praten tegen je baby
26/01/2023

Praten tegen je baby is belangrijk: wij vertellen je waarom

We kennen ze allemaal: mensen die met een hoog stemmetje tegen hun baby brabbelen. De een zal het schattig vinden, de ander ergert zich groen en geel. Maar wist je dat het niet alleen belangrijk is dát je tegen je baby praat, maar ook hoé je tegen je baby praat? In dit artikel vertellen we je over praten tegen je baby en hoe dit bijdraagt aan zijn taalontwikkeling. 

Het begint allemaal in de buik

Dat het praten tegen je baby al in de buik begint herken je misschien wel. Of je je baby nu al bij zijn naam noemt of dat hij nog liefkozend ‘kuikentje’ of ‘frummeltje’ wordt genoemd, je praatte vast zo nu en dan tegen de kleine in je buik. Maar wist je ook dat de baby jou vanaf de 21ste zwangerschapsweek ook echt kon horen? Je baby ving allerlei geluiden op, zo ook jouw stem. En ook deze geluiden droegen toen al bij aan de taalontwikkeling van jouw baby. 

Klanken herkennen

Is het je wel eens opgevallen dat je baby woorden lijkt te herkennen die je vaak herhaalt? Dat kan betekenen dat je baby later een echte woordenkunstenaar wordt. Echter kunnen baby’s onder de vijf maanden nog geen woorden begrijpen. Weten wat het betekent doen ze dus nog niet. Maar aarzel niet en babbel er lekker op los. Je baby leert namelijk de drie klinkers a, e en u herkennen. Deze letters benadruk je vaak in woorden en zo zal je baby een begin maken met het leren van de taal. 

Praten tegen je baby

Wanneer je baby wat ouder is en ook zelf woorden gaat zeggen zal het je opvallen dat de eerste woordjes bij lange na niet perfect gevormd zijn. Echter is dit in het begin ook niet belangrijk. Het gaat erom dát ze praten en dat ze dit ook vooral leuk vinden! Pas daarom op met het verbeteren van fouten in de woorden en uitspraak van je baby. Bij oudere kinderen kan je al wat meer verbeteren, maar voor je baby is het belangrijk dat je dit niet doet. Een trucje om je baby tóch het juiste woord en de juiste uitspraak uit te leren is als volgt: stel, je baby zegt ‘taat’, maar je weet dat hij bedoelt ‘staat’. Zeg dan niet: ‘nee, het is niet taat, maar staat’, maar hou het positief en zeg: ‘Ja, jij staat!’ 

Kortom: praten met en tegen je baby is ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling. Praat dus lekker tegen je buik en later tegen je baby. Lees voor, wijs objecten aan en benoem de naam ervan, verbeter hen op een positieve manier en dan zul je zien dat je kindje vanzelf dingen gaat overnemen! 

Meer lezen?
Baby- en kindgebaren: het voordeel van gebarentaal leren aan baby’s en kinderen
Even lekker lachen: de favoriete foute uitspraken van kinderen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen