Onderzoekers van het RadboudUmc hebben onderzocht of er een verband bestaat tussen snel zwanger raken na het stoppen met de pil en zwangerschapscomplicaties. Hoewel de voorlopige conclusie luidt dat vrouwen er verstandig aan doen om minimaal 3 maanden te wachten met proberen na het stoppen met de pil, is er nog meer onderzoek nodig om dit te onderbouwen.
Het is bij veel vrouwen wel bekend dat je lichaam de tijd nodig heeft om te ‘ontpillen’ zodra je stopt met het gebruik van orale anticonceptie, ook wel bekend als de pil. Jouw hormoonhuishouding heeft de tijd nodig om weer de oude te worden. Hoeveel tijd jouw lichaam nodig heeft om te ontpillen, verschilt van vrouw tot vrouw.
Onderzoekers van het Radboudumc onderzochten of er een verband bestaat tussen snel zwanger worden na het stoppen met de pil en zwangerschapscomplicaties. Hiervoor werden meer dan 7000 vrouwen en zwangerschappen onderzocht.
Snel zwanger na pilgebruik
Wat blijkt? Bij vrouwen die binnen 3 maanden na het stoppen van de pil zwanger raken, komen zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte vaker voor. Sterker nog: de kans hierop is anderhalf keer groter dan bij vrouwen die de anticonceptie pil in deze periode niet slikten.
Verschil per type pil
Het optreden van deze complicaties hangt ook af van het gebruikte type anticonceptiepil, blijkt uit de studie. Hiervoor is het goed om te weten dat er 4 zogeheten generaties anticonceptiepil zijn, te weten:
- De eerste generatie anticonceptiepil bevat noresthisteron.
- De tweede generatie anticonceptiepil bevat levonorgestrel.
- De derde generatie anticonceptiepil bevat desogestrel, gestodeen en norgestimaat.
- De vierde generatie anticonceptiepil bevat drosperinone
Eerste en tweede generatie anticonceptiepil vaker complicaties
Bij vrouwen die de pil van de eerste en tweede generatie gebruikten kwam zwangerschapsvergiftiging vaker voor, terwijl vroeggeboorte vaker voorkwam wanneer de derde generatie werd gebruikt. Te weinig vrouwen in het onderzoek gebruikten pillen van de vierde generatie om betrouwbare conclusies te kunnen trekken.
Hoofdonderzoeker Marleen van Gelder van het Department for Health Evidence legt uit: ‘De verschillende generaties bevatten verschillende soorten progestageen. Dit zou een rol kunnen spelen bij het ontstaan van complicaties. Ook de hoeveelheid oestrogeen verschilt per type pil. Dat kan ook van belang zijn, maar er is verder onderzoek nodig om deze aspecten op te helderen.’
Zeldzame complicaties
De onderzoekers benadrukken dat de complicaties relatief zeldzaam zijn, ook bij vrouwen die kort na het stoppen met de pil zwanger werden. Bij die vrouwen kwam zwangerschapsvergiftiging voor in ongeveer 3% van de zwangerschappen, en vroeggeboorte in ongeveer 6%. Daarnaast geven onderzoekers aan dat ze nog niet met zekerheid kunnen concluderen dat de pil deze zwangerschapscomplicaties veroorzaakt.
Meer lezen?
Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent?
Als het niet vanzelf gaat: “Eerst maar eens ontpillen, dachten we nog”