bedverhoger
> 70 cm7 cm
60 – 70 cm14 cm
55 – 65 cm18 of 22 cm
50 – 60 cm25 cm
45 – 55 cm28 cm

Wanneer moet ik bedverhogers bestellen?

Of je nu thuis hoopt te bevallen of in het ziekenhuis: je hebt altijd bedverhogers nodig. Als je via Medipoint jouw bedverhogers besteld, krijg je automatisch een voorgestelde datum op basis van jouw uitgerekende datum. Je kunt ze dus prima al eerder bestellen als je die taak van je to-do lijstje af wilt hebben. Vanaf week zevenendertig is je baby voldragen en kun je veilig bevallen, ook thuis. Vanaf die tijd moet je bed dus ook omhoog gezet worden. Dat neemt niet weg dat je je bed prima eerder al hoog kunt zetten, omdat het bijvoorbeeld makkelijker is om in of uit je bed te komen op die manier. Je kunt bedverhogers, en andere kraamspullen, maximaal een half jaar kosteloos lenen.

Waar moet ik rekening mee houden bij de poten van mijn bed? 

Allereerst mogen de poten van jouw bed maximaal 10 x 10 cm zijn om in de bedverhoger te passen. 

Bedverhogers klossen

Daarnaast moet je er rekening mee houden hoe dicht de poten van je bed naast elkaar staan. De afstand tussen de poten verschilt per hoogtemaat van de bedverhoger. Die hebben namelijk verschillende breedtes. Kijk naar onderstaande overzicht wat de minimale ruimte is die je tussen de poten van je bed nodig hebt per hoogtemaat.

Bedverhogers klossen
De maat van de bedverhogerMinimale ruimte tussen 2 poten
7 cm7 cm
14 cm9,7 cm
18 cm13.5 cm
22 cm12 cm
25 cm13,5 cm
28 cm13 cm

We gooien nog een variabele in de mix: je bed heeft geen poten, maar alleen een hoofd- en voetenbord. Ook in dat geval kun je gebruik  maken van bedverhogers, omdat het bord in de inkepingen van de klossen valt. Hierbij geldt dat de dikte van het bord invloed heeft op de hoogte van de bedverhoger die je kunt kiezen.

Bedverhogers klossen
De maat van de bedverhogerDikte hoofd- of voetenbord
7 cm3 cm
14 cm4 cm
18 cm4.5 cm
22 cm3 cm
25 cm4 cm
28 cm4 cm

De hoeveelheid bedverhogers die je uiteindelijk moet bestellen, is afhankelijk van jouw type bed. Als je bed poten heeft, bestel je een bedverhoger voor iedere poot. Als je bed een hoofd- en voetenbord heeft bestel je per bord drie bedverhogers. Op die manier verdeel je dan het gewicht.

Er zijn ook bedden waar simpelweg geen enkele bedverhoger onder past (daar kan Frederieke over mee praten…). In zo’n geval zul je zelf creatief moeten zijn met lege kratjes bier, pallets of balken. Je kunt evengoed de bovenstaande informatie gebruiken om te bepalen hoeveel hoogte je nodig hebt en hoe je jouw homemade bedverhogers het beste kunt positioneren. 

Wat kan ik nog meer bestellen?

Naast bedverhogers zijn er ook nog andere spullen die je kunt lenen die jouw bevalling en kraamtijd aangenamer kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een douchekruk, rugsteun of ondersteek. Op Medipoint kun je alle kraamhulpmiddelen bekijken.

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner Medipoint.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen