Stria tijdens en na zwangerschap
28/01/2023

Zo verzorg je striae tijdens en na een zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ontstaan er huidstriemen op je buik, benen en billen. Deze zwangerschapsstriemen of striae is niet te voorkomen. Naar schatting krijgt 90 procent van de zwangere vrouwen deze zwangerschapsstriemen op hun buik, dijen en borsten. Maar hoe ontstaat striae tijdens de zwangerschap en hoe verzorg je de zwangerschapsstriemen?

We vertellen in dit artikel alles over striae tijdens en na een zwangerschap.

Striae tijdens en na een zwangerschap

Door de uitrekking van de huid, en door hormonale invloeden, kunnen er zwangerschapsstriemen op je huid ontstaat. Doordat je buik en lichaam snel groeit tijdens de zwangerschap, kan het bindweefsel het niet meer kan bijbenen, waardoor scheurtjes ontstaan. De kleur van striae kan variëren, van paars-rood tot (licht)bruin. Na de zwangerschap verbleken de paars-rode zwangerschapsstriemen vaak tot lichtgekleurde strepen.

Ben je onzeker over je huid na je zwangerschap? Probeer dan te bedenken dat zwangerschapsstriemen en strepen op je huid het bewijs zijn dat jouw lichaam iets fantastisch heeft gedaan: jouw kindje dragen.

Striae verzorgen

Aan zwangerschapsstriemen of striae kun je helaas weinig doen. De elasticiteit of soepelheid van je huid speelt een rol: sommige vrouwen hebben meer last van striae dan andere vrouwen. Er bestaat geen behandeling om striae of zwangerschapsstriemen helemaal te verwijderen. De scheurtjes in het bindweefsel kun je niet meer herstellen, wel kan de kleur dus vervagen.

Natuurlijk kun je je huid wel goed verzorgen. Wat kun je doen om de conditie van je huid goed te houden? Drink voldoende: een goede vochtbalans is ook belangrijk voor je huid. Houd je huid goed gehydrateerd met een parfumvrije olie of crème. Ook kan een massage met een parfumvrije olie of crème de soepelheid van je huid verhogen. Geef het wat tijd. Je lichaam moet herstellen van een geweldige prestatie, en het kan een tijdje duren voordat je huid weer hersteld.

Meer lezen?
Over onze haat-liefdeverhouding met striae

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief