mombrain acties
24/03/2022

Ook last van mombrain? Hierdoor komt het en dit kan jou helpen

De keuken binnenlopen en alweer vergeten zijn wat je daar ging doen? Op zoek zijn naar de sleutels in de hand? Door de supermarkt dwalen en niet meer weten waarvoor je daarnaartoe ging? De naam van je nieuwe collega die maar niet blijft hangen? Misschien heb jij ook wel last van mombrain.

Het spreekt voor zich dat de zorg voor een pasgeboren baby die compleet afhankelijk is van jou in combinatie met slaaptekort invloed hebben op jouw vermogen om je te concentreren of dingen goed te kunnen onthouden. Maar er speelt bij moeders meer mee, blijkt uit onderzoek.

Mombrain is echt

Hoewel mombrain, of ‘moederbrein’, misschien klinkt als een fictieve aandoening of een handig excuus voor vergeetachtigheid, is het een echte aandoening die door de wetenschap wordt ondersteund. Het spreekt voor zich dat de zorg voor een pasgeboren baby die compleet afhankelijk is van jou in combinatie met slaaptekort invloed hebben op jouw vermogen om je te concentreren of dingen goed te kunnen onthouden. Onderzoek toont namelijk aan dat de hersenen van een moeder beïnvloed worden door het krijgen van kinderen, soms op een langdurige manier. Een studie uitgevoerd aan de University of British Columbia toont aan dat het moederschap een blijvende invloed heeft op je cognitieve functie.

Uit een studie in Nature Neuroscience bleek dat vrouwen zelfs twee jaar na hun zwangerschap veranderingen in hun grijze hersenmassa hadden. Deze veranderingen vonden plaats in regio’s die te maken hebben onder andere het vermogen om empathie te voelen voor een ander persoon. Sommige aspecten van het geheugen worden dus ‘opgeofferd’ om andere gebieden te verbeteren. Met andere woorden: deze hersenveranderingen stellen jou als nieuwe moeder in staat om je aan te passen en in te zoomen op de behoeften van de baby.

Vergeetachtig en mistig in je hoofd

Met zo’n letterlijke focus op jouw baby, is het niet zo gek dat de rest er om heen een beetje mistig kan worden. Naast dat mistige gevoel, kun je ook merken dat je meer vergeetachtig bent. Je kunt moeite hebben met afspraken onthouden, vindt de autosleutels terug in de koelkast of komt vaker niet op een bepaald woord. Allemaal herkenbare situaties. Sommige vrouwen hebben hier een paar dagen of weken last van, andere vrouwen worstelen wel een paar maanden met hun mombrain.

In welke fase jij je ook bevindt, we geven je graag een paar tips over hoe jij met jouw mombrain om kunt gaan.

Wees geduldig

Besef dat de veranderingen die jij doormaakt, normaal zijn. Jouw hersenen passen zich aan zodat jij de beste moeder kunt zijn die er is. Hoewel de bijwerkingen daarvan soms irritant kunnen zijn, is het goed om jezelf eraan te blijven herinneren dat de reden erachter prachtig is. Wees dus mild voor jezelf en maak je niet zo druk als je een foutje maakt of ergens langer de tijd voor nodig hebt.

Maak (veel) lijstjes

Wij moeten de eerste moeder nog ontmoeten die niet voor van alles en nog wat een lijstje bijhoudt. Of het nu boodschappen, taken in huis of zaken voor werk zijn: schrijf het op. Het liefst in je telefoon, want die heb je toch meestal bij je. Je kunt je telefoon daarnaast gebruiken om herinneringen in te stellen, bijvoorbeeld wanneer je wegrijdt van kantoor en niet moet vergeten luiers te kopen onderweg naar huis.

Plan vooruit

De kans is kleiner dat je dingen vergeet als je goed bent voorbereid. Pak de avond van te voren alle spullen van je baby in. Leg je sleutels of portemonnee altijd op dezelfde plek. Zorg dat je niet door het huis hoeft te rennen op zoek naar je autosleutels ‘s morgens vroeg.

Creëer een routine

Een plan brengt structuur en voorspelbaarheid. Het maakt ook je hersenen vrij om aan andere dingen te denken in plaats van mentaal je dag te plannen. Die brainspace kun jij een stuk nuttiger gebruiken. Probeer voor jezelf een routine te ontwikkelen in de ochtend (maar ook middag of avond) die voor jou en je gezin werkt. Natuurlijk hoef je die routine niet iedere dag tot op de minuut te volgen. De behoeften van je baby kunnen immers veranderen, net zoals die van jou.

Vraag om hulp

Een van de grootste fouten die nieuwe mama’s maken, is te denken dat ze alles alleen moeten doen. Dat hoeft niet. Doe het samen met je partner en betrek waar nodig is vrienden of familieleden. Zij kunnen je helpen door even op te passen, zodat jij wat kunt bijslapen. Je zult je erover verbazen hoeveel een beetje extra slaap effect heeft op die mombrain.

Maak tijd voor jezelf

We weten het: dit is misschien nog wel de meest uitdagende uit het rijtje. Maar die tijd voor jezelf is echt nodig om jouw hersenen goed te laten werken. Je moet je af en toe even los kunnen koppelen van de verantwoordelijkheden als nieuwe moeder, van het huishouden, je werk of wat er ook maar tijd of aandacht van je vraagt.

Meer lezen?

Na de geboorte van je kleintje: wanneer voel ik me weer ‘mezelf?’
Blog: het geheugen van een moeder

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen