Als je kijkt naar de kwaaltjes waar je last van kunt hebben tijdens de zwangerschap dan zijn er best een paar te noemen die met je huid te maken hebben. Met schoonheidsspecialiste Anne Tijdink bespreken we de meest voorkomende huidveranderingen en wat je hier – in sommige gevallen – aan kunt doen.
Puistjes
Tijdens de zwangerschap treden er in een korte periode een aantal grote veranderingen in je hormoonhuishouding op. In het begin van de zwangerschap (tot 12 weken) produceert de placenta het hormoon progesteron in grotere hoeveelheden. Omdat dit hormoon de talgproductie stimuleert, is de kans op een onzuivere huid tijdens deze eerste fase van de zwangerschap groter.
Pigment
De combinatie van het hormoon progesteron en oestrogeen, een hormoon dat in het begin van de zwangerschap geproduceerd wordt, zorgt er ook voor dat de cellen meer pigment aanmaken. Dit heeft vaak als effect dat de huid rondom je tepels donkerder kleurt (met als functie dat de baby deze straks makkelijker kan vinden!) en er een linea nigra kan ontstaan – een donker gekleurd streepje van je schaambeen tot je navel.
Melasma (zwangerschapsmasker)
Melasma is een pigmentstoornis waarbij er op de huid donkerbruine vlekken ontstaan. Deze ontstaan door hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap en komen vooral voor op je voorhoofd, je wangen, je slapen, rond je ogen en op je bovenlip. Hoewel melasma ontstaat als reactie op de hormonale verandering, kan bijvoorbeeld blootstelling aan UV ook een rol spelen. Tijdens de zwangerschap is het daarom extra belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon.
Tip van Anne:
Kies voor een natuurlijke zonnebrand op basis van zinkoxide. Dit is een natuurlijk materiaal dat de meest veilige en effectieve bescherming geeft tegen UV-straling omdat het de zonnestralen reflecteert in plaats van absorbeert, in tegenstelling tot de normale zonnebrandlotions. Zinkoxide is niet toxisch en is veel geschikter voor gevoelige huid dan chemische zonnebrand.
Rode vlekken
Er zijn vrouwen bij wie de zwangerschap zorgt voor een prachtig stralende huid. Een logisch gevolg omdat de hoeveelheid bloed toeneemt in je huid. Bij vrouwen met minder gunstige bloedvaten zorgt deze toename van bloed echter voor rode vlekken. Ook is er kans op kleine rode sterretjes in het gezicht (spider neavi) en soms zelfs couperose. Die zichtbare bloedvaten zijn ook na de zwangerschap hardnekkig, maar kunnen door een schoonheidsspecialiste of een huidtherapeut verwijderd worden.
Jeuk
‘Schat, kun je even op mijn rug krabben?’ Veel zwangere vrouwen krijgen last van jeuk. Dit komt door het oprekken en droger worden van de huid, maar ook doordat de lever meer moeite heeft met het afvoeren van galzuren. De galzuren die niet afgevoerd worden komen in het bloed terecht en prikkelen zenuwuiteinden. Door de huid van je lichaam goed te hydrateren en soepel te houden kun je de jeuk beperken. Hiervoor is een neutrale bodylotion (ongeparfumeerd) of zuivere jojoba olie het meest geschikt, zegt Anne.
Striae
Een ander fenomeen tijdens de zwangerschap is striae, ook wel bekend als zwangerschapsstrepen of tiger stripes. Die strepen ontstaan door gewichtstoename en de groei van je buik. Je huid wordt in zo’n snel tempo uitgerekt, dat de huid het niet bij kan houden. Hierdoor ontstaan er kleine ‘scheurtjes’ in de huid: dat is bindweefsel dat het tempo niet kon bijhouden. Als je eenmaal striae hebt, kun je er helaas niet veel meer aan doen. Wel kun je de kans op striae iets verkleinen door je huid zo soepel mogelijk te houden met een hydraterende creme. Sommige vrouwen vinden het fijn om hun buik één of meerdere keren per dag in te smeren.
Of je wel of geen striae krijgt hangt af van verschillende factoren. Een factor is leeftijd: hoe jonger je bent tijdens de zwangerschap, hoe groter het risico op zwangerschapsstrepen is. Vrouwen die al wat ouder zijn hebben doorgaans een iets minder strak vel en dus minder kans op streepjes. Daarnaast is het een kwestie van aanleg: als je moeder striae had, kan dat iets zeggen over jouw kans erop.
Jouw lichaam is geweldig
Of je nou wel of geen tiger stripes hebt na een zwangerschap, hoe je over jouw (nieuwe) lijf denkt, is heel persoonlijk. We hopen dat je weet: jouw lichaam is geweldig. Het laat jou ademen, bewegen, dansen, vrijen, nadenken, lopen. Het is in staat om een mensje te laten groeien en te baren, en om weer te herstellen van deze immense prestatie. Om een kindje te voeden, te dragen, te wiegen en te knuffelen. In welke fase jij je ook bevindt van het (aanstaande) moederschap: je bent prachtig zoals je bent. Wij hopen dat je dat zelf, nu of straks, ook voelt en vindt.
Omarm je striae en linea negra: lees hier over Vier manieren om je postpartum lichaam te vieren.