RS-virus onder baby’s: zo herken je het virus bij je kind
13/08/2021

Infectiegolf RS-virus onder baby’s: zo herken je het virus bij je kind

Het RS-virus verspreidt zich door het land en het RIVM spreekt inmiddels van een ‘ongebruikelijke epidemie’. Het aantal ziekenhuisopnames van kinderen is hoger dan normaal en veel ouders maken zich zorgen over het rondwarende virus.

De epidemie brengt ons op de vraag: hoe herken je het RS-virus bij je kind en wat moet je als ouder doen?

Epidemie

Het is opvallend te noemen dat het RS-virus zich in deze tijd van het jaar verspreidt onder jonge kinderen. Normaliter komt het virus juist in de winter voor, tussen november en maart. Dat het virus juist nu toeslaat is volgens experts te wijten aan de coronamaatregelen van afgelopen winter. Toen hadden mensen weinig contact, waren kinderdagverblijven dicht en had het virus niet de kans om zich te verspreiden.

Hoewel de epidemie dus later is dan normaal, verloopt het wel in hetzelfde tempo als in de winter. Het RIVM heeft daarom artsen ingelicht en gevraagd extra alert te zijn op het verkoudsheidsvirus.

Het RS-virus

Ook voor ouders is het belangrijk extra alert te zijn op het RS-virus, dat staat voor ‘Respiratoir Syncytieel’. Vooral voor ouders die een kind jonger dan twee maanden hebben, is het goed extra waakzaam te zijn. De luchtweginfectie veroorzaakt namelijk vooral bij jonge baby’s ernstige ziekte.

Het RS-virus zorgt voor een infectie in de luchtwegen met daarbij een eventuele longontsteking, oorontsteking en verkoudheid. Vaak raken de kleinste luchtbuisjes in de longen ontstoken. Deze ontsteking noemen we een bronchiolitis. Bijna ieder kind is voordat het drie jaar is, besmet geweest met het virus. Hoewel het in de meeste gevallen gaat om een onschuldige besmetting, belanden vooral jonge baby’s in het ziekenhuis met ernstige klachten.

Zo herken je het virus

De eerste symptomen van het RS-virus zijn lastig te herkennen aangezien deze niet anders zijn dan bij een normale verkoudheid. Je kind zal gaan hoesten en snotteren en pas na een paar dagen last krijgen van longproblemen. Koorts, een piepende ademhaling, sufheid, minder goed kunnen drinken en een grauwe huid rondom de mond en nagels duiden op het RS-virus.  

Hoewel maar tien procent van de gevallen opgenomen wordt in het ziekenhuis, is het raadzaam contact met de arts op te nemen als je het vermoeden hebt dat je kind besmet is met het RS-virus. De arts kan het beste uitmaken of de symptomen en het gedrag van je kind aanleiding zijn voor verder onderzoek of een ziekenhuisopname. Mocht er geen reden zijn om langs de arts te gaan, geef je kind dan voldoende rust en drinken.

Als je kind last heeft van benauwdheid, is een ziekenhuisopname van belang voor extra zuurstofondersteuning. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om te beademen. Wanneer baby’s door het virus ook slechter gaan drinken, wordt een sonde aangebracht om ervoor te zorgen dat ze toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Verspreiding

Het RS-virus verspreidt zich net als andere virussen door hoesten, niezen en praten. Het virus kan buiten het lichaam uren overleven en dus is het verstandig vaak de handen te wassen. Ook het speelgoed van je kind schoonmaken met een sopje wordt aangeraden. Goede hygiëne en zo min mogelijk de neus en mond aanraken verkleint de kans op besmetting, maar biedt geen garantie.

Een vaccin voor het RS-virus is er nog niet. De kans dat er binnen een jaar een vaccin is, is erg klein, laat het RIVM weten. Onderzoeken naar een potentieel vaccin duren mogelijk nog jaren, waarna ze nog goedgekeurd moeten worden.

Bron: RIVM

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen