hulpmiddelen zwangerschap bevallen kraamtijd
23/11/2022

Van douchekruk en cordring tot maaltijd: wat heb je allemaal nodig in de verschillende fasen rondom de geboorte?

Een kraampakket, klossen, matrasbeschermers, een babyuitzet: de hoeveelheid spullen die je nodig hebt rondom de geboorte van een kindje is soms best overweldigend. Wat heb je precies nodig – en wanneer – en waar haal je alles vandaan? Wij geven je in dit artikel één handig overzicht en vertellen je hoe je deze benodigdheden makkelijk zelf kunt bestellen. 

Tijdens onze zwangerschappen kwamen we zelf voor het eerst in aanraking met duxxie.nl. Dat is een platform waar je kosteloos hulpmiddelen kunt bestellen voor alle fases rondom de geboorte. Het grote voordeel is het gemak. Je plant zelf in wat je wanneer nodig hebt en wanneer je deze items bezorgd wilt hebben, ook als die datum nog een paar weken of maanden in de toekomst ligt. Daarnaast het aanbod. Via duxxie.nl kun je alles wat je voor je zwangerschap, bevalling en  jullie kraamtijd nodig hebt, gemakkelijk in één keer bestellen. Zo hoef je niet te zoeken voor verschillende producten voor de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Dat scheelt tijd. 

Om jou te helpen bij het organiseren van het bestellen of aanschaffen van alle benodigde hulpmiddelen hebben wij een handig overzicht gemaakt: 

Benodigdheden in de zwangerschap

De kraamzorg die bij jou thuis komt, heeft een werkomgeving nodig die aan de Arbo wetgeving voldoet. Bij  uiterlijk bij 37 weken zwangerschap moet je daarom een verhoogd bed hebben thuis, om zwaar lichamelijk belastende werkhoudingen. bij de kraamverzorgende te voorkomen.  De hoogte van het bed moet 80 centimeter zijn, daarom zul je er bedklossen onder moeten zetten. Daarvoor hoef je niet naar een thuiszorgwinkel die vol staat met rolstoelen en andere hulpmiddelen voor met name senioren. Nee, je bestelt ze gewoon eenvoudig online bij Duxxie. Twijfel je over de maten? Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over bedverhogers.

Ook een matrasbeschermer is vanaf week 37  aan te raden. Die beschermt – zoals de naam al zegt – je matras wanneer bijvoorbeeld in bed jouw vliezen breken of tijdens een thuisbevalling. Een matrasbeschermer is wasbaar en herbruikbaar. Boven op zo’n matrasbeschermer kun je ook nog een onderlegger of kraammatras leggen. Vaak zitten deze standaard in het kraampakket, maar er zijn ook ecologische matrasbeschemers. Een onderlegger of kraammatras leg je over de matrasbeschermer. Door hun absorberende laagje worden vocht, vruchtwater en bloed opgevangen zodat de ondergrond op de plek waar je bevalt schoon blijft.

Producten waar je niet zo snel aan denkt maar die wel heel fijn zijn tijdens de zwangerschap en in de kraamtijd  zijn een douchekruk en een rugsteun. Een douchekruk kan je helpen met ontspannen douchen en kun je prima in de weken voordat je bevalt thuis laten bezorgen. Een rugsteun helpt bij het ondersteunen van je onderrug tijdens de kraamweken. Deze producten worden vergoed door je zorgverzekeraar en kun je eenvoudig lenen en weer laten ophalen.

Wat heb je nodig bij de bevalling?

Grote kans dat je wel eens van een kraampakket hebt gehoord. Wist je dat er tegenwoordig ook duurzame en natuurlijke kraampakketten te kiezen zijn? Zo kun je bijvoorbeeld het plastic- en tikje ongezellige standaard kraampakket vermijden en kiezen voor een duurzaam (vegan) alternatief. Bijvoorbeeld de natuurlijke kraampakketten van Dalalou, die alles bevatten wat je nodig hebt rondom de geboorte en gericht zijn op natuurlijke kraamzorg. Dalalou biedt ook vegan luxe kraampakketten: een duurzaam en mooi ontworpen alternatief op het standaard kraampakket. De kraamtas bevat alle verzorgingsproducten en kraamartikelen om jouw bevalling zo ontspannen en natuurlijk mogelijk te laten verlopen. De producten zijn waar mogelijk ecologisch, eerlijk, gifvrij, biologisch afbreekbaar en van natuurlijke oorsprong.

Ook handig: Natalis biedt kraampakketten die daarnaast de basisbenodigdheden voor je uitzetlijst bevatten, zoals twee kruiken en kruikzakken om de baby warm te houden, een flesje  en twee thermometers. Zo haal je in één keer een groot deel van de uitzetlijst voor de kraamtijd in huis.

Waar je nog meer over na kunt denken is de keuze voor een Cordring of navelring. Dat is een duurzaam alternatief voor de plastic navelklem die vroeger veel gebruikt werd, om de navelstreng van de baby af te vinden. Het wordt ook wel een navelring of umbilical cordring genoemd. De navelring is vrijwel gewichtloos en onzichtbaar. Voor je baby is een cordring veel comfortabeler dan de traditionele navelklem en de kans op ontstekingen is kleiner.

Wat heb je nodig in de kraamtijd?

Dan is het moment eindelijk daar: je baby is geboren. De kraamtijd breekt aan, een bijzondere fase waarin jouw herstel en wennen aan het nieuwe gezinslid het belangrijkste zijn. Juist daarom is het fijn om vooraf alvast na te denken over de spullen die je straks nodig hebt in de kraamtijd, zoals een co-sleeper, Maxicosi of kinderwagen.

Voor de tijd samen met je kleintje heb je veel nieuwe spullen nodig, maar je hoeft zeker niet alles (nieuw) te kopen. Een duurzaam alternatief voor het aanschaffen van deze spullen is Tiny Library. Bij Tiny Library huur je veel verschillende producten, van co-sleepers, kinderwagens tot borstkolf of draagzak. Je huurt deze producten voor een minimale periode en na die periode kun je het huurcontract per maand opzeggen. Heb je het product niet meer nodig, dan haalt Tiny Library deze producten weer gemakkelijk thuis bij je op. Een handige en duurzame optie, in plaats van honderden of duizenden euro’s uitgeven aan babyproducten.

De kraamtijd draait om herstellen van de immense prestatie die je hebt geleverd: de geboorte. Gezond eten en extra vitamines zijn belangrijk voor je eigen herstel, maar koken is soms best een opgave met een newborn in huis. Vers aan tafel biedt een speciale maaltijdbox voor de kraamtijd. Ook deze maaltijd-service kun je gemakkelijk via duxxie.nl regelen.

Naast gezonde maaltijden zijn er ook veel natuurlijke producten en ingrediënten die kunnen bijdragen aan je herstel. Met deze starterset voor natuurlijke kraamzorg bevorder je je herstel. Kamille, het basisingrediënt van deze set, is voor vooral bekend om zijn ontspannende, antibacteriële werking. Kamille bevat tal van antioxidanten, flavonoïden en de vitaminen A, B en C en biedt verzachting bij darmproblemen en infecties. Een perfect kruid voor in de kraamtijd dus.

Handig online overzicht

Hopelijk heb je hiermee een beter beeld wat je nodig hebt voor je zwangerschap, bevalling en  jullie kraamtijd. Tijdens je zwangerschap heb je vaak genoeg aan je hoofd. Daarom helpt duxxie.nl je om het eenvoudiger en gemakkelijker te maken om snel de juiste producten te vinden, beschikbaar op één plek. 

Via duxxie.nl kun je plannen wat je wanneer nodig hebt. Je kiest zelf wat je handig vindt: alleen bedverhogers bestellen of wil je je ook alvast oriënteren op alles wat je nodig hebt tijdens je kraamtijd? Je kiest zelf de bezorgdatum en ophaaldatum van bedklossen en andere leenhulpmiddelen. Ook handig: Duxxie laat zien welke hulpmiddelen er vergoed worden via de verzekering. Je ontvangt daar nooit onverwacht een rekening van. Daar worden we  in deze tijd ook erg blij van. 

Meer lezen?
Goed om te weten: deze kraamhulpmiddelen worden vergoed
Wat wil je zeker in huis hebben na de bevalling?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief