overbezorgd moeder
01/09/2023

Overbezorgd als moeder? Dit kan het effect op jouw kind zijn

Als ouder wil je je kind het liefst voor alle gevaren beschermen. Da’s logisch. Maar kan er ook zoiets bestaan als teveel zorgen? Onderzoek wijst uit dat een overbezorgd zijn als moeder een aanzienlijke impact kan hebben op de ontwikkeling van onze kinderen.

Het viel me afgelopen vakantie weer op dat ik behoorlijk beschermend kan zijn. Ik zag iedere dag wel iets wat ik te gevaarlijk vond – ik heb ook nog steeds vaak last van intrusies – en kon soms best lastig ontspannen bij hoge golven of tijdens een wandeling door de bergen. Gelukkig houdt mijn partner dat goed in balans en laat hij de kinderen ook ‘spannende’ dingen doen. Maar het zette me wel aan het denken: is overbezorgd zijn als ouder schadelijk voor kinderen?

Overbezorgde moeder

Uit verschillende studies blijkt consequent dat overbeschermde kinderen meer vatbaar zijn voor zorgen en angst. Een recent onderzoek suggereert dat overbezorgde ouders hun kinderen wellicht overmatig begeleiden vanwege hun eigen vooroordeel ten aanzien van bedreigingen of verhoogde perceptie van gevaar. Deze ouders ervaren constant hoge niveaus van stress, wat op zijn beurt de angst bij hun kinderen kan vergroten. Dit is een vicieuze cirkel waarin de angst van de ouder de angst van het kind voedt.

Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat jouw intenties als moeder altijd goed zijn. Je handelt uit liefde en zorgzaamheid. Je wilt jouw kindje beschermen tegen pijn en verdriet, maar soms kan die beschermingsdrang juist averechts werken. Het constante benadrukken van gevaren en jouw verhoogde stressniveaus kunnen kinderen een vertekend beeld van de wereld geven. Eentje waarin angsten en zorgen de boventoon voeren.

Als jij overbezorgd bent als moeder, ondermijn je daarmee (vaak) ook de ontwikkeling van onafhankelijke copingvaardigheden van jouw kids. Als we te veel voor onze kinderen doen, leren ze mogelijk niet hoe ze met uitdagingen en moeilijkheden moeten omgaan. Ze kunnen afhankelijk worden van onze constante begeleiding en geruststelling, wat hun vermogen om zelfstandig problemen op te lossen en beslissingen te nemen kan belemmeren.

Zoeken naar balans

Hoe vinden we de juiste balans tussen zorgzaamheid en overbezorgdheid? Dat begint met bewustwording. Als moeders moeten we onszelf de vraag stellen of onze zorg en bescherming misschien te ver gaan. Het is belangrijk om onze eigen angst en stressniveaus te beheersen en te erkennen dat het tonen van veerkracht en zelfvertrouwen aan onze kinderen net zo waardevol is als hen beschermen.

Wat kan helpen als jij overbezorgd bent?

  • Volg een cursus baby- en kinder EHBO: dit zorgt ervoor dat jij in ieder geval de kennis hebt om te weten wat je moet doen in een noodsituatie. Van val tot ernstige bloeding, verstikking of vergiftiging. Deze kennis zal je ongetwijfeld enige piece of mind geven – zo werkte dat voor mij in ieder geval wel!
  • Laat ruimte voor de zelfstandigheid van jouw kids. Moedig ze aan om zelf problemen op te lossen en beslissingen te nemen. Geef ze de vrijheid om fouten te maken én daarvan te leren.
  • Probeer jouw eigen stress te beheersen. Zoek naar manieren om jouw eigen stress te verminderen. Bij de een werken meditaties, bij de ander lichaamsbeweging, de ander zal baat hebben bij een gesprek met een professional. Dit is jouw zoektocht.
  • Communiceren. Praat met je kind openlijk over hun gevoelens en angsten. Moedig hen aan om met jou te praten en geruststelling te zoeken als dat nodig is.

Het is voor veel moeders een heel natuurlijke neiging om je kind te willen beschermen, maar dit kan onbedoeld ook een negatief effect hebben. Probeer in ieder geval bewust te zijn van jouw eigen angsten en stressniveaus en zoek naar een gezonde balans tussen zorgzaamheid en onafhankelijkheid.

Meer lezen?
91% van de moeders heeft last van intrusies
Angst tijdens zwangerschap: jouw mentale gezondheid

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen