voorbereiden broertje zusje
17/05/2023

Hoe bereid je jouw kindje voor op de komst van een broertje of zusje?

De komst van een nieuwe baby in het gezin kan voor oudere kinderen een grote verandering zijn. Het is niet gek om je daar – als je nu bijvoorbeeld zwanger bent – af en toe zorgen over te maken. Hoe zal het straks gaan? In dit artikelen vertellen we meer over het voorbereiden van jouw kind op de komst van een broertje of zusje.

Het is vooral belangrijk om jouw oudere kind te ondersteunen en te betrekken bij deze overgang en hen te helpen zich aan te passen aan de nieuwe gezinssituatie. Hier zijn enkele manieren om oudere kinderen te helpen bij de overgang naar een nieuwe baby:

  1. Voorbereiden
    Betrek oudere kinderen al vroeg bij de zwangerschap en de komst van de baby. Praat met hen over wat er gaat gebeuren, leg uit dat er een nieuwe broer/zus komt, en beantwoord eventuele vragen die ze hebben. Laat ze de babykamer helpen inrichten of betrek ze bij het kiezen van de naam.
  2. Lees boeken en bekijk video’s:
    Er zijn veel kinderboeken en video’s beschikbaar die gaan over de komst van een nieuwe baby. Lees samen boeken over het onderwerp of bekijk kindvriendelijke video’s om oudere kinderen voor te bereiden op wat ze kunnen verwachten. Ik vond ‘Wat zit er in je buik, mama?‘ een heel leuk boek voor onze 2,5-jarige dochter destijds.
  3. Betrek ze bij de zorg:
    Moedig oudere kinderen aan om te helpen bij de zorg voor de baby, uiteraard onder toezicht van jou of je partner. Laat ze kleine taken uitvoeren, zoals een luier aangeven, de baby voorlezen of helpen bij het baden. Dit zal hen helpen om zich meer betrokken en verantwoordelijk te voelen in hun rol als grote broer of zus.
  4. Maak tijd vrij voor individuele aandacht:
    Oudere kinderen kunnen zich soms overweldigd of jaloers voelen als de aandacht voornamelijk naar de baby gaat. Het is ook enorme omslag: normaal stonden zij altijd op nummer één en ging alle aandacht naar hen. Die baby verpest het! Plan dus speciale momenten in waarop je quality time doorbrengt met je oudere kind of kinderen. Dit kun je ook al in de kraamweken doen: je hoeft helemaal de deur niet uit, soms is simpelweg samen rustig een boekje lezen, wat knutselen of lekker knuffelen op de bank ook al heel fijn.
  5. Benadruk de positieve kanten van het nieuwe gezinslid:
    Zeker als de nieuwe baby even wat meer als een last wordt gezien, is het belangrijk om de voordelen van het hebben van een broertje of zusje te bespreken. Zoals de mogelijkheid om samen te spelen, elkaar te helpen of speelgoed van elkaar te kunnen lenen. Benadruk dat de nieuwe baby een nieuw vriendje is (waar je alleen nu helaas nog niet mee kan spelen) en dat hij of zij een belangrijke rol heeft als grote broer of zus.
  6. Wees geduldig en begripvol:
    Oudere kinderen kunnen zich verward, jaloers of onzeker voelen door de veranderingen in het gezin. Wees geduldig en begripvol, ook al kan dat uitdagend zijn in die eerste weken met een newborn (lees: slaapgebrek, emoties, herstel). Moedig jouw kind aan om zijn of haar gevoelens te uiten en bied geruststelling en bevestiging. Laat hem of haar weten dat deze gevoelens normaal zijn en dat jij een veilige plek blijft om dit te delen.
  7. Blijft vasthouden aan jullie routines:
    Hoewel er veel veranderingen zijn, is het behouden van bestaande routines belangrijk voor oudere kinderen. Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de gebruikelijke dagelijkse routines, zoals bedtijd, maaltijden en speeltijd. Dit geeft hen een gevoel van stabiliteit en veiligheid, zeker in een periode waarin de wereld eventjes een beetje op z’n kop staat.

Meer lezen?
Van 1 naar 2 kinderen: deze tips hielpen in ons gezin
Zo beperk je je moederlijke zorgen over de overgang van 1 naar 2 kinderen
Blog: van 1 naar 2 en alle ingewikkelde emoties die daarbij komen kijken

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen