hulpmiddelen zwangerschap bevallen kraamtijd
20/03/2024

Zo maak je het jezelf gemakkelijk tijdens de zwangerschap en kraamtijd

Een kraampakket, klossen, matrasbeschermers, een babyuitzet: de hoeveelheid spullen die je nodig hebt rondom de geboorte van een kindje is soms best overweldigend. Wat heb je precies nodig – en wanneer – en waar haal je alles vandaan? Wij geven je in dit artikel één handig overzicht en vertellen je hoe je deze benodigdheden makkelijk zelf kunt bestellen. 

Tijdens onze zwangerschappen kwamen we zelf voor het eerst in aanraking met Medipoint. Dat is een platform waar je kosteloos hulpmiddelen kunt bestellen voor alle fases rondom de geboorte. Het grote voordeel is het gemak. Je plant zelf in wat je wanneer nodig hebt en wanneer je deze items bezorgd wilt hebben, ook als die datum nog een paar weken of maanden in de toekomst ligt. Daarnaast het aanbod. Via Medipoint kun je alles wat je voor je zwangerschap, bevalling en jullie kraamtijd nodig hebt, gemakkelijk in één keer bestellen. Zo hoef je niet te zoeken voor verschillende producten voor de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Dat scheelt tijd. 

Om jou te helpen bij het organiseren van het bestellen of aanschaffen van alle benodigde hulpmiddelen hebben wij een handig overzicht gemaakt:

Benodigdheden in de zwangerschap

De kraamzorg die bij jou thuis komt, heeft een werkomgeving nodig die aan de Arbo wetgeving voldoet. Bij  uiterlijk bij 37 weken zwangerschap moet je daarom een verhoogd bed hebben thuis, om zwaar lichamelijk belastende werkhoudingen. bij de kraamverzorgende te voorkomen.  De hoogte van het bed moet 80 centimeter zijn, daarom zul je er bedklossen onder moeten zetten. Daarvoor hoef je niet naar een thuiszorgwinkel die vol staat met rolstoelen en andere hulpmiddelen voor met name senioren. Nee, je bestelt ze gewoon eenvoudig online bij Medipoint. Twijfel je over de maten? Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over bedverhogers.

Ook een matrasbeschermer is vanaf week 37 aan te raden. Die beschermt – zoals de naam al zegt – je matras wanneer bijvoorbeeld in bed jouw vliezen breken of tijdens een thuisbevalling. Een matrasbeschermer is wasbaar en herbruikbaar. Boven op zo’n matrasbeschermer kun je ook nog een onderlegger of kraammatras leggen. Vaak zitten deze standaard in het kraampakket, maar er zijn ook ecologische matrasbeschemers. Een onderlegger of kraammatras leg je over de matrasbeschermer. Door hun absorberende laagje worden vocht, vruchtwater en bloed opgevangen zodat de ondergrond op de plek waar je bevalt schoon blijft.

Producten waar je niet zo snel aan denkt maar die wel heel fijn zijn tijdens de zwangerschap en in de kraamtijd  zijn een douchekruk en een rugsteun. Een douchekruk kan je helpen met ontspannen douchen en kun je prima in de weken voordat je bevalt thuis laten bezorgen. Een rugsteun helpt bij het ondersteunen van je onderrug tijdens de kraamweken, maar kan bij een thuisbevalling ook heel goed van pas komen. Deze producten worden vergoed door je zorgverzekeraar en kun je eenvoudig lenen en weer laten ophalen.

Wat heb je nodig bij de bevalling?

Grote kans dat je weleens van een kraampakket hebt gehoord. In dit pakket vind je alle items die nodig zijn voor de laatste dagen van je zwangerschap (onderleggers), de bevalling en kraamperiode. Van matrasbeschermers tot wond kompressen, steriele gaasjes en dat ultra charmante kraamverband. Het is niet het meest pakket om aan te schaffen, maar je wilt dit wel in huis hebben, idealiter zo’n vier tot zes weken voor de uitgerekende datum. 

Natalis heeft het basis kraampakket en het uitgebreide kraampakket. Goed om te weten: bij Medipoint kun je ook het duurzame kraampakket van Natalis aanschaffen. 

Waar je nog meer over na kunt denken is de keuze voor een Cordring of navelring. Dat is een duurzaam alternatief voor de plastic navelklem die vroeger veel gebruikt werd, om de navelstreng van de baby af te vinden. Het wordt ook wel een navelring of umbilical cordring genoemd. De navelring is vrijwel gewichtloos en onzichtbaar. Voor je baby is een cordring veel comfortabeler dan de traditionele navelklem en de kans op ontstekingen is kleiner. In het duurzame kraampakket van Natalis zit standaard een cordring.

Handig online overzicht

Hopelijk heb je hiermee een beter beeld wat je nodig hebt voor je zwangerschap, bevalling en jullie kraamtijd. Tijdens je zwangerschap heb je vaak genoeg aan je hoofd. Daarom helpt Medipoint je om het eenvoudiger en gemakkelijker te maken om snel de juiste producten te vinden, beschikbaar op één plek. 

Via Medipoint kun je plannen wat je wanneer nodig hebt. Je kiest zelf wat je handig vindt: alleen bedverhogers bestellen of wil je je ook alvast oriënteren op alles wat je nodig hebt tijdens je kraamtijd? Je kiest zelf de bezorgdatum en ophaaldatum van bedklossen en andere kraamhulpmiddelen. Ook handig: Medipoint laat zien welke hulpmiddelen er vergoed worden via de verzekering. Je ontvangt daar nooit onverwacht een rekening van. Daar worden we in deze tijd ook erg blij van.

Borstkolf of flesjes

Ook goed om te weten: bij Medipoint kun je ook terecht voor allerlei producten die fijn of nodig zijn als je borstvoeding gaat geven. Bijvoorbeeld een borstkolf, maar ook (wasbare) zoogcompressen, hydrogelpads of tepelhoedjes. Je vindt er daarnaast flesjes, spenen en thermometers voor de baby. Kortom: voor producten van je zwangerschap totdat jouw kindje is geboren.

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner Medipoint.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen