geen behoefte meer aan intimiteit na bevalling
18/09/2023

Na de geboorte van je kleintje: wanneer voel ik me weer ‘mezelf?’

Na de geboorte van je zoon of dochter komt er van alles op je af. Je bent (opnieuw) moeder geworden van een kindje en dat brengt een hoop teweeg. ‘Wanneer voel ik me weer mezelf?’, is dan ook een vraag die veel moeders zichzelf stellen. Het antwoord op die vraag is lastig te formuleren. Want de ‘jezelf’ die je voor ogen hebt, is er niet meer. Je hebt immers een transformatie doorgemaakt als moeder.

De komst van een baby betekent niet alleen een nieuw leven, maar betekent ook een de overgang van vrouw naar moeder. Je verandert lichamelijk en geestelijk. Die overgang is zo groot, dat er zelfs een (Engelse) term voor is: matrescence.

Weer jezelf voelen na de bevalling

Wat je hopelijk zult ervaren is dat er na een tijdje – na een paar maanden, een jaar, of langer – herkenning en acceptatie komt van de vrouw die jij bent geworden. Een vrouw die vast durft te houden aan de dingen die voor haar belangrijk waren en zijn, maar ook gegroeid is door haar nieuwe rol en verantwoordelijkheden.

Push & pull

Een belangrijk onderdeel van weer jezelf voelen na de bevalling is de zogeheten ‘push and pull’. Onder invloed van oxytocine focust je moederbrein zich volledig op je baby. Hij of zij vormt het centrum van jouw wereld. Dat wordt bedoeld met ‘pull’.

Tegelijkertijd zal je brein hier tegenin gaan (‘push’), omdat het zich alle andere delen van jouw identiteit herinnert. Relaties, werk, hobby’s, maar ook basale zaken als slapen, eten, bewegen of intimiteit met je partner. Deze spanning tussen deze twee tegenstrijdige bewegingen maakt de overgang van vrouw naar moeder zo intens en complex. Je wil je oude vrijheid terug én non-stop bij je baby zijn. Dat is normaal.

Rouwen mag

Moeder worden betekent dat er een verandering plaatsvindt in de identiteit die jij in de afgelopen jaren hebt opgebouwd. Sterker nog: het is misschien de belangrijkste verandering die jij als vrouw meemaakt in je leven. Je groeide van meisje en jonge vrouw naar moeder, verantwoordelijk voor het leven van een ander. Er kunnen momenten zijn als (nieuwe) mama waarop je ‘rouwt’ om je oude leven en waarin je aan alles zult twijfelen.

Misschien blijf je vasthouden aan bepaalde gewoontes, of misschien merk je dat de dingen die je ‘vroeger’ heel belangrijk vond, er nu minder toe doen. Durf dingen los te laten, en richt je vooral op datgene wat jou een goed gevoel geeft. Je mag jezelf als vrouw en moeder opnieuw gaan uitvinden.

Meer lezen?
Waarom kraamtranen erbij horen en zelfs een functie hebben
Waarom je als moeder óók zeker voor jezelf moet zorgen (+ tips hoe je dat doet)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen