Zwangerschapsjeuk

Een jeukende buik, jeukende borsten, jeukende armen, jeukende benen, jeukende handen of jeukende voeten. Ongeveer 1 op de 5 zwangeren heeft tijdens haar zwangerschap last van jeuk. Zwangerschapsjeuk komt in verschillende vormen voor. De meeste vormen zijn niet ernstig en onschuldig, maar kunnen voor jou wel vervelend en lastig zijn.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Tijdens je zwangerschap vinden er allerlei veranderingen plaats in je lijf. Die veranderingen hebben weer verschillende zwangerschapskwalen als gevolg, waaronder dus jeuk. Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, van het oprekken van je huid tot galstuwing. We vertellen er meer over én geven advies wat je kunt doen bij deze verschillende vormen van jeuk.

Oorzaak jeuk tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsjeuk door oprekkende huid

Het groeien van je buik, borsten of andere lichaamsdelen kan zorgen voor spanning op je huid. De spanning op je huid en het oprekken van je huid kan zorgen voor jeuk. Een huid die optrekt heeft meer behoefte aan vocht en zal dus sneller uitdrogen.

Jeuk door een droge huid

Een droge huid is ook een veroorzaker van jeuk. Wat kun je hier tegen doen? Goed blijven hydrateren! Drink veel water, smeer jezelf twee keer per dag van top tot teen in met een voedende olie, balm of crème en probeer niet al te vaak te douchen of in bad te gaan. Met dat laatste droog je je huid namelijk nog meer uit, met jeuk als gevolg. Let ook op de stoffen die je draagt: synthetische stoffen sluiten je huid af, terwijl katoenen materiaal je huid juist laat ademenen.

Naast deze, wat meer onschuldige, oorzaken voor zwangerschapsjeuk, zijn er ook een aantal huidaandoeningen waar je tijdens je zwangerschap last van kunt krijgen. Een groot verschil is dat bij deze aandoeningen de jeuk vaak continu aanwezig is en vaak ook een stuk heviger.

Zwangerschapsjeuk door eczeem

Wanneer je gevoelig bent voor allergieën of al eerder (als kind) eens eczeem hebt gehad, is er een goede kans dat je ook tijdens je zwangerschap last krijgt van eczeem. Gelukkig is deze allergische (of atopische) eczeem in je zwangerschap goed te behandelen en is het onschadelijk voor jou en je kindje.

zwanger jeuk

Zwangerschapscholestase

Zwangerschapscholestase is een vorm van zwangerschapsjeuk waarbij je wel heel veel last hebt van jeuk, maar geen zichtbare huiduitslag hebt. Zwangerschapscholestase wordt veroorzaakt doordat het gal in je lichaam niet goed doorloopt en zich ophoopt.

Je lever maakt gal aan. De gal gaat via de galgangen in de lever naar de galblaas. Van daaruit wordt het toegevoegd aan de darmen. Dit zuur zorgt ervoor dat vetten in de darmen beter kunnen worden verteerd. Tijdens je zwangerschap kan de lever minder goed gaan werken. Dat heeft invloed op het transporteren van gal. Als het niet goed doorstroomt kan er galstuwing ontstaan. Hierbij stuwt gal zich op in de lever. Die galstuwing heeft weer als effect dat de lever (tijdelijk) beschadigd kan worden en daarnaast kunnen zuren uit de gal in je bloed terecht komen. Daar wordt vervolgens die ernstige jeuk door veroorzaakt. Bij zwangerschapscholestase heb je dus geen huiduitslag, maar kun je naast de jeuk wel andere klachten ervaren, waaronder een verminderde eetlust of misselijkheid. Daarnaast kan je huid er geliger uit gaan zien en je urine kan donkerder kleuren. Let op: een verstoorde leverfunctie kan wel complicaties geven voor jouw baby, waaronder vroeggeboorte of een (te) laag geboortegewicht. Het is dus belangrijk dat je bij het vermoeden van galstuwing op tijd aan de bel trekt en je laat doorverwijzen naar een arts.

PUPPP: bulten en blaasjes op de huid

Ongeveer één procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met PUPPP, wat staat voor pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy. Kenmerkend voor deze huidaandoening is dat het voornamelijk voorkomt bij vrouwen die in verwachting zijn van hun eerste kindje. PUPPP veroorzaakt een huiduitslag die meestal in het derde trimester ervoor zorgt dat je veel jeukende bultjes en soms zelfs blaasjes op je buik krijgt. Die bultjes en blaasjes kunnen ook uitbreiden naar de rest van je lijf. Het is nog niet duidelijk waardoor PUPPP wordt veroorzaakt, maar we weten wel dat het onschuldig is voor jou en de baby. Via de huisarts kun je (hormoon)crème of zalf krijgen.

Kelly had last van extreme zwangerschapsjeuk PUPPP, een extreme vorm van zwangerschapsjeuk. ‘PUPPP kan zorgen voor jeukende bultjes, kleinere of grotere galbulten en soms ook blaasjes. De jeukende bultjes en blaasjes breidde zich uit over de rest van mijn lijf en niets bleek te werken..

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲