Frederieke met baby Tijn
28/03/2023

Van 1 naar 2 kinderen: deze tips hielpen in ons gezin

De overgang van één naar twee kinderen is groot. Althans, dat vind ik als kersverse moeder van twee. Hoe maak je die overgang zo makkelijk mogelijk voor je oudste kind én voor jezelf? Van opvoedadviezen van experts tot tips van vrienden met meer kinderen: dit zijn fijne tips die ik kreeg en toepaste bij de overgang van 1 naar 2 kinderen.

Wanneer je een tweede kindje verwacht, kan dat zorgen voor een onzeker gevoel. Kan je je oudste zometeen nog wel voldoende aandacht geven? Wat moet je doen als de oudste moet slapen en de jongste wil drinken? En hoe ga je om met eventuele schuldgevoelens?

Ik ben niet de enige die deze gedachten heeft. Het zijn vragen die veel moeders zichzelf stellen wanneer ze een tweede verwachten. In dit artikel vertelt orthopedagoog Loes Waanders daarom hoe je je moederlijke zorgen over de overgang van 1 naar 2 kindjes kan beperken. En dit is hoe How About Mom’s Anna de komst van de tweede en alle ingewikkelde emoties die daarbij komen kijken, heeft ervaren.

Komst van een broertje

Zelf dacht ik ook veel na over wat de komst van een klein broertje betekende voor Sam, mijn zoon van inmiddels 2. En voor mijn vriend en mezelf, net gewend aan een situatie met één klein kind.

Dit zijn mijn tips voor de komst van de tweede:

Eerste kennismaking met de baby

Tips van andere ouders: leg je baby in het wiegje of een babynestje wanneer oudere broer of zus de baby voor het eerst ontmoet. Dus liever niet in je armen of terwijl je aan het voeden bent, maar leg de baby even apart van jullie op een rustig moment. Zo kan je oudste kind eerst met jou knuffelen of praten en heb je echt even contact met elkaar, en ziet je oudste kind de baby niet als een verlengstuk van papa of mama. Samen kun je de nieuwe baby bekijken.

Maak beide kids even belangrijk

Zowel tegen mijn 8 weken oude baby als tegen Sam vertel ik vaak wat ik ga doen. Of Sam nu luistert of niet, ik geloof dat hij bewust en onbewust ook meekrijgt wat ik vertel. Dus ik zeg soms tegen Tijn ‘Ik verschoon zo je luier, ik ga nu eerst even Sam helpen met zijn jas en laarzen zodat we naar buiten kunnen’. Of als Tijn een beetje ligt te pruttelen in de box: ‘Even wachten baby, ik kom zo bij je, ik ben eerst even met je grote broer bezig.’

van 1 naar 2 kinderen

Geef de baby niet de schuld

Dit advies maakte me meer bewust van de woorden en uitleg die ik geef. In plaats van zeggen ‘Ik kan nu niet met je spelen, ik ben Tijn aan het voeden/verschonen/troosten’ probeer ik tegen Sam te zeggen ‘Ik ga over vijf minuutjes met je spelen, goed?’ Of ik probeer iets anders te verzinnen – even samen een filmpje kijken of Sam een toren laten bouwen – waarbij hij zelf kan spelen en ik mee kan doen terwijl ik zijn broertje voed. Zo kun je voorkomen dat je kind een associatie legt tussen mama die niet beschikbaar is en de baby. Heel eerlijk, soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik probeer er op te letten.

Laat je oudste ook nog klein zijn

Mijn oudste zoon is 2 jaar oud, en in veel opzichten echt al een grote jongen. Grenzen verkennen, schreeuwen, volop energie en de hele dag rondrennen. En tegelijkertijd is hij ook nog een klein kind. Ik merk dat hij het fijn vind om soms ook even ‘baby’ te zijn.

Soms geeft hij het letterlijk aan: ‘ik ook even liggen’ of ‘Sam wil ook melk drinken’. Dus wat doen we? Hij mag ook op schoot, onder een dekentje liggen, en krijgt soms in het weekend een klein flesje met melk wanneer zijn broertje de borst krijgt. Of we wikkelen hem in een deken, stoeien met hem en tillen de ‘grote baby’ vervolgens naar boven en naar bed. We merken dat hij het ook fijn vindt om soms een grote broer te zijn, en soms juist weer even een ‘kleine grote baby’. Vergelijk het met Anna’s dochter Olivia die – al zindelijk – opeens ook weer een luier aan wilde in de weken nadat haar broertje geboren was.

Tijd met elkaar

Waardevolle tip van andere ouders: zorg dat je ook tijd samen met je oudste kind of kinderen inplant. De komst van een baby en de kraamtijd met een tweede zijn hectisch, maar het wordt geleidelijk rustiger. Probeer om ook tijd met je oudste in te plannen, als is het maar een paar minuten per dag. Een boekje lezen op bed, knuffelen, even een filmpje kijken of de iPad terwijl je je kindje kunt kroelen, samen erop uit naar de speeltuin of de bibliotheek. Wat je ook doet maakt niet uit, het gaat erop dat je oudste kind weet dat je er ook voor hem of haar bent. Ook – of juist – nu papa en mama zo druk zijn met de nieuwe baby.

Accepteer dat het soms lastig is

Wat ik je als (aanstaande) moeder van twee of meer kids ook mee wil geven: accepteer dat het soms lastig of ronduit moeilijk is! Je bent aan het herstellen van de bevalling, je emoties gaan alle kanten op, en die ‘twee is nee fase’ is soms echt terror. Dus accepteer dat je ondanks alle goede bedoelingen soms een snauw geeft naar je oudste of de tips hierboven totaal in de wind slaat. Doe ik ook. Het gaat erom dat we ons best doen als ouders. Iedere dag opnieuw.

Meer lezen?

Mijn vijf tips voor de kraamtijd met de tweede

Tips voor een duurzame kraamtijd

Dit zijn volgens moeders dé ultieme tips voor een fijne kraamtijd

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen