voorbereiding thuisbevalling
05/09/2022

Wat heb je nodig voor een thuisbevalling?

Sommige vrouwen willen graag thuis bevallen, anderen het liefst in een geboortecentrum of ziekenhuis. Soms bedenk je van te voren dat je naar het ziekenhuis wilt, maar merk je tijdens de bevalling dat je liever thuis wilt blijven. Soms heb je geen keuze, dan gaat het simpelweg te snel en vind de bevalling thuis plaats. Wat de situatie ook wordt, het is slim om je niet alleen mentaal, maar ook praktisch voor te bereiden op verschillende situaties.

Wat heb je nodig in de voorbereiding op een thuisbevalling?

Een kraampakket

Het aanschaffen van een kraampakket wordt aan alle zwangere vrouwen aangeraden, maar helemaal als je thuis wilt gaan bevallen. In het kraampakket zitten allerlei hulpmiddelen die je voor, tijdens en na de bevalling nodig zult hebben. Je kunt als zwangere zelf kiezen wat voor type kraampakket jij wilt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een natuurlijk kraampakket. Dit pakket bevat ecologische producten en is vaak zo samengesteld dat de kans klein is dat er producten over zullen blijven na afloop.

Hoewel de inhoud per pakket verschilt, zit in de meeste pakketten kraamverband, matrasbeschermers (als je vliezen breken), een kraammatras (die op het bed wordt gelegd tijdens de bevalling), onderleggers (voor jou om op te liggen na de bevalling), desinfecterende zeep of handgel, gaaskompressen (om eventuele wondjes te verzorgen), een flesje alcohol ter ontsmetting en een navelklem voor de baby. Ga van te voren even door jouw pakket heen om te zien of je deze items er in hebt zitten. Niets is zo vervelend als erachter komen dat er iets ontbreekt.

Bedverhogers

Bedverhogers, ook wel klossen of bedklossen genoemd, zorg ervoor dat jouw bed een stuk hoger komt te staan. Waarom? Omdat het belangrijk is dat de verloskundige goed bij jou kan komen als je thuis bevalt. Door het bed wat te verhogen, kunnen jouw verloskundige en kraamverzorgende een gezonde werkhouding aannemen, zonder dat ze te ver moet bukken of last krijgen van schouders, nek en rug.

Bij duxxie.nl kun je terecht voor het lenen van bedklossen. Zowel voor jouw bevalling als voor de periode daarna is het belangrijk dat jouw bed minstens 80 cm (gemeten van de bovenkant van de matras tot aan de vloer) hoog is.

Je kan het beste je bed verhogen vanaf de 37e week van de zwangerschap. Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen of een medische indicatie hebt, hoor je je bed op klossen te zetten. Het is namelijk mogelijk dat je door onverwachte omstandigheden toch thuis bevalt.

Hoe hoog, wanneer en hoeveel: alles wat je wilt weten over bedverhogers

Een po

Als je thuis wilt bevallen, is een metalen po een hulpmiddel om op je lijstje te zetten. De verloskundige gebruikt deze po namelijk om de placenta in op te vangen. Je kunt een po, net zoals bedklossen, gratis lenen.

Wat is er nog meer nodig?

Oké, dus je hebt een kraampakket in huis, en klossen voor onder je bed. Wat is nog meer handig? Voor een thuisbevalling is het van belang dat je de volgende spullen in huis hebt of haalt:

 • Twee emmers
 • Een plastic teiltje of waskom
 • Vuilniszakken
 • Een zaklamp plus batterijen (mocht onverhoopt de stroom uitvallen)
 • Een aantal oude handdoeken en een set beddengoed (je wilt het liefst niet bevallen op je kraakwitte nieuwe lakens)
 • Een kraammatras van het grootste formaat of een plastic matrasbeschermer
 • Vijf extra matjes (er zitten er meestal ook al een stuk of vijf van deze matjes in je kraampakket)
 • 10 grote steriele gaasjes (hiervan zitten er meestal ook al een paar in je kraampakket)
 • Een pak zout (om o.a. beddengoed of handdoeken na de bevalling mee te wassen)
 • Minimaal 10 hydrofiele doeken
 • Twee kruikzakken en kruiken

In bad bevallen

Niet alle baden thuis zijn geschikt om in te bevallen, omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn of geen ruimte bieden om er om heen te lopen. Wil je wel graag in een bad bevallen, dan kun je een opblaasbaar bevalbad online huren.

Kijk of je van iemand een (grote) fitnessbal kunt lenen of bestel er eentje online. Tijdens het opvangen van de weeën kan het heel fijn zijn om op zo’n bal te hangen, steunen of zitten.

Sfeer in huis

Doordat de bevalling in jouw huis plaatsvindt, kun je zelf zorgen voor een sfeer waarin jij kunt ontspannen. Maak een fijne playlist om naar te luisteren, zet kaarsjes of bloemen neer, hang kaartjes aan de muur met positieve affirmaties en zorg voor gedimde lichten tijdens het opvangen van de weeën.

We vroegen op Instagram aan onze volgers: ‘Wat was voor jou onmisbaar tijdens jouw thuisbevalling?’. Zie dit rijtje suggesties van andere mama’s:

 • Washandjes om mee af te koelen
 • Waterijsjes om toch wat suiker binnen te krijgen
 • TENS apparaat
 • De douchekruk
 • Een baarkruk
 • Een yoga/skippybal

Meer lezen?
Wat wil je zeker in huis hebben na de bevalling?
Goed om te weten: deze kraamhulpmiddelen worden vergoed

Ps. Wist je dat je via duxxie.nl ook producten voor jouw baby kunt huren voor zolang als jij ze nodig hebt? Van kinderwagen tot wipstoel, tot badjes of bedjes.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief