in huis na bevalling
26/01/2024

Wat heb je nodig in huis na de bevalling?

Tijdens je zwangerschap gaat de meeste aandacht uit naar de baby in jouw buik. Misschien is de babykamer al klaar, is er al een kinderwagen uitgekozen en heb je al bedacht welk pakje jouw baby als eerste aan mag straks. Maar heb je ook al nagedacht over de periode na de bevalling? Wij vertellen je wat nodig hebt in huis na de bevalling.

Na jouw bevalling, of dit nu in het ziekenhuis of thuis gebeurt, krijg je in Nederland kraamhulp. Een kraamverzorgende is er voor de verzorging van jou en voor jullie kindje en kan meehelpen bij huishoudelijke taken. Zij zal jullie in die eerste dagen op gang helpen en vooral veel leren. Jij zult die eerste dagen hopelijk veel in en rond je bed doorbrengen, want jij bent natuurlijk aan het herstellen van de bevalling.

Een van de taken van de kraamverzorgende is om jouw herstel te controleren. Dit zal ze meestal doen terwijl jij op bed ligt, daarom is het belangrijk dat jouw bed op bedverhogers staat. Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen is het vanuit de Arbowet verplicht dat jouw bed een hoogte heeft van ten minste 80 centimeter. Zo voorkom je dat de kraamverzorgende of verloskundige voortdurend moeten bukken aan het bed. Die 80 centimeter is gemeten vanaf de vloer tot aan de bovenkant van je matras. Je zorgt voor die vereiste hoogte door middel van bedverhogers, of bedklossen. Ook voor jou is een hoger bed vaak comfortabeler om in- en uit te stappen, zowel als je hoogzwanger bent, als na de bevalling. Bedklossen kun je eenvoudig en gratis lenen via Medipoint.

Zorg voor jouw comfort na de bevalling

Naast bedklossen kan het ook prettig zijn om een rugsteun te lenen. Een rugsteun zet je aan het hoofdeinde van je bed, zodat je makkelijker en goed ondersteund in je bed kunt zitten. Ideaal om zittend in bed te ontbijten, gezellig op bed je kraamvisite te ontvangen of tijdens het voeden van jouw baby. Je kunt als je wilt een hoeslaken om de steun heen doen en er een kussen tegenaan zetten voor extra comfort.

Veel vrouwen ervaren dat ze na de bevalling nog een tikkeltje wankel op hun benen staan. Als je bijvoorbeeld wat meer bloed bent verloren, kun je daar last van hebben. Uit veiligheid én comfort kan een douchekruk of -stoel fijn zijn. Zo kun je rustig je haren wassen of even tot rust komen onder een warme douche en is het minder vermoeiend voor jou. Als jullie douche zich in het bad bevindt, dan kun je ook overwegen om een badplank te lenen. Zo’n plank hangt als het ware op de badrand en kan helpen bij het veilig in- en uit bad stappen, maar kun je ook gebruiken om op te zitten in bad.

Lees meer: Goed om te weten: deze kraamhulpmiddelen worden vergoed

Toilet in de buurt

Misschien hebben jullie op de verdieping waar jullie slapen geen toilet. Dat is normaal geen probleem (hoewel, hoogzwanger was dat vast ook niet ideaal), maar als je net bent bevallen kan dat best een uitdaging zijn. Teveel traplopen wordt immers afgeraden. In zo’n geval kan een toiletstoel een oplossing zijn. In het midden van de zitting van zo’n toiletstoel zit een opening waaronder een po of emmer hangt die je eruit kunt schuiven.

Een papegaai hangt boven het bed en kan bevestigd worden aan het bed. Als dit bij jouw bed niet past, kun je ook een papegaai op een losse standaard of een papegaai die aan het plafond te bevestigen is, bestellen. Ja, wij associëren zo’n papegaai ook volledig met oudere mensen en het ziekenhuis, maar praktisch is ‘ie wel. Zeker als jij lichamelijk gezien even wat moeite hebt om jezelf in bed op te trekken of van houding te wisselen. 

Wat heb je nog meer nodig in huis na de bevallling?

Los van dit lijstje met praktische items, hebben wij nog wel wat tips voor dingen die jij in ieder geval voor jezelf in huis moet hebben:

  • Netbroekjes of grote onderbroeken
  • Droogshampoo
  • Katoenen kraam- en maandverband
  • (Wasbare) matrasbeschermer
  • Een fijne zachte pyjama, kimono of badjas
  • Natuurlijke verzorgingsproducten, liefst zonder parfum
  • Als je borstvoeding wilt geven, zorg dan ook voor goede verzorgingsproducten voor jouw tepels. Bijvoorbeeld tepelcrème en tepelverband.
  • Roller deodorant, liefst geen spray of sterk geparfumeerd

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner Medipoint.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen